Λίγο έμεινε πριν τις καλοκαιρινές εξορμήσεις, με τις συνδρομές στα γυμναστήρια και τις αυστηρές δίαιτες να είναι στο ζενίθ. Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται όλοι, είναι ότι η προσπάθεια για ένα ωραίο, υγιές σώμα δεν πρέπει να γίνεται μόνο 2-3 μήνες το χρόνο. Έρευνες έχουν αναδείξει την παχυσαρκία ως μείζον πρόβλημα, κυρίως σε μικρές ηλικίες.

Η Ελλάδα συμμετείχε σε έρευνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του COSI, με τα αποτελέσματα να είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά. Συγκεκριμένα το 44% των παιδιών, ηλικίας 6-10 ετών που συμμετείχαν στην έρευνα, είναι υπέρβαρα με το 11,2% εξ αυτών να χαρακτηρίζονται παχύσαρκα.

Τα προβλήματα, που εν δυνάμει μπορεί να προκληθούν, είναι πολλά, είτε έχουν άμεσο αντίκτυπο στη ζωή του παιδιού όπως δύσπνοια, διαταραχές ύπνου, ακόμα και σχολικό εκφοβισμό, είτε μελλοντικά με εμφάνιση άσθματος ή αλλεργιών και άλλων συνοδών προβλημάτων. Άλλωστε τα υπέρβαρα παιδιά έχουν 1.5- 2.5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο ως ενήλικες.

Ως ένας από τους βασικότερους επιβαρυντικούς παράγοντες αναδεικνύεται το σχολείο. Πανελλαδική έρευνα έδειξε ότι μόνο το 5% των δημοτικών διαθέτει γιαούρτι ως κολατσιό, 12% φρέσκα φρούτα και 18% γάλα, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που τα ποσοστά τους ξεπερνούν το 38%. Ακόμα και οι δράσεις για ενημέρωση και προώθηση προγραμμάτων υγιεινής διατροφής μέσα και έξω από τα σχολεία είναι ελάχιστες. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί σ’ αυτές τις ηλικίες γιατί πολλές διατροφικές συνήθειες, καλές και κακές που αποκτούν τη συγκεκριμένη περίοδο, θα τις διατηρήσουν εφόρου ζωής.

Τα αποτελέσματα για τους ενήλικες δεν είναι πιο ευοίωνα. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ μόλις 4 στους 10 Έλληνες έχουν φυσιολογικό βάρος. Τα άτομα που έλαβαν μέρος στην έρευνα, ήταν από 15 ετών και άνω. Τα στοιχεία έχουν ως εξής: 41,5% είχαν φυσιολογικό βάρος, 2,2 ήταν ελλιποβαρείς, 39,4 ήταν υπέρβαροι και 16,9 παχύσαρκοι. Ενώ η αναλογία σε σχέση με το φύλο έδειξε ότι ένας στους δυο άνδρες είναι υπέρβαροι και στις γυναίκες 3 στις 10.

Αξιοπερίεργο είναι το γεγονός ότι το 54,6% του πληθυσμού δήλωσε, ότι ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή καταναλώνοντας καθημερινά φρούτα και λαχανικά και μόλις το 0,7% δεν καταναλώνει καθόλου. Έτσι οι ερευνητές στρέφονται αλλού για να αιτιολογήσουν τα αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας. Δεν είναι άλλο από την έλλειψη άσκησης. Σε ποσοστό 77% ανέρχονται εκείνοι που δεν ασκούνται καθόλου και έχουν μια καθιστική γενικότερα καθημερινότητα. Ακόμα και για τον πιο κοντινό προορισμό επιλέγουν κάποιο μεταφορικό μέσο από το περπάτημα, καθιστώντας έτσι την ακινησία τον νούμερο ένα παράγοντα αύξησης βάρους.

Όλες οι έρευνες καταλήγουν σ’ ένα συμπέρασμα: Μόνο ένας συνδυασμός σωστής διατροφής και άσκησης μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας αλλά και στην πρόληψη προβλημάτων υγείας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ