Στον αίθριο χώρο της Βιβλιοθήκης Παπαστράτου

Πρεμιέρα έκανε η παράσταση «Καπράλος: τα πρώτα βήματα» στο αίθριο της Βιβλιοθήκης Παπαστράτου.

Το Δη.Πε.Θε. Αγρινίου επέλεξε να παρουσιάσει την θεατρική διασκευή απ’ το πρώτο μέρος της αυτοβιογραφίας του μεγάλου εικαστικού μας Χρήστου Καπράλου. Η παράσταση γοήτευσε τους Αγρινιώτες που επέλεξαν να την παρακολουθήσουν.

Πρόκειται για μία παράσταση που προκάλεσε έντονα συναισθήματα για τη ζωή του μεγάλου γλύπτη. Οι ηθοποιοί μάγεψαν τους θεατές με τις ερμηνείες τους και απέσπασαν το θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα των θεατών.

Λίγα λόγια για την παράσταση:

Είναι μια αναδρομή στα πρώτα βήματά του στην τέχνη και σ’ όλη τη δύσβατη και δύσκολη καλλιτεχνική πορεία του γλύπτη, με αναφορές στα κεντρικά καλλιτεχνικά και μη πρόσωπα της εποχής. Μια παράσταση που επικεντρώνεται στα γεγονότα που τον επηρέασαν την περίοδο που ζούσε στο Παναιτώλιο και στο Αγρίνιο, τα ερεθίσματα που είχε από τους πρώτους δασκάλους του, την επιρροή από τον μέντορά του και ερευνά τους παράγοντες και τις ζυμώσεις που συνθέτουν και διαμορφώνουν μια καλλιτεχνική μεγαλοφυΐα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις για τις παραστάσεις στο Αγρίνιο παρά μόνο στα Αμπάρια του Παναιτωλίου. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού είναι απαραίτητο να προηγηθεί η τηλεφωνική κράτηση τις εργάσιμες μέρες στο τηλέφωνο 26410 21158 (9:00-14:30). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Συντελεστές:

διασκευή για το θέατρο: Νίκος Καραγέωργος / Κώστας Γάκης
σκηνοθεσία: Νίκος Καραγέωργος
σκηνικό: Βασίλης Σελιμάς
κοστούμια: Αλεξάνδρα Καψαλά
φωτισμοί: Γιάννης Τσαμπός
βοηθός σκηνοθέτη: Κάτια Ζαρκάδα
φωτογραφίες: Λένα Αρκουμάνη
στον ρόλο του Χρήστου Καπράλου ο Κώστας Γάκης
στον ρόλο της Μάνας η Κάτια Ζαρκάδα

Λίγα λόγια για τον γλύπτη:

Ο Χρήστος Καπράλος, ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες γλύπτες του 20ου αιώνα, γεννήθηκε το 1909 στο χωριό Παναιτώλιο Αγρινίου και πέθανε στην Αθήνα το 1993. Είναι της γενιάς του Γιάννη Τσαρούχη, του Γιάννη Μόραλη, του Νίκου Νικολάου, του Οδυσσέα Ελύτη, ενώ συνδέθηκε στενά με τον Σικελιανό και τον Μπουζιάνη. Η μνημειώδης Ζωφόρος του, μήκους σαράντα μέτρων, που ονομάστηκε «Μνημείο της Μάχης της Πίνδου» και φιλοτεχνήθηκε στην Αίγινα από το 1952 έως το 1956, αγοράστηκε πρόσφατα από τη Βουλή των Ελλήνων.

Πρόγραμμα περιοδείας:

24 Αυγούστου: Αμαλιάδα [Θέατρο Ήλιδα], ώρα 9.15 μ.μ.
25 Αυγούστου: Παναιτώλιο [Αμπάρια], ώρα 9.00 μ.μ.
5 Σεπτεμβρίου: Φεστιβάλ Βόλου [Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος], ώρα 9.15 μ.μ
7,8,9 Σεπτεμβρίου: Αθήνα [Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών], ώρα 9.00 μ.μ.
13,14 Σεπτεμβρίου: Πάτρα [Θέατρο Επίκεντρο+], ώρα 9.15 μ.μ.
21 Σεπτεμβρίου: Αίγινα [Λαογραφικό Μουσείο], ώρα 8.00 μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη.

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Αγρινίου διατηρεί το δικαίωμα οποιασδήποτε αλλαγής στο πρόγραμμά του.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος