Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Περιφέρεια: Προετοιμασία για την έγκαιρη έναρξη της δακοκτονίας του 2019

Κοινοποίηση

Σύσκεψη συγκάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μητρόπουλος

Η προετοιμασία για την έναρξη του προγράμματος συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς για το 2019, αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης που συγκάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, στα γραφεία της Γενικής Περιφερειακής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Δυτικής Ελλάδας.

«Η έγκαιρη έναρξη και περάτωση όλων των διαδικασιών του προγράμματος έτους 2019, είναι ο άμεσος στόχος μας. Προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται προσπάθειες από την Περιφέρεια και τις Υπηρεσίες μας. Η εγρήγορση και η συνέπεια εκ μέρους των Υπηρεσιών μας, θα συμβάλλουν αποτελεσματικά, ώστε η επόμενη περίοδος δακοκτονίας να ξεκινήσει με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις» ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Μητρόπουλος.

Έμαθε από το πάθημα του 2018 η Περιφέρεια

Αφού αναλύθηκαν τα προβλήματα που ανέκυψαν κατά την εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας κατά το έτος 2018, προσδιορίστηκαν οι ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν φέτος εκ μέρους των Υπηρεσιών. Στόχος της Περιφέρειας είναι φέτος η έναρξη του προγράμματος ψεκασμών όσο το δυνατόν νωρίτερα, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη κάλυψη της ελαιοκαλλιέργειας για την αντιμετώπιση του δάκου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αντιπεριφερειάρχης παρέπεμψε και στην πρόσφατη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη στήριξη της ελαιοκαλλιέργειας, βάσει της οποίας προτείνεται:

  • αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης του προγράμματος δακοκτονίας, προκειμένου να ξεπεραστούν οι πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες και να ενσωματωθούν οι νέες τεχνολογίες και η έρευνα.
  • αύξηση των κονδυλίων για το πρόγραμμα δακοκτονίας σε συνδυασμό με την αναγκαιότητα για έναρξη της δακοκτονίας 50 ημέρες πριν από την καθορισμένη έναρξη των ψεκασμών, ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας.
  • ανάληψη κυβερνητικής πρωτοβουλίας για την υποβολή αιτήματος προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και την έγκρισή του, ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες για τις πραγματικές τους ζημιές.
  • ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές, που αφορούν στον κανονισμό, προκειμένου να συμπεριληφθούν στα καλυπτόμενα ζημιογόνα αίτια που αποζημιώνονται, ο δάκος και το γλοιοσπόριο και
  • άμεση επίσπευση της εξόφλησης της ενιαίας ενίσχυσης, ώστε να μην πιεστούν οικονομικά οι παραγωγοί, να διαθέσουν πρόωρα τα προϊόντα τους.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Σταύρος Βέρρας, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας Στέφανος Νικολόπουλος, ο Προϊστάμενος της ΔΑΟΚ της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας Νικόλαος Κοσμάς, o Γεωπόνος της ΔΑΟΚ της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας Γιώργος Μικέογλου και υπηρεσιακοί παράγοντες – υπεύθυνοι για την εφαρμογή του προγράμματος.

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: