Είχα την τιμή να τον έχω καθηγητή στο μεταπτυχιακό Ηθική Φιλοσοφία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Είχα την τιμή να τον έχω σύμβουλο και μέντορα μου στα πρώτα μου φιλοσοφικά άρθρα και στη συνέχεια να γράψουμε κάποια άρθρα μαζί για συνέδρια στην Ελλάδα.

Είχα την ευτυχία να παρακολουθήσω διαλέξεις του και να με μυήσει στον κόσμο του Κίρκεγκωρ, για τον οποίο συνεχίζω με την ίδια αγάπη να γράφω στο διδακτορικό μου. Αναπολώ με χαρά τα πολύτιμα εκείνα μαθήματα, τις πολύτιμες συμβουλές του και την υπέροχη συνεργασία μας στην ISUD. Στωικός, ο μεγαλύτερος Έλληνας μελετητής του Σενέκα και παρά τις αντίθετες στάσεις μας, μιας και ακόμη δηλώνω Κυρηναϊκή και οπαδός της Μποβουάρ, για μένα είναι από τους ελάχιστους ακαδημαϊκούς που ξεχωρίζει σε όλον τον κόσμο μέσα από την έρευνά του, χωρίς υπερβολή περισσότερο από ότι αναγνωρίζεται στην Ελλάδα. Ένας μοναδικός άνθρωπος που πάντα μου μιλούσε με νόστο για το Αγρίνιο, μιας και η σύζυγός του κατάγεται από εδώ, σήμερα θα σας παρουσιάσω με χαρά τον καθηγητή Παναγιώτη Ηλιόπουλο.

Ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος είναι διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή φιλοσοφία. Έχει διοργανώσει, ή συν-διοργανώσει, συνέδρια φιλοσοφίας στην Ελλάδα, όπως και στο εξωτερικό, έχει δώσει διαλέξεις σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, κι έχει συμμετάσχει με επιστημονικές ανακοινώσεις σε ποικίλα φιλοσοφικά συνέδρια σε πολλές χώρες του κόσμου. Πάνω από εβδομήντα άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα ελληνικά και ξένα περιοδικά φιλοσοφίας, και ορισμένα από αυτά έχουν μεταφραστεί και συμπεριλαμβάνονται σε διεθνείς επιστημονικούς τόμους. Είναι συγγραφέας δύο βιβλίων και επιμελητής τριών συλλογικών τόμων. Είναι μέλος σε μεγάλο αριθμό φιλοσοφικών και επιστημονικών οργανώσεων (ανάμεσα σε αυτές: Society for Ancient Greek Philosophy, American Philosophical Association, Institute for Cross Cultural Studies and Academic Exchange, International Society of Philosophy and Cosmology, Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Ηθικής, κ.ά).

Υπήρξε αντιπρόεδρος, για δύο θητείες, της διεθνούς φιλοσοφικής εταιρείας ISUD (International Society for Universal Dialogue), μέλους της FISP. Επίσης, αντιπρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου της Ακαδημίας Θεσμών και Πολιτισμών. Διετέλεσε εκδότης και επιμελητής της επιστημονικής εξαμηνιαίας επιθεώρησης Φιλοσοφίας, Παιδείας και Τέχνης «Celestia». Είναι διευθυντής εκδόσεως του επιστημονικού περιοδικού «Papyri & Delti», κριτής και μέλος της εκδοτικής επιτροπής των αμερικανικών περιοδικών «International Journal for Decision Ethics», «Philosophy Study», «Journal of Research on Contemporary Society», κ.ά., όπως και κριτής σε άλλες διεθνείς επιστημονικές εκδόσεις. Από το 2010 διδάσκει στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Πελοποννήσου, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και ως επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστημιακά τμήματα του εξωτερικού τα αντικείμενα της ηθικής και πολιτικής φιλοσοφίας, της αναγεννησιακής, νεώτερης και σύγχρονης φιλοσοφίας, της φιλοσοφίας της παιδείας, όπως και άλλα. Ανάμεσα σε άλλες δημοσιεύσεις του, στο στάδιο της ολοκλήρωσης βρίσκονται μια επιστημονική μονογραφία του που θα εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και η επιμέλεια ενός συλλογικού τόμου στην Ολλανδία. Αυτή τη στιγμή είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης.

Ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος έχει προσκληθεί από το New York University at Abu Dhabi, για το χρονικό διάστημα μεταξύ 2 -15 Απριλίου ως επισκέπτης καθηγητής για σειρά διαλέξεων γύρω από την αρχαία ελληνική και ρωμαική φιλοσοφία, συγκεκριμένα τον Αριστοτέλη, τον Πλάτωνα, καθώς και τους Ελληνιστικούς φιλοσόφους. Στις 17-19 Μαΐου θα παρευρίσκεται στο Ναύπλιο ως ομιλητής με θέμα «Ταυτότητα και Ετερότητα στην τραγωδία Θυέστης του Σενέκα» στο ΣΤ΄ Πανελλήνιο Θεατρολογικό Συνέδριο, που είναι διοργανωμένο από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, σε συνεργασία με τα Τμήματα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Πατρών, το Τμήμα Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Παράρτημα του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard . Στις 20 Μαΐου θα μεταβεί στο Κίεβο της Ουκρανίας ως προσκεκλημένος ομιλητής του National University of Life and Environmental Sciences για να μιλήσει με θέμα “Making a Personality: Kierkegaard and Sartre on Freedom and Responsibility”.

Θα μπορούσα να γράψω σελίδες για το έργο του, ακόμη και ολόκληρα βιβλία, μα ως Στωικός ξέρω θα μου έλεγε να σταματήσω. Κύριε καθηγητά σας ευχαριστώ που με κάνατε να λατρέψω τη φιλοσοφία!

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος