Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας (12 Οκτωβρίου) εξέδωσε ο Σύλλογος ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α Αγρινίου (Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα Αγρινίου). Αναλυτικά:

«‘Έχεις πόνους στις αρθρώσεις, δυσκαμψία και νιώθεις εξαντλημένος; Μην αργείς! Επικοινώνησε τώρα’ είναι το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Αρθρίτιδας που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Οκτωβρίου.

Η καμπάνια όπως ανέφερε η κα Αθανασία Παππά, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα, είναι μια πρωτοβουλία της EULAR (European League Against Rheumatism), υποστηριζόμενη από όλα τα μέλη του δικτύου της EULAR, συμπεριλαμβανομένων των Οργανισμών Ασθενών (PARE), των επιστημονικών εταιριών και των εταιρειών επαγγελματιών υγείας, με κοινό στόχο να τονιστεί η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και της πρόσβασης στην φροντίδα και τη θεραπεία.

Αυτή η έκκληση για δράση υποστηρίζεται από την έρευνα, ακόμη και σε όσους πάσχουν από ρευματικό ή μυοσκελετικό νόσημα , όπου η έναρξη της θεραπείας 12 εβδομάδες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων, μπορεί να ελαχιστοποιήσει περαιτέρω βλάβες στις αρθρώσεις και να αυξήσει την πιθανότητα ύφεσης. Δυστυχώς, όμως, τα Ρευματικά Νοσήματα διαγιγνώσκονται καθυστερημένα ή δεν διαγιγνώσκονται καθόλου1. Εάν δεν ληφθεί η κατάλληλη θεραπεία, οι καθημερινές δραστηριότητες θα επηρεαστούν – μειώνοντας την ποιότητα ζωής και αυτό θα έχει αντίκτυπο στις σωματικές ικανότητες.

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα ελπίζει και ενθαρρύνει τους ανθρώπους να επικοινωνήσουν και να συζητήσουν με το γιατρό τους όταν εμφανίζονται πιθανά συμπτώματα κάποιου ρευματικού νοσήματος όπως ο επίμονος πόνος στους μύες και τις αρθρώσεις, η υπερβολική κόπωση, η ακαμψία και η κατάθλιψη. Για το λόγο αυτό, και έχουμε ξεκινήσει εκτός από τις ενημερωτικές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα και την διαδικτυακή καμπάνια, και το Σχολείο Αγωγής Υγείας, το οποίο ξεκίνησε πιλοτικά φέτος τον Σεπτέμβριο και θα συνεχιστεί το 2018.

«Περιμένουμε τους ρευματοπαθείς και όχι μόνο να μας στηρίξουν στη δημιουργία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικου Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α) Αγρινίου, ώστε να προχωρήσουμε ακόμη πιο δυναμικά, αποφασιστικά και αποτελεσματικα στην διεκδίκηση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής που μας αξίζει».»

Πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α ΑΓΡΙΝΙΟΥ και γενικά σε ό,τι αφορά τα Ρευματικά Νοσήματα θα βρείτε στη σελίδα του Συλλόγου στο facebook και στο τηλέφωνο 6908 854276 κα. Βούλα Καλλιακμάνη.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος