Photo-Right: gazzetta.gr

Ο Γ. Τσιρώνης γράφει για την καθυστέρηση του Παναιτωλικού στην μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου

Ο Ιανουάριος είναι μήνας μετεγγραφών στο ποδόσφαιρο και περίοδος στην οποία οι ομάδες κάνουν τις διορθωτικές κινήσεις, ώστε να παρουσιάσουν πληρέστερο και ισχυρότερο ρόστερ στο υπόλοιπο του πρωταθλήματος. Ο Παναιτωλικός έχει μείνει πίσω σε αυτό το κομμάτι, με δεδομένη βέβαια την αλλαγή προπονητή και τον ρόλο που αυτή παίζει στα μετεγγραφικά. Μένει να δούμε αν και σε ποιο βαθμό θα ενισχυθεί αυτή την περίοδο.

Ο Μάκης Χάβος στην τελευταία συνέντευξη τύπου που έδωσε πριν αποχωρήσει από την τεχνική ηγεσία του Παναιτωλικού, έκανε λόγο για την αναγκαιότητα να γίνουν τέσσερις προσθήκες τον Ιανουάριο. Μάλιστα ανέφερε και τις θέσεις, στόπερ, αμυντικό χαφ, ακραίο μέσο και φορ περιοχής. Αμέσως μετά αποχώρησε από τον Παναιτωλικό και ο νέος προπονητής Τραϊανός Δέλλας και τις δύο φορές που ρωτήθηκε σχετικά έδωσε την ίδια απάντηση. Πως θα συζητήσει με την διοίκηση και θα παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις.

Εδώ βέβαια τίθενται αναπόφευκτα κάποια ζητήματα που και σοβαρά είναι και δεν μπορεί να τα παραβλέψει κανείς. Το σίγουρο είναι ότι στην ομάδα υπάρχουν κενά και χρειάζεται ενίσχυση σε συγκεκριμένες θέσεις. Επίσης εδώ πρέπει να συνυπολογιστεί και η πρόσφατη αποχώρηση από το δυναμικό της ομάδας των Μαρκόβσκι και Λόπες, όπως και το ερωτηματικό που υπάρχει με τον «παραγκωνισμό» του Μόρα και το αν υπολογίζεται ή όχι για τη συνέχεια. Όμως οι δυσκολίες στην αναπλήρωση των κενών είναι πολλές αναντίρρητα και ποικίλουν αναφορικά με τα αίτια και τον βαθμό δυσκολίας.

Κατ’ αρχήν ήδη έχει περάσει πολύτιμος χρόνος που αντικειμενικά δυσκολεύει τα πράγματα σε σχέση με την δυνατότητα να γίνουν καλές επιλογές που μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά. Ναι μεν ο νέος προπονητής θα έπρεπε να γίνει γνώστης της πραγματικότητας της ομάδας, όμως ο χρόνος πλέον πιέζει και δεν είναι σύμμαχος σε αυτή την κατεύθυνση. Από την άλλη υποτίθεται πως στην ομάδα υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν σε αυτόν τον τομέα όλο τον χρόνο και υπάρχουν πάντα λύσεις και παίκτες «στόχοι», όμως αυτό μένει να αποδειχτεί. Έτσι κι αλλιώς ο μήνας αυτός έχει τις δυσκολίες του στις επιλογές παικτών και τις ιδιομορφίες του, μια και τα πρωταθλήματα είναι σε εξέλιξη και ελεύθεροι παίκτες δεν υπάρχουν, τουλάχιστον τέτοιοι που το προφίλ τους να ταιριάζει στις ανάγκες τις ομάδας.

Από την άλλη σημαντικό ρόλο, αν όχι τον σημαντικότερο, παίζει το οικονομικό και σίγουρα μέχρι ποιο βαθμό η διοίκηση μπορεί και προτίθεται να ξοδέψει χρήματα σε αυτό το κομμάτι, ειδικά την συγκεκριμένη περίοδο. Ως γνωστόν αυτό που ισχύει γενικότερα στην ζωή μας και αποτελεί σε πολύ μεγάλο βαθμό κανόνα της αγοράς, δηλαδή το ότι πληρώσεις θα πάρεις, ισχύει και στο ποδόσφαιρο και στην απόκτηση ποδοσφαιριστών. Είναι και αυτό ένα ερωτηματικό που μένει να απαντηθεί εκ του πρακτέου και φυσικά στοιχείο καθοριστικό σε αυτόν τον τομέα.

Σε κάθε περίπτωση οι όποιες προσθήκες γίνουν, θα πρέπει να είναι επιλογές ικανές να βοηθήσουν άμεσα και να προσθέσουν ποιότητα και αποτελεσματικότητα στο ρόστερ της ομάδας. Διαφορετικά δεν έχει νόημα και ουσία. Σίγουρα χρειάζεται ενίσχυση όμως θα πρέπει να είναι ουσιαστική και όχι για τα μάτια. Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και ό,τι γίνει θα πρέπει να γίνει άμεσα και αποφασιστικά. Αναμένουμε λοιπόν τις εξελίξεις.

Υ.Γ. 1 Σωστά και ξεκαθαρίζεται πως η ομάδα παραμένει σταθερή στην θέση της για μη απόκτηση δανεικών από ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος και βέβαια από τους «μεγάλους».

Υ.Γ. 2 Υπάρχουν εξαιρετικοί νεαροί ποδοσφαιριστές που προέρχονται από τα τμήματα υποδομών και μπορούν να εξελιχθούν και να βοηθήσουν ουσιαστικά. Ας δοθεί περισσότερος χρόνος συμμετοχής και σε αυτούς, τώρα που η κατάσταση το επιτρέπει. Τόσες και τόσες ομάδες το κάνουν με σημαντική επιτυχία και τα ανάλογα γι’ αυτές οφέλη.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος