Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ποιος είδε αντεπίθεση και δεν… φοβήθηκε;

Κοινοποίηση

godoy-aelk-panai
Από τον Γοδόι ξεκίνησε η αντεπίθεση που έφερε το γκολ του Κάπελ – Photo-Right: paravatos.eu

ΠΑΣ Γιάννινα – Παναιτωλικός 0-1. Το φιλικό παιχνίδι κρίθηκε από το γκολ του Κάπελ, το οποίο προήλθε από μία υποδειγματική ομαδική αντεπίθεση. Αντεπίθεση που σπανίως έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει με επιτυχία ο Παναιτωλικός στο παρελθόν είτε σε φιλικό είτε σε επίσημο παιχνίδι. Για όσους είδαν ζωντανά τον αγώνα ή έστω είδαν σε βίντεο το γκολ του Κάπελ, καταλαβαίνουν τι πάει να πει υποδειγματική αντεπίθεση, που… φοβίζει τον αντίπαλο.

Ο Μάκης Χάβος προσπαθεί φέτος να δημιουργήσει μία διαφορετική ομάδα. Στηρίζεται κυρίως σε νέους ποδοσφαιριστές τους οποίους πλαισιώνει με κάποιους έμπειρους σε όλες τις γραμμές. Δημιουργεί μία ομάδα με χαμηλό μέσο όρο ηλικίας και με ταχύτητα, ενώ θέλει την κατοχή της μπάλας.

Σάββατο 2 Αυγούστου. Ο Παναιτωλικός υπό τον ζεστό ήλιο των Ιωαννίνων αγωνίζεται κόντρα στον τοπικό ΠΑΣ. Οι παίκτες του Χάβου με κύριο στοιχείο την κατοχή της μπάλας δεν απειλούνται καθόλου, ενώ η πρώτη υποψία φάσης που κάνει ο ΠΑΣ είναι στο 37ο λεπτό! Οι γηπεδούχοι, ουσιαστικά ανύπαρκτοι, δεν μπορούν να ακουμπήσουν μπάλα, έχοντας απέναντί τους έναν Παναιτωλικό ιδιαίτερα οργανωμένο και προσεκτικό. Εκείνο όμως που εντυπωσίασε δεν είναι το στυλ κατοχής της μπάλας. Άλλωστε αυτό είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του παιχνιδιού που ανέκαθεν περνάει στους ποδοσφαιριστές του ο Μάκης Χάβος. Το έκανε στον ΠΑΟΚ, το έκανε και στον Παναιτωλικό τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Εκείνο που αξίζει αναφοράς πέρα από το στοιχείο της κατοχής λοιπόν, είναι η αντεπίθεση που φέρνει το γκολ στην φάση του 50ου λεπτού. Ο Παναιτωλικός αμύνεται, αφού οι γηπεδούχοι έχουν κερδίσει κόρνερ. Οι αμυντικοί διώχνουν την μπάλα και αυτομάτως ξεχύνονται 6-7 ποδοσφαιριστές του Παναιτωλικού στην αντεπίθεση, η οποία ξεκινάει από τον Γοδόι. Μία αντεπίθεση μάλιστα που έγινε τόσο γρήγορα που οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΣ δεν είχαν καν την ευκαιρία να επιστρέψουν, παρότι προσπάθησαν! Ο τρόπος με τον οποίο μπήκε το γκολ του Παναιτωλικού στα Γιάννενα είναι σπάνιος για τα «καναρίνια». Και μιλάμε ξακάθαρα για αντεπίθεση που ξεκινάει από την άμυνα της ομάδας και όχι από κλέψιμο ψηλά στο κέντρο ή την μεσοεπιθετική γραμμή.

Ο Χάβος κατάφερε φέτος, τουλάχιστον έχοντας ως δείγμα την φάση αυτή, να βάλει στη λογική των ποδοσφαιριστών του την αντεπίθεση. Είναι αυτό που έλειψε πέρυσι, για παράδειγμα, στο παιχνίδι με τον Άρη στο Κλεάνθης Βικελίδης (0-0). Ο Παναιτωλικός τότε έβγαζε στην αντεπίθεση 2 παίκτες και φυσικά καταποντιζόταν από τους αμυντικούς του αντιπάλου.

Δεν χρειάζεται βέβαια να επισημάνει κανείς πόσο σημαντικό είναι να μπορεί μία ομάδα να λειτουργεί με τις αντεπιθέσεις. Ειδικά όταν πρόκειται για ομάδα που δεν μπορεί να κοιτάξει στα μάτια όλους τους αντιπάλους της (Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ κλπ). Είναι χαρακτηριστικό ότι την προηγούμενη χρονιά ο Αστέρας Τρίπολης, αλλά και ο Ατρόμητος είχαν δουλέψει πολύ στις αντεπιθέσεις κάτι που φαινόταν σταδιακά ανά 2-3 εβδομάδες στα παιχνίδια τους. Και είναι ένας από τους λόγους που πήγαν στα play off. Από την άλλη, πέρσι ο Παναιτωλικός δεν σκόραρε ούτε ένα γκολ από αντεπιθέσεις που ξεκίνησαν από την άμυνά του. Σπανίως εκδήλωνε αντεπιθέσεις με κλεψίματα από την περιοχή του.

Για να γίνει κάτι τέτοιο βέβαια χρειάζεται να διαθέτεις στο ρόστερ σου ποδοσφαιριστές που έχουν τα πνευμόνια να τρέξουν και να αντέξουν σε έναν απανωτό ρυθμό ταχύτητας και απόστασης που διανύουν. Αυτό είναι κάτι που αλλάζει φέτος, αφού μειώθηκε κατά πολύ ο μέσος όρος ηλικίας, αλλά κυρίως βρέθηκαν ποδοσφαιριστές που διαθέτουν ταχύτητα και ευστροφία στην αλλαγή της μπάλας.

*Πρέπει να τονιστεί ότι τα φιλικά δεν είναι πάντοτε ενδεικτικά της εικόνας που δείχνουν οι ομάδες στα επίσημα παιχνίδια. Είναι εντελώς διαφορετικά παιχνίδια με εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Άλλωστε, αυτό έχει αποδειχτεί πολλάκις στο παρελθόν με όλες τις ομάδες. Εκείνο που μένει ωστόσο από τις φιλικές νίκες, όπως είπε και ο Χάβος, είναι η ψυχολογία νικητή που σου αφήνουν. Ο Τίτορμος διαθέτει τις βάσεις να κάνει καλή πορεία φέτος στην Σούπερ Λιγκ, ωστόσο τα όνειρα για Ευρώπη που κάνουν μερικοί, θα πρέπει να παραμείνουν… κρυφά μέχρι νεωτέρας.

Για όσους δεν είδαν το γκολ…:

Κωνσταντίνος Φλωρόπουλος
Κωνσταντίνος Φλωρόπουλοςhttps://agriniovoice.gr
Γεννήθηκα στο Αγρίνιο στις 29 Νοεμβρίου 1989. Επέλεξα να σπουδάσω σε Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών, στο ΚΑΡ του Sport-fm. Το 2011 ίδρυσα το agriniovoice.gr. Από το 2005 υπήρξα εργαζόμενος στην Εφημερίδα «Αναγγελία» μέχρι τον Ιούλιο του 2017. Έκτοτε έγινα ο Εκδότης της Εφημερίδας. Είμαι επίσης διαχειριστής στο croc.gr.
spot_img

Διαβάστε επίσης: