Μέσα σε μια ζεστή και πολιτισμένη ατμόσφαιρα, όπως ακριβώς ορίζει το πρωτόκολλο της Προεδρίας της Δημοκρατίας και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017, συνάντηση αντιπροσωπείας του Συνδέσμου Αιτωλοακαρνάνων «Όσιος Ευγένιος ο Αιτωλός» με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Της συνάντησης είχε προηγηθεί επιστολή από τον Σύνδεσμο με θέμα «Ιόνια οδός: παράλληλη ονομασία σε ‘Αγίου Κοσμά Αιτωλού'». Στην αποστολή μετείχαν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου καθηγητής κ. Χρήστος Σιάσος, ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπύρος Κωνσταντάρας, και τα ιδρυτικά μέλη του Συνδέσμου, ο Καθηγητής και πρώην Γραμματέας ΕΚΠΑ κ. Παναγιώτης Κοντός και η Δικηγόρος κ. Κατερίνα Κούστα.

Ο κ. Σιάσος παρέδωσε φάκελο με σχετική αλληλογραφία μεταξύ αυτών και την επιστολή του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου και τόνισε αρκετά σημεία στον κ. Παυλόπουλο, όπως: «Αξιότιμε κ. Πρόεδρε, Σας ζητάμε να ενισχύσετε τον αγώνα μας προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτείας, να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες ώστε η Ιόνια Οδός που η ολοκλήρωσή της τελειώνει το έτος 2017, να λάβει παράλληλα και το όνομα του Αγίου και Προστάτη της Δυτικής Ελλάδας, Κοσμά του Αιτωλού».

Η διαλογική συζήτηση συνεχίστηκε με τον κ. Κωνσταντάρα που ως Δήμαρχος του ιστορικού Δήμου Θέρμου. Τόνισε για άλλη μια φορά ότι η πρόταση του Συνδέσμου πρέπει να υλοποιηθεί και να τιμηθεί η μνήμη του Αγίου. «Ακόμα περισσότερο θα δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες για την ανάπτυξη του Θρησκευτικού τουρισμού σ’ αυτόν τον ευλογημένο τόπο» σημείωσε.

Ο κ. Κοντός εξήρε την προσπάθεια του Συνδέσμου και ως παλιοί γνώριμοι από το Πανεπιστήμιο Αθηνών με τον κ. Πρόεδρο τόνισε, ότι «η πρόταση πρέπει να προχωρήσει».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποσχέθηκε ότι θα πράξει τα δέοντα προκειμένου να υλοποιηθεί αυτό το «δίκαιο» -όπως χαρακτήρισε- αίτημα. Ο κ. Παυλόπουλος μάλιστα έκανε δεκτή την πρόταση και θα παρευρεθεί στις γιορτές του Αγίου Κοσμά στο Θέρμο.


Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου, με το πέρας της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, συναντήθηκαν με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο στο Γραφείο του στην Ιερά Μονή Πετράκη. Ο κ. Ιερώνυμος εξήρε τις προσπάθειες του Συνδέσμου και έλαβε εκ νέου το φάκελο με τα σχετικά έγγραφα, έδωσε εντολή στον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου ο οποίος, αφού πρωτοκόλλησε το έγγραφο, το έθεσε για συζήτηση στη συνεδρίαση της ΔΙΣ αμέσως την επόμενη εβδομάδα.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος