Παραδόθηκαν τα προσχέδια για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή

Στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος τα προσχέδια

Στις αρχές Μαΐου παραδόθηκαν από τον ανάδοχο του έργου στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος (ΕΥΔΕΠ) τα δύο προσχέδια που εκπονήθηκαν για το Περιφερειακό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή (ΠΕΣΠΚΑ) καθώς και για την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

Στα προσχέδια που παραδόθηκαν από την ανάδοχη εταιρεία, ENVIROPLAN Α.Ε., πραγματοποιήθηκε ανάλυση τάσεων για τις κυριότερες μεταβλητές, με βάση κλιματικές προβολές από διεθνώς αναγνωρισμένα περιοχικά μοντέλα και χωρική ανάλυση 12,5km ×12,5km. Η ανάλυση τάσεων αφορούσε τρία εξεταζόμενα σενάρια (ευμενές, ενδιάμεσο, δυσμενές) και τρεις χρονικούς ορίζοντες βραχυπρόθεσμο (2011 – 2030), μεσοπρόθεσμο (2031 – 2050) και μακροπρόθεσμο (2081 – 2100).

Με βάση τις μεταβολές που αναμένονται μελλοντικά για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, έγινε ανάλυση τρωτότητας 12 βασικών τομέων στην Κλιματική Αλλαγή και εντοπίστηκαν οι τομείς και οι γεωγραφικές περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο (εκτίμηση επιπτώσεων). Σύμφωνα δε με τις χωρικές προτεραιότητες που προσδιορίστηκαν, προτάθηκαν μέτρα και δράσεις για την αποφυγή των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής.

Βάσει των προβλέψεων που υπάρχουν, αναμένεται άνοδος της μέσης θερμοκρασίας καθώς και άνοδος της στάθμης της θάλασσας. Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα αναμένεται ότι η θερμοκρασία θα συγκρατηθεί κάτω από τους 2°C, τόσο στο ευμενές όσο και στο ενδιάμεσο σενάριο, ενώ στο δυσμενές σενάριο η αύξηση αυτή θα ακολουθήσει τις αντίστοιχες προβλέψεις σε παγκόσμιο επίπεδο φτάνοντας του 3,92°C. Αναφορικά με τη στάθμη της θάλασσας, αναμένεται ότι η μέγιστη τιμή ανόδου θα κυμανθεί από 3cm, την περίοδο 2011 – 2030 (ανεξαρτήτως σεναρίου) έως 19cm σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα (στο δυσμενές σενάριο).

Δηλώσεις Μπαλαμπάνη

Βασικός πυλώνας του ΠΕΣΠΚΑ, όπως επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νικόλαος Μπαλαμπάνης, είναι «η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Περιφέρειας σε όλους τους τομείς και τις περιοχές προτεραιότητας, με δράσεις προσαρμογής που συνάδουν με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης. Με το Περιφερειακό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, επιτυγχάνεται η συστηματοποίηση και η βελτίωση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων σχετικών με την προσαρμογή και η εφαρμογή των αποφάσεων αυτών στις δράσεις των φορέων της Περιφέρειας».

Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος