Για τις συγκινητικές προσπάθειες της προηγούμενης εβδομάδας και τις διασώσεις συνανθρώπων μας, το «ευχαριστώ» είναι λίγο για το Πυροσβεστικό Σώμα

Πυροσβέστες! Κάνουν μία δουλειά που κρίνεται εύκολα και αυστηρά στη χώρα μας. «Δημόσιοι υπάλληλοι που κάθονται» είναι μία από τις άδικες αντιλήψεις που επικρατεί στην Ελλάδα για τους… άντρες με τα κόκκινα. Η πραγματικότητα είναι άλλη. Το Πυροσβεστικό Σώμα της χώρας, αλλά και πιο εξειδικευμένα του Αγρινίου, όταν απαιτείται, κάνει την δουλειά του υποδειγματικά. Και αυτό φαίνεται κάθε καλοκαίρι με τις επίπονες δοκιμασίες των πυρκαγιών, αλλά και σε έκτακτες περιπτώσεις απώλειας ηλεκτρικού ρεύματος ή πλημμυρών ή άλλων φυσικών φαινομένων.

Οι Πυροσβέστες του Αγρινίου έχουν αποδείξει ουκ ολίγες φορές την ατρόμητη διάθεσή τους, για να ενισχύσουν την ασφάλεια των πολιτών και να βοηθήσουν σε έκτακτες καταστάσεις. Με εμφανές θάρρος και… άγνοια κινδύνου μπαίνουν στην πρώτη γραμμή, γίνονται θυσία για τον συνάνθρωπο και κάνουν την δουλειά τους σιωπηρά, χωρίς φυσικά να επιζητούν κάποια επιβεβαίωση ή επιβράβευση.

Η παρουσία τους, τόσο στις φωτιές του καλοκαιριού όσο και στις πρόσφατες καταστροφές στον Δήμο Αγρινίου, ήταν άκρως συγκινητική. Οι άριστα εκπαιδευμένοι πυροσβέστες ρίχτηκαν στις πολλές μάχες με τις φλόγες το καλοκαίρι χωρίς να νοιαστούν για την υγεία τους και την ασφάλειά τους. Και το ίδιο έκαναν την προηγούμενη εβδομάδα -από την πρώτη στιγμή- με τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες στο κέντρο του Αγρινίου, αλλά και στην περιφέρεια του Δήμου. Άλλωστε, οι μαγαζάτορες στην πόλη και οι κάτοικοι της περιφέρειας είχαν να πουν τα καλύτερα για τις προσπάθειες των ανδρών και των γυναικών της Πυροσβεστικής.

Ένα «ευχαριστώ» είναι πραγματικά λίγο για τους Πυροσβέστες Αγρινίου, οι οποίοι βέβαια έχουν στο ενεργητικό τους και πολλές «μάχες» με φωτιές, μεταξύ των οποίων τον Ιούλιο του 2017 στην Χούνη, τον Αύγουστο σε Αμπέλια, Ταξιάρχη, Παλιοκαρυά, Κυρά Βγένα, Σπαρτιά, Γερακούλα, Αγ. Παρασκευή και τους Σεπτέμβριο-Οκτώβριο στη Σκουτεσιάδα. Οι Πυροσβέστες Αγρινίου φέτος το καλοκαίρι είχαν επίσης συμμετάσχει και σε επιχειρήσεις εκτός Αιτωλοακαρνανίας για ενίσχυση των εκεί Πυροσβεστικών δυνάμεων, όπως στις μεγάλες φωτιές σε Αμαλιάδα, Ζάκυνθο, Ζαχάρω, Πύργο, Αρχαία Ολυμπία, Ακράτα, Κύθηρα, Σπάρτη, Κρανίδι, Πρέβεζα, Αχαΐα, Νεμέα κ.λπ..

Η δράση της Π.Υ. την προηγούμενη εβδομάδα

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αγρινίου ειδοποιήθηκε το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου τις πρώτες πρωινές ώρες για έντονο πλημμυρικό φαινόμενο τόσο στην περιοχή της Μακρυνείας όσο και στην περιοχή της Παραβόλας. Άμεσα 4 οχήματα μετέβησαν στην περιοχή του Ζευγαρακίου με επικεφαλής τον Υποδιοικητή της Υπηρεσίας και 3 στην περιοχή της Τραγάνας με επικεφαλής Αξ/κο από την Υπηρεσία του Αγρινίου και ειδοποιήθηκαν τόσο ο Ε.Π.Σ. Γαβαλούς όσο και ο Ε.Π.Σ. Παραβόλας.

Στην Περιοχή Ζευγαράκι η Υπηρεσία επενέβη για διασώσεις ατόμων:

  • Διάσωση ηλικιωμένης κυρίας που την είχε παρασύρει ο χείμαρρος
  • Διάσωση ηλικιωμένης κυρίας που είχε εγκλωβιστεί εντός της οικίας της από τα νερά και την λάσπη και η διάσωση της έγινε με την χρήση δισκοπρίονου από το παράθυρο
  • Μεταφορά ηλικιωμένης από ισόγεια κατοικία σε ασφαλή χώρο
  • Μεταφορά επιβατών ΙΧ που είχαν εγκλωβιστεί σε ασφαλή χώρο

Έγιναν επίσης πολλές αντλήσεις και παροχές βοηθείας, οι οποίες συνεχίστηκαν την Κυριακή και την Δευτέρα.

Στην Περιοχή της Παραβόλας επενέβη για διασώσεις ατόμων

  • Διάσωση ηλικιωμένου άντρα με κινητικά προβλήματα από πλημμυρισμένη οικία, από Αξ/κο της Υπηρεσίας
  • Διάσωση τριμελούς οικογένειας από πλημμυρισμένη οικία

Έγιναν επίσης πολλές αντλήσεις και παροχές βοηθείας, οι οποίες συνεχίστηκαν την Κυριακή και την Δευτέρα.

Η Π.Υ. ήταν επίσης «παρών» σε Φραγκουλέικα και Αγία Ελεούσα, όπου έγιναν εκτεταμένες καταστροφές που οδήγησαν και στο κλείσιμο της Εθνικής Οδού.

Την όλη επιχείρηση συντόνιζε ο Διοικητής της Υπηρεσία Αντ/χος Χριστόφορος Μπόκας.

Δείτε μερικές φωτογραφίες από τις επιχειρήσεις των Πυροσβεστών Αγρινίου σε πυρκαγιές, αλλά και στις πρόσφατες πλημμύρες στον Δήμο Αγρινίου:

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος