Αν σας έλεγε κανείς ότι η σοκολάτα βοηθά από το να έχετε έναν καλό βραδινό ύπνο έως ότι συμβάλλει στη μακροβιότητα, θα το πιστεύατε; Και όμως τα οφέλη της –μαύρης κατά κύριο λόγο – σοκολάτας είναι πολλά.

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι το δέντρο του κακάο, από το οποίο παράγεται η σοκολάτα, είναι ένα από τα αρχαιότερα είδη του γένους Theobroma. Εμφανίστηκε στην περιοχή του Αμαζονίου και των Άνδεων της Νότιας Αμερικής πριν από περίπου 10 εκατομμύρια χρόνια. Το γεγονός ότι είναι τόσο παλιό είναι θετικό καθώς μπορεί να διασταυρωθεί με τις αγροτικές καλλιέργειες του κακάο και μελλοντικά να το καταστήσουν πιο ανθεκτικό σε ασθένειες και στην κλιματική αλλαγή.

Στο περιοδικό Nutrition δημοσιεύτηκε μελέτη η οποία υποστηρίζει ότι οι έφηβοι που τρώνε σοκολάτα έχουν μειωμένο κοιλιακό λίπος. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 1458 νέους ηλικίας 12 έως 17 και εξέτασε τις συνήθειες του τρόπου ζωής των νέων, σε εννέα χώρες της Ευρώπης.

Η σοκολάτα είναι πλούσια σε φλαβονόλες, αντιοξειδωτικές ουσίες και μαγνήσιο κάτι που την καθιστά «υπερτροφή». Το μαγνήσιο βοηθά στη σωστή λειτουργία του βιολογικού ρολογιού, έτσι μια ποσότητα σοκολάτας μπορεί να βοηθήσει σε έναν αρμονικό ύπνο.

Η ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Κολούμπια, σε πρόσφατη έρευνα του διαπίστωσε ότι η σοκολάτα είναι τονωτική ένεση για τη μνήμη. Οι φλαβονόλες βοήθησαν στην αποκατάσταση της μνήμης σε άτομα που την είχαν χάσει λόγω του προχωρημένου της ηλικίας τους. Μετά από τρεις μήνες που οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε φλαβονόλες τα αποτελέσματα ήταν πολύ θετικά. Η μνήμη ενός τυπικού 60χρονου είχε γίνει σαν τη μνήμη ενός 30χρονου ή 40χρονου.

Ακόμα και ένας χρόνιος βήχας μπορεί να βοηθηθεί με τη σοκολάτα. Έτσι υποστηρίζουν τουλάχιστον ερευνητές από το Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου. Η θεοβρωμίνη του κακάο ήταν κατά 30% αποτελεσματικότερη εναντίον του επίμονου βήχα. Αυτό συμβαίνει γιατί το ενεργό συστατικό της σοκολάτας αναστέλλει τη δράση του πνευμονογαστρικού νεύρου, που διεγείρεται με το βήχα.

Αλλά και η μακροζωία συνδέεται με τη σοκολάτα. Πρόσφατα δημοσιεύτηκαν συμπεράσματα από μια έρευνα που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Οι συμμετέχοντες είναι 7841 άνδρες που φοίτησαν και αποφοίτησαν από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, μεταξύ των ετών 1916 και 1950. Μεταξύ 1988 και 1943 απεβίωσαν 54. Από αυτούς το 7,5% ήταν μη καταναλωτές σοκολάτας και το 5,9% καταναλωτές. Λαμβάνοντας και τις υπόλοιπες συνήθειες των συμμετεχόντων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι καταναλωτές σοκολάτας έζησαν ένα χρόνο περισσότερο από τους μη καταναλωτές.

Η σοκολατοβιομηχανία αποτελεί μια τεράστια παγκόσμια αγορά περίπου 100 δις δολαρίων ετησίως. Η ζήτηση αυξάνεται συνεχώς και υπάρχει ανησυχία ότι οι βιομηχανίες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος