Warning: chmod(): Operation not permitted in /home/545817.cloudwaysapps.com/bqgtemsqzq/public_html/wp-admin/includes/class-wp-filesystem-direct.php on line 173
Γινόμαστε πιο δημιουργικοί όσο μεγαλώνουμε; - AgrinioVOICE.gr

Γινόμαστε πιο δημιουργικοί όσο μεγαλώνουμε;

O Oscar Wilde είχε πει: Οι γέροι πιστεύουν τα πάντα. Οι μεσήλικες υποψιάζονται τα πάντα. Οι νέοι ξέρουν τα πάντα. Μια έρευνα έρχεται να τον επιβεβαιώσει με τα αποτελέσματά της να εκπλήσσουν. Ο δείκτης ευφυΐας της αποκλίνουσας σκέψης, στα νήπια είναι αυξημένος ενώ όσο μεγαλώνουν αρχίζει να φθίνει.

Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Σύμφωνα με μελέτες, το ισχύον εκπαιδευτικό σύστημα συρρικνώνει την αποκλίνουσα σκέψη, που είναι η απαραίτητη ιδιότητα της δημιουργικότητας. Είναι η ικανότητα εκείνη που βοηθά να βλέπει κανείς περισσότερες από μια πιθανές απαντήσεις σε μια ερώτηση ή ν’ αντιλαμβάνεται διαφορετικούς τρόπους ερμηνείας μιας ερώτησης, να σκέφτεσαι, με λίγα λόγια, πλευρικά.

Πόσες χρήσεις έχει ένας συνδετήρας; Ένας μέσος άνθρωπος μπορεί να σκεφτεί 10 με 15 χρήσεις. Αν κάποιος είναι πραγματικά καλός σ’ αυτό ακόμα και 200 χρήσεις αλλά δίνοντας μια εντελώς διαφορετική διάσταση στην απάντηση, όπως μπορεί ο συνδετήρας να είναι 60 μέτρα και λαστιχένιος; Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από τις ερωτήσεις που χρησιμοποιήθηκαν για να υπολογιστεί ο δείκτης ευφυΐας αποκλίνουσας σκέψης.

Αντίστοιχα τεστ δόθηκαν και σε 1500 παιδιά νηπιαγωγείου που έλαβαν μέρος σε μια διαμήκη έρευνα. Αν πετύχαιναν πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσοστό θεωρούνταν διάνοια στην αποκλίνουσα σκέψη. Το ποσοστό που συγκέντρωσαν, όσο απίστευτο και αν ακούγεται, έφτασε το 98%. Πέντε χρόνια μετά που επανεξετάστηκαν στην ηλικία πια των 8-10 ετών το ποσοστό μειώθηκε στο 30%. Ενώ ακόμα πέντε χρόνια μετά στην ηλικία των 13-15 ετών το ποσοστό πέφτει ακόμα πιο χαμηλά στο 12%. Ακόμα πιο αξιοπερίεργο είναι το γεγονός ότι σε δείγμα 280,000 ενηλίκων το ποσοστό ευφυΐας αποκλίνουσας σκέψης έφτανε μόλις στο 2%.

Τι είχε συμβεί σε αυτά τα παιδιά μέσα σε αυτά τα χρόνια; Η πιο απλή απάντηση είναι ότι μεγάλωσαν μέσα σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που τους έμαθε ότι υπάρχει μόνο μια λύση σε κάθε πρόβλημα και μια μόνο απάντηση σε κάθε ερώτηση. Αποδείχθηκε λοιπόν πως είναι δύο έννοιες αντιστρόφως ανάλογες. Όσο αυξάνεται η εκπαίδευση τους , τόσο μειώνεται η ευφυΐα στην αποκλίνουσα σκέψη. Πόσο μάλλον όταν διδάσκονται από μικρή ηλικία ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να κάνει λάθη. ‘Oπως σημειώνει ο Σερ Κεν Ρόμπινσον, συγγραφέας και σύμβουλος σε θέματα εκπαίδευσης και καλλιτεχνικής παιδείας, «Εάν δεν είστε προετοιμασμένοι να κάνετε λάθος ποτέ δεν θα κάνετε κάτι πρωτότυπο…».

Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος