Παραιτήθηκε ο Τσίπρας – Πρόωρες εκλογές σε… άγνωστη ημερομηνία

Πρόωρες εκλογές ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο μηνυμά του προς τους έλληνες πολίτες το βράδυ της Πέμπτης 20 Αυγούστου, με πιθανότερη ημερομηνία προσφυγής στις κάλπες την 20ή Σεπτεμβρίου. Ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές κατά όσων «επικαλούμενοι ιδεολογική συνέπεια διέπραξαν την ακραία ασυνέπεια» να μετατρέψουν την κυβερνητική πλειοψηφία της πρώτης αριστερής κυβέρνησης σε κυβερνητική μειοψηφία, φωτογραφίζοντας τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και όσους στηρίζουν την Αριστερή Πλατφόρμα.

Ανακοινώνοντας τις εκλογές ο κ. Τσίπρας ζήτησε καθαρή εντολή, ισχυρή κυβέρνηση και συμπόρευση με την κοινωνία για αλλαγές με δικαιοσύνη, διαφάνεια και δικαιοσύνη, ενώ σημείωσε ότι «θα συνεχίσουμε πιο έμπειροι, πιο έτοιμοι, πιο προσγειωμένοι».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έχει τη συνείδησή του ήσυχη, πως είναι περήφανος για τη μάχη που έδωσε ο ίδιος και η κυβέρνηση του, ενώ επανέλαβε πως η Ευρώπη δεν είναι πια η ίδια μετά το δύσκολο εξάμηνο, αφού το αίτημα για κατάργηση της λιτότητας είναι πια κοινό.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για τις διαδικασίες μέχρι τις πρόωρες εκλογές

Η πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα μετά την υποβολή παραίτησης από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προβλέπονται από το άρθρο 37 παράγραφο 3 και το άρθρο 40 του Συντάγματος.

Ο Πρόεδρος θα ξεκινήσει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών με τους αρχηγούς των τριών πρώτων σε κοινοβουλευτική δύναμη κομμάτων, προτού διορίσει έναν από τους επικεφαλής των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας ως προσωρινό υπηρεσιακό πρωθυπουργό. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ήδη ότι θα επιστρέψει αμέσως την διερευνητική εντολή.

Το άρθρο 37 παράγραφος 3 του Συντάγματος προβλέπει αναλυτικά: «Aν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα (σ.σ. του σχηματισμού κυβέρνησης από το κόμμα, το οποίο διαθέτει στη Bουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Kάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες. Aν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Kυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή».

Επίσης, βάσει του άρθρου 40 παρ. 3, του Συντάγματος, «το διάταγμα διάλυσης της Bουλής, προσυπογραμμένο στην περίπτωση της προηγούμενης παραγράφου από το Yπουργικό Συμβούλιο, πρέπει να περιλαμβάνει συγχρόνως την προκήρυξη εκλογών μέσα σε τριάντα ημέρες και τη σύγκληση της νέας Bουλής μέσα σε άλλες τριάντα ημέρες από τις εκλογές».

Η παράγραφος που ακολουθεί στο ίδιο άρθρο (αρθ. 40 παρ. 4) προβλέπει πως «η Bουλή που εκλέχθηκε μετά τη διάλυση της προηγούμενης δεν μπορεί να διαλυθεί πριν περάσει ένα έτος αφότου άρχισε τις εργασίες της, εκτός από τις περιπτώσεις του άρθρου 37 παράγραφος 3» (σ.σ. την αδυναμία δηλ. σχηματισμού κυβέρνησης μετά από τις τρεις διερευνητικές εντολές).

Βάσει του εκλογικού νόμου και λόγω του ότι δεν έχουν συμπληρωθεί 18 μήνες από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση (25 Ιανουαρίου) οι εκλογές θα γίνουν με λίστα και όχι με «σταυρό» προτίμησης.

Ερωτηματικό η ημερομηνία των εκλογών

Άγνωστη παραμένει η ακριβής ημερομηνία των πρόωρων εκλογών, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν δείχνουν διατεθειμένα -όπως φάνηκε και από την απόφαση του προέδρου της ΝΔ Β.Μεϊμαράκη να δεχθεί να λάβει διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης- να διευκολύνουν το στόχο του Αλ.Τσίπρα για τη διεξαγωγή τους το συντομότερο δυνατόν. Αντιθέτως, όπως αναφέρει το Βήμα, οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν διαμηνύσει άλλοι δημοσίως και άλλοι ιδιωτικώς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ότι επιθυμούν να εξαντλήσουν τις συνταγματικές διαδικασίες, κάτι που θα φέρει σε οριακό σημείο το σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλ.Τσίπρας επισκέφθηκε το βράδυ της Πέμπτης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησης και ταυτόχρονα παραιτήθηκε από τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, λέγοντας πως «δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή ούτε οικουμενική κυβέρνηση που θα διενεργήσει τις εκλογές».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, ωστόσο, θα λάβει τη διερευνητική εντολή εντός της ημέρας και άμεσα θα ξεκινήσει επαφές με τα υπόλοιπα κόμματα.

Πονοκέφαλος η τρίτη εντολή

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και οι βουλευτές που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα θα προχωρήσουν στον σχηματισμό Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Εάν οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν, τότε η ΚΟ θα αριθμεί τουλάχιστον 25 βουλευτές και έτσι θα λάβει την τρίτη εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Αν όχι, η εντολή θα βρεθεί στα χέρια του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου. Στην περίπτωση αυτή, επειδή η Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι έχουν από εκλέξει από 17 βουλευτές το κάθε κόμμα, θεωρείται βέβαιο ότι θα ζητήσει να πάρει διερευνητική εντολή και ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Το Σύνταγμα (ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 37) δίνει το δικαίωμα να χορηγηθεί και τέταρτη διερευνητική εντολή όταν υπάρχουν κόμματα ισοδύναμα σε έδρες και η σειρά τους καθορίζεται με κριτήριο τη δύναμη τους σε ψήφους. Μπορεί λοιπόν να χορηγηθούν τέσσερις διερευνητικές εντολές αλλά σε καμία περίπτωση περισσότερες.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, επίσης, πιστεύει ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί η Συνταγματική τάξη, χωρίς διάθεση κωλυσιεργίας, αλλά και χωρίς να παραλείπονται τα στάδια που προβλέπονται για τις διαβουλεύσεις μεταξύ  των κομμάτων. Στην περίπτωση που οι διαβουλεύσεις αυτές αποβούν άκαρπες θα ζητήσει και εκείνη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αντιθέτως, ο Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε ότι «δεν έχουν κανένα νόημα οι όποιες τυπικές διαδικασίες των διερευνητικών εντολών για σχηματισμό κυβέρνησης, μετά την απόφαση παραίτησης της σημερινής».

Ανεξαρτητοποιούνται 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Επιστολές ανεξαρτητοποίησης φέρονται να συντάσσουν 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που πρόσκεινται κοντά στον Παναγιώτη Λαφαζάνη και την Αριστερή Πλατφόρμα. Σύμφωνα με τον Σκάι, οι επιστολές θα αποσταλούν στην Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου εντός της ημέρας.

Σε περίπτωση, δε, που οι 25 βουλευτές συγκροτήσουν Κοινοβουλευτική Ομάδα, υπό συγκεκριμένη ονομασία, τότε θα είναι ο τρίτος σε κοινοβουλευτική δύναμη σχηματισμός που θα λάβει διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Εάν αυτό δεν συμβεί, τότε η τρίτη εντολή θα δοθεί διαδοχικά στον αρχηγό της Χρυσής Αυγής Ν.Μιχαλολιάκο και τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, αφού τα δύο κόμματα έχουν τον ίδιο αριθμό βουλευτών.

Με πληροφορίες του in.gr

kammenos6

Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος