Warning: chmod(): Operation not permitted in /home/545817.cloudwaysapps.com/bqgtemsqzq/public_html/wp-admin/includes/class-wp-filesystem-direct.php on line 173
Παρουσιάστηκε "Ο επισκέπτης του χειμώνα" της Κατερίνας Λιβιτσάνου-Ντάνου - AgrinioVOICE.gr

Παρουσιάστηκε “Ο επισκέπτης του χειμώνα” της Κατερίνας Λιβιτσάνου-Ντάνου

“Τα διηγήματα είναι ο καθρέφτης της σύγχρονης ζωής μας”. Μια έκφραση μέσα από το νέο βιβλίο της φιλολόγου Κατερίνας Λιβιτσάνου-Ντάνου, η οποία μας εξιστορεί μέσα από τις φρεσκοτυπωμένες σελίδες του βιβλίου προσωπικά της βιώματα, αγωνίες, σκέψεις και όνειρα… όνειρα μέσα από τα μάτια ενός μικρού παιδιού.

Η παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος της Κατερίνας Λιβιτσάνου-Ντάνου με τίτλο “Ο επισκέπτης του χειμώνα” έγινε με μεγάλη επιτυχία την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017 στο παλαιό κτήριο της Τράπεζας Ελλάδος (Αναστασιάδη 2) στο Αγρίνιο, όπου παρευρέθησαν πολλοί από τον χώρο της εκπαίδευσης, από τον Δήμο Αγρινίου, αλλά και ο Δήμαρχος Θέρμου κος Σπύρος Κωνσταντάρας, ο οποίος απηύθυνε και χαιρετισμό. Στο βήμα επίσης ανέβηκαν και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μαρία Παπαγεωργίου, ο κος Ευθύμης Αδάμης, ο οποίος είναι φίλος και συνάδελφος της κ. Λιβιτσάνου και ο κος Φωτιάδης.

Την εκδήλωση άνοιξε η συγγραφέας με έναν ευχαριστήριο χαιρετισμό σε όλους τους παρευρισκόμενους με μια ιδιαίτερη συγκίνηση ενώ την παρουσίαση την έκανε ο φιλόλογος Λίνος Υφαντής.

Η κα Παπαγεωργίου στο λόγο της ήταν σύντομη και με λίγα λόγια είπε ότι “είναι μια περίοδος, η οποία ταλανίζεται όχι μόνο από την κρίση, αλλά και από τις αξίες, τις ανθρώπινες σχέσεις και η επαφή κοντεύει να χαθεί”. Παρά των προβλημάτων, όπως είπε, “ο πολιτισμός μπορεί να βοηθήσει σε αυτή τη κατάσταση”, ενώ στη συνέχεια μίλησε για τη συγγραφέα με τα καλύτερα λόγια.

Με τη σειρά του ο Δήμαρχος Θέρμου ευχαρίστησε για την πρόσκληση και παρουσίασε την κα Λιβιτσάνου ως μια αγαπητή παρουσία από όλους με αυτά τα “μάτια της θάλασσας” και ευχήθηκε το νέο της βιβλίο να είναι καλοτάξιδο.

Ο κος Φωτιάδης με δυο λόγια επαίνεσε τη φιλόλογο αλλά αποκάλυψε και έναν από τους προσδιορισμούς του βιβλίου. Συγκεκριμένα είπε “στις δύσκολες στιγμές έχει σημασία να γίνονται τέτοιες προσπάθειες για να ταξιδεύουμε σε άλλες εποχές, να συλογίζομαστε ακόμα και να αντιστεκόμαστε.”

Ο κος Αδάμης με την ιδιότητα του φιλολόγου στο βήμα μίλησε για την συνάδελφό του χαρακτηρίζοντάς την σαν ένα άτομο που έχει τόλμη να μιλήσει και πως είναι τιμή για όλους τους φιλολόγους να βλέπουν συναδέλφους τους, ακόμη και όταν φεύγουν από τα θρανία, να συνεχίζουν και να στέκονται δίπλα μας να μιλάνε να λένε τις απόψεις τους, να αναφέρονται στο σχολείο της καθημερινότητας, στο σχολείο των αξιών. Κλείνοντας την ομιλία του λέγοντας πως “ο χρόνος…ο χρόνος είναι το σήμερα” μια φράση πολύ ιδιαίτερη και σημαντική για την καθημερινότητα του ανθρώπου.

Την παρουσίαση του βιβλίου άνοιξε η κα Παπακωνσταντίνου -με την ιδιότητα της οδοντιάτρου- μιλώντας με τα καλύτερα λόγια μιας και όπως είπε το έχει διαβάσει και το βρήκε αρκετά ενδιαφέρον. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα με 26 διηγήματα τα οποία είναι εμπνευσμένα από προσωπικά βιώματα της συγγραφέα, τα οποία όπως φαίνονται την ακολουθούν μέχρι το παρόν. Η διαφθορά των αξιών, ο ρατσισμός, η προσφυγιά που προσπαθεί να δώσει στους θαλασσοδαρμένους μια άσπρη μέρα μέσα στην κακοτυχία τους αλλά και για αυτούς που αντιστέκονται στη φαλλοκρατία κυριαρχούν στο βιβλίο έχοντας βέβαια να σας διδάξει πολλά.

Στη συνέχεια η κα Ελένη ΖαμπάραΤζωρτζοπούλου μίλησε για το μυθιστόρημα με περισσότερες λεπτομέρειες, αναλύοντας το κάθε κεφάλαιο ξεχωριστά με λεπτομέρειες οι οποίες “σε ταξίδευαν στο παρελθόν, στους δρόμους της Λευκάδας, του Αγρινίου αλλά και του εξωτερικού”, ενώ “ταυτόχρονα σε επαναφέρει στο παρόν με έναν απίστευτο τρόπο που ούτε εσύ το καταλαβαίνεις, με βιώματα από την πατρίδα και όχι μόνο”.

Συγκεκριμένα για το βιβλίο αλλά και τη συγγραφέα είπε: “Πολλοί είναι αυτοί που ασχολούνται με το λόγο και τη ποίηση, λίγοι όμως έχουν το πλεονέκτημα να έχουν καθαρό και αβίαστο λόγο με περιγραφές χωρίς τα περιττά στολίδια. Ο πλούσιος διάλογος που έχει αποδίδει φρεσκάδα, τρυφερότητα από περιστατικά τα οποία είδε, έζησε άκουσε τα όποια μπορεί να απασχολούν από θέματα επικαιρότητας μέχρι πολιτιστικά δρώμενα ή ακόμα και έναν αθώο φοιτητικό έρωτα στους δρόμους της Αθήνας. Πρωταγωνιστές, συνταξιούχοι, νέοι, πρόσφυγες που αγωνίζονται για μια καλύτερη ζωή σε γεμίζουν συναισθήματα και σου δίνουν θετικά μηνύματα ζωής”.

Η κα Λιβιτσάνου-Ντάνου αφιέρωσε το βιβλίο της στους απανταχού κατατραγμένους όλης της γης.

Η Κατερίνη Λιβιτσάνου – Ντάνου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λευκάδα. Σπούδασε κλασική φιλολογία και υπηρέτησε ως φιλόλογος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε σχολεία της Αθήνας και του Αγρινίου, όπου και ζει, μέχρι και το 2010. Το 2007 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Πασχέντη» η ποιητική της συλλογή «Λυκαυγές», ενώ το 2008 εκδόθηκαν διηγήματά της με τίτλο «Απόδραση στους Σφακιώτες» από τις ίδιες εκδόσεις. Το 2008 με άλλα τρία άτομα επιμελήθηκε το λεύκωμα «Κοπιάστε όπως μας ηύρατε» του Δήμου Σφακιωτών Λευκάδας.Τον Απρίλιο του 2014 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις “Γαβρηιλίδης” η ποιητική συλλογή με τίτλο «Αγκαλιά από κιμωλία». Κείμενά της, πεζά ή ποιητικά, δημοσιεύονται σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα του Αγρινίου και της Λευκάδας. Επίσης ποιήματά της έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες.

Κείμενο: Βασιλική Κουτρομάνου

Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος