Δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα αρμοδίως οι απαιτούμενοι διασταυρωτικοί έλεγχοι από τις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να καταστεί δυνατή η πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών τα υπόλοιπα ποσά των συνδεδεμένων ενισχύσεων του 2016, τα οποία αγγίζουν περίπου τα 80 εκατ. ευρώ.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης των αρωματικών φυτών, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 31 Μαΐου, «αν δεν γίνουν αυτή την εβδομάδα ως την Παρασκευή οι πληρωμές, θα πάνε για την επόμενη. Βέβαια, μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα έχουν σίγουρα γίνει».

Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr, πρόκειται για πληρωμές που ετοιμάζονται καιρό από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με τους υπαλλήλους του να βρίσκονται ανάμεσα σε διασταυρώσεις και ελέγχους στοιχείων που λαμβάνουν από τη διεύθυνση Πληροφορικής, τον ΕΛΟΓΑΚ για τις παραδόσεις γάλακτος και τις μεταποιητικές βιομηχανίες για τις ποσότητες πρώτης ύλης που παρέλαβαν, προκειμένου να υπολογιστεί το τελικό ύψος των ενισχύσεων και να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Ωστόσο, η δυσκολία στην ολοκλήρωση των εν λόγω εργασιών και τελικά στην πληρωμή των δικαιούχων έχει ήδη διαφανεί και από το γεγονός ότι μέχρι και την Τετάρτη 31 Μαΐου δεν είχε εκδοθεί καμία απόφαση, που να προσδιορίζει τα ποσά των συνδεδεμένων ενισχύσεων ανά προϊόν.

Σημειώνεται ότι στα ποσά που αναμένονται περιλαμβάνονται οι συνδεδεμένες στα ζωικά, το ρύζι, τη βιομηχανική ντομάτα και τα πορτοκάλια, μαζί µε τις στρεμματικές ενισχύσεις για τα μικρά νησιά του Αιγαίου καθώς και εκκρεμότητες από βασική, πράσινη ενίσχυση και τους γεωργούς νεαρής ηλικίας του 2016, σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος