Αναλυτικά οι πληρωμές με ημερομηνίες για χιλιάδες δικαιούχους

Πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις Ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου αναμένεται να γίνουν πολλές πληρωμές σε εκατομμύρια δικαιούχους. Πιο συγκεκριμένα, θα πληρωθούν ΚΕΑ, επιδόματα και 13η Σύνταξη.

Αναλυτικότερα:

ΚΕΑ

Δαπάνη ύψους 52.294.121,73 ευρώ έχει εγκριθεί σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του 2019, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο ΟΠΕΚΑ για την κάλυψη της δαπάνης καταβολής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) Μαΐου του 2019.

Η ημερομηνία καταβολής των χρημάτων είναι η Παρασκευή 24 Μαΐου 2019 και αφορά πάνω από 260.000 δικαιούχους.

Επίδομα ενοικίου

Την επόμενη εβδομάδα, στις 22 του μήνα, αναμένεται να γίνει η πληρωμή του μηνός Μαΐου, ενώ στόχος είναι να κατατίθενται τα χρήματα κάθε μήνα κοντά στις 22, ανάλογα και με τις ημέρες που θα πέφτει η εν λόγω μέρα. Οι δικαιούχοι θα πληρωθούν το επίδομα του Μαΐου, καθώς και αναδρομικά για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο, εφόσον τα δικαιούνται.

Επίδομα παιδιού

Δαπάνη ύψους 153.400.000 ευρώ έχει εγκριθεί σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο ΟΠΕΚΑ για την κάλυψη της δαπάνης καταβολής του επιδόματος παιδιού Β΄ διμήνου 2019, καθώς και εκκρεμών αιτήσεων προηγούμενων ετών.

Η πληρωμή του επιδόματος αναμένεται να γίνει στις 23-24 Μαΐου 2019.

Προνοιακά επιδόματα

Τα προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα θα καταβάλλονται πλέον σε μηνιαία βάση σε όλους τους δικαιούχους και σε σταθερή ημερομηνία, η οποία θα είναι η 25η κάθε μήνα.

Σε ό,τι αφορά τα επιδόματα του Μαΐου 2019, θα καταβληθούν την Παρασκευή 24 Μαΐου, καθώς η 25η είναι Σάββατο. Θα εξοφληθούν τα δικαιούμενα ποσά σε όλους όσοι πληρώνονταν μέχρι το 2018 από τους Δήμους και τις Περιφέρειες, όπως και σε όλους όσοι υπέβαλλαν αίτηση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας των Κέντρων Κοινότητας και αυτή έχει εγκριθεί μετά από τους ελέγχους του ΟΠΕΚΑ.

Συντάξεις

Οι συντάξεις αναμένεται να πληρωθούν μετά την πρώτη εβδομάδα των εκλογών. Ειδικότερα, η πληρωμή της 13η σύνταξης θα πληρωθεί έως το τέλος του Μαΐου, με στόχο βέβαια να καταβληθούν πριν την πρώτη εβδομάδα των εκλογών.

Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου, η καταβολή της 13ης σύνταξης θα γίνει στις 20 Μαΐου. «Στις 20 του μήνα, η 13η σύνταξη θα είναι στα διατραπεζικά συστήματα πληρωμών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πετρόπουλος στο ΑΠΕ.

Οι συντάξεις του Ιουνίου, λόγω Εκλογών θα πληρωθούν νωρίτερα, ως εξής: Την Παρασκευή 24 Μαΐου 2019 θα πληρωθούν οι συντάξεις του Δημοσίου και του ΙΚΑ. ΟΑΕΕ και ΟΓΑ θα πληρώσουν τις συντάξεις την Τρίτη 28 Μαΐου 2019, ενώ ΝΑΤ-ΚΕΑΝ και προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν την Πέμπτη 30 Μαΐου 2019. Το ΕΤΕΑΕΠ (πρώην ΕΤΕΑ) θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις την Τρίτη 4 Ιουνίου 2019, ενώ οι ανασφάλιστοι υπερήλικες θα πληρωθούν στις 28 Μαΐου 2019.

Τα υπόλοιπα ταμεία του υπουργείου Εργασίας θα καταβάλουν τις συντάξεις την Πέμπτη 30 Μαΐου 2019.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος