Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος

Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων πραγματοποίησε την Κυριακή 9 Ιουνίου, μαζί με τους προσκόπους Αγρινίου, δράση για την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος, η οποία τιμάται στις 5 Ιουνίου. Η δράση έγινε στο στάδιο του Αγρινίου, όπου συμμετείχαν όλα τα τμήματα των Προσκόπων μαζί με γονείς των παιδιών και τους βαθμοφόρους. Έπαιξαν παιχνίδια κι ενημερώθηκαν για την πανίδα, τους υγροβιότοπους και τις πρώτες βοήθειες για τ’ άγρια ζώα και πτηνά που είναι υπό εξαφάνιση.

Την Τετάρτη 12 Ιουνίου, σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Σταμνάς, έγινε εθελοντικός καθαρισμός στην παραλία της Σταμνάς, η οποία βρίσκεται στη λιμνοθάλασσα Αιτωλικού. Η δράση έγινε στο πλαίσιο της εκστρατείας «Καθαρίστε τη Μεσόγειο» του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 1995.

Η δράση είχε σαν σκοπό την ανάδειξη του προβλήματος των μικροπλαστικών, που παρότι αθέατα κι ελάχιστα γνωστά στο ευρύ κοινό, αποτελούν μία απ’ τις σημαντικότερες απειλές για τα θαλάσσια οικοσυστήματα, για το παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον.

Τι είναι τα μικροπλαστικά

Μικροπλαστικά ονομάζονται τα πλαστικά σωματίδια με μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών. Καθώς πολλοί θαλάσσιοι οργανισμοί τραυματίζονται ή πεθαίνουν από ασιτία διότι μπερδεύουν τα μικροπλαστικά με την τροφή τους, αλλά και δεδομένου ότι τα ίδια είναι φορείς διάφορων τοξικών ουσιών, οι επιπτώσεις των μικροπλαστικών στους θαλάσσιους οργανισμούς και στον άνθρωπο έχουν αρχίσει να προκαλούν σημαντικές ανησυχίες στους επιστήμονες.

1250 άτομα στον ΦΔΛΜ

Αξιοσημείωτο ότι, το πρώτο εξάμηνο του 2019, περισσότερα από 1250 άτομα επισκέφτηκαν το Κέντρο Πληροφόρησης του Φορέα, ενώ αριθμός των συμμετοχών σε δράσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που διοργάνωσε ο Φορέας ξεπέρασε τα 950 άτομα.

Μαθητές σχολείων τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φοιτητές πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων, οι πρόσκοποι Αγρινίου, οι στρατιωτικοί του στρατοπέδου της Ι.Π. Μεσολογγίου, καθώς και μεμονωμένοι πολίτες ενημερώθηκαν από τα στελέχη του Φορέα για το Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού, τα υπό προστασία αντικείμενα της περιοχής, αλλά και τις αρμοδιότητες και το έργο του Φορέα Διαχείρισης τόσο στο Εθνικό Πάρκο όσο και στις νέες περιοχές δικαιοδοσίας του.

Συνεχίζοντας το έργο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης κι ευαισθητοποίησης, ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων απευθύνει κάλεσμα σε όσους πολίτες επιθυμούν είτε μεμονωμένα είτε μέσω συλλόγων και κοινωνικών ομάδων, να επισκεφτούν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στο Αιτωλικό, να επικοινωνήσουν με την γραμματεία του Φορέα στο τηλέφωνο 2632055094 ή στο email: [email protected]

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος