Στις μέρες μας πολλοί γάμοι τελειώνουν άδοξα. Ο άνθρωπος με τον οποίο έχεις περάσει πολλά, έχεις ζήσει εμπειρίες και εξελίξεις στη ζωή σου, ο άνθρωπος δίπλα στον οποίο μεγάλωνες και προχωρούσες, που ήταν για σένα όλος ο κόσμος, ξαφνικά γίνεται ο χειρότερος εχθρός σου.

Δεν θα ήθελα να σταθώ στα αίτια των διαζυγίων. Με ενδιαφέρει να επικεντρωθώ για λίγο στο «μετά». Στο πως διαχειρίζονται δηλαδή οι δύο πρώην σύντροφοι το γεγονός του χωρισμού μεταξύ τους. Συχνά, τα διαζύγια λαμβάνονται μέσα σε εκρηκτική ατμόσφαιρα. Δημιουργείται ένταση, υπάρχουν καυγάδες, έντονες διαφωνίες και φωνές. Άλλες πάλι φορές τα διαζύγια βγαίνουν, σε δικανική γλώσσα, «συναινετικά».

Είτε έτσι είτε αλλιώς, και οι δύο πλευρές χρειάζεται να προβαίνουν σε επεξεργασία του χωρισμού. Αυτό σημαίνει ότι πολύ πιο σημαντικό από το χαρτί του διαζυγίου, είναι το να καταφέρουν να εξηγήσουν ο ένας στον άλλο τις αιτίες που τους οδήγησαν στο χωρισμό. Ποια ήταν τα λάθη του καθενός, σε ποια σημεία έσφαλε και επέδειξε άκαιρη συμπεριφορά, ποια κομμάτια της προσωπικότητάς του ενεπλάκησαν στο να φτάσει ο γάμος στο τέλος του. Έτσι, φεύγουν από αυτή τη σχέση έχοντας λιγότερο θυμό μέσα τους, λιγότερες απορίες και φόβους. Το σίγουρο επίσης, είναι ότι σε επόμενη σχέση θα επαναλάβουν λιγότερο τα ίδια λάθη.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος