Απλήρωτοι παραμένουν απο τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι αγρότες δικαιούχοι της πρόωρης συνταξιοδότησης απο τον Δεκέμβριο, χωρίς ακόμη να έχει ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα πληρωμής.

Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr, η τελευταία πίστωση έγινε στις 17 Δεκεμβρίου στους δικαιούχους έγινε τον Δεκέμβριο και αφορούσε την πρόωρη σύνταξη του Νοεμβρίου, ύψους 5,7 εκατ. ευρώ σε 30.464 αγρότες. Το πάγωμα των πληρωμών απο τις αρχές Φεβρουαρίου «καθρεφτίζει» την έλλειψη κονδυλίων.

Παράλληλα ο ΟΠΕΚΕΠΕ την Παρασκευή ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα πληρωμών για τις αγροτικές επιδοτήσεις και τις ενισχύσεις των παραγωγών και απάντησε χωρίς όμως να δώσει «στίγμα» για τον δεύτερο πυλώνα. Ειδικότερα σε σχέση με τα θέματα του 2ου πυλώνα (Εξισωτική Αποζημίωση, Νέοι Αγρότες, Πρόωρη Συνταξιοδότηση, Αγροπεριβαλλοντικά) και μετά την ολοκλήρωση το Δεκέμβρη μεγάλου πλήθους πληρωμών, οι οποίες ξεπέρασαν κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη ως προς το τελικό ποσό τους, χάρη στις μεγάλες προσπάθειες των εργαζομένων, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την ένταξη των ανειλημμένων υποχρεώσεων από το προηγούμενο στο νέο ΠΑΑ 2014-2020, το οποίο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων.

Επίσης έως το τέλος Απριλίου προγραμματίζει σύμφωνα με την ανακοίνωση του ο ΟΠΕΚΕΠΕ την πληρωμή για το β΄ μέρος της εκκαθάρισης της Βασικής Ενίσχυσης καθώς και την Πράσινη Ενίσχυση (εξισωτική αποζημίωση, συνδεδεμένη ενίσχυση κτλ) με απαραίτητη προϋπόθεση να ολοκληρωθεί η διαδικασία με την έκδοση του τίτλου των οριστικών Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος