Διαβάζοντας για την επιθετική τριάδα του Άγιαξ που είναι μόλις 19,6 ετών, φαίνεται πως ανοίγεται -ξανά- ένας διαφορετικός δρόμος για το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι, κάτι που βέβαια συνηθίζει να κάνει η Ολλανδική ομάδα, αφού πολλές φορές στο παρελθόν έχει δείξει τον δρόμο που πρέπει ν’ ακολουθούν οι ομάδες. Στο πλαίσιο της συζήτησης αυτής που έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες, ο Παναιτωλικός έχει τις δυνατότητες να προσαρμοστεί από νωρίς σε μία τέτοια πραγματικότητα, βάζοντας ως στόχο το «χτίσιμο» μίας ομάδας πολλών ετών…

Μπερτράν Τραορέ (γεννημένος Σεπτέμβριο του 1995), Νταβίντ Νέρες (Γεννημένος Απρίλιο του 1997) και Τζάστιν Κλάιφερτ (γεννημένος Μάϊο του 1999) είναι η απόλυτα νεανική γραμμή κρούσης για τον Αίαντα. Ο Παναιτωλικός έχει φέτος ικανοποιητικό μέσο όρο ηλικίας (25,5 ετών), έχοντας στις τάξεις του μόνον τον Κούσα και τον Παπαδόπουλο άνω των 30 ετών. Ακριβώς 30 είναι οι Κυριακίδης, Μάκος, Κουτρομάνος, ενώ σύντομα κλείνει τα 31 του ο Μαρκόφσκι. Όλοι οι υπόλοιποι είναι κάτω των 30, με το ρόστερ να διαθέτει τους περισσότερους παίκτες μεταξύ 21 και 25 ετών, οι οποίοι μάλιστα αγωνίζονται τακτικά: Χαντάκιας, Ροντρίγκες, Ρότσα, Τσοκάνης, Μύγας, Μπράβο, Παπουτσογιαννόπουλος, Βασιλούδης, Λόπες, Ρόσα Μουνιός, Κλέσιο. Ο Τίτορμος διαθέτει επίσης πολλά ταλέντα στην ομάδα Κ20, η οποία για ακόμη μία χρονιά πραγματοποιεί αρκετά καλή πορεία στο πρωτάθλημά της και πιθανόν να υπάρχουν εκεί κάποιες λύσεις για το ρόστερ του Τίτορμου.

Εκείνο βέβαια που έχει διαπιστωθεί στις τελευταίες μεταγραφικές περιόδους του Παναιτωλικού είναι η διάθεση απόκτησης νεαρών ποδοσφαιριστών που έχουν στοιχεία να εξελίξουν και διαθέτουν το ταλέντο για αξιόλογη καριέρα. Κάπως έτσι αποκτήθηκε και ο Σελεμανί άλλωστε.

Ο μέσος όρος του ρόστερ του Άγιαξ είναι 22,7 ετών, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο να πετύχει μία ομάδα. Ωστόσο ο Παναιτωλικός μπορεί να μειώσει κι άλλο την ηλικία του ρόστερ του και να βασίσει όλες του τις επιλογές σε αυτή την προοπτική. Άλλωστε, έχοντας στις τάξεις σου ποδοσφαιριστές μέχρι 25 ετών σου δίνει προοπτική ως ομάδα, αφού οι νέοι πάντοτε έχουν ένα… παραπάνω κίνητρο να δείξουν τα θετικά τους στοιχεία στον αγωνιστικό χώρο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι πιο μεγάλοι και πιο έμπειροι παίκτες είναι αχρείαστοι. Ίσα ίσα που είναι απαραίτητοι.

Το ζήτημα είναι να συνεχίσει ο Παναιτωλικός να ακολουθεί την κατεύθυνση αυτή, γιατί πιο εύκολα «χτίζεις» μία ομάδα πολλών ετών με νεαρούς παρά με έμπειρους. Υποθετικά μιλώντας, εάν ο Τίτορμος μείωνε τον μέσο όρο του ρόστερ του στα 24 χρόνια, θα ήταν η πιο νεανική ομάδα της κατηγορίας. Ακόμη σήμερα βέβαια είναι η τέταρτη πιο νεανική ομάδα, πίσω από Ηρακλή (24,4), Αστέρα (24,7) και Πανιώνιο (24,9). Αυτός είναι ένας εφικτός στόχος για τον Τίτορμο, ο οποίος βέβαια χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, γιατί το να μειώνεις τον μέσο όρο ηλικίας της ομάδας είναι ένα μεγάλο αγωνιστικό ρίσκο, αφού δεν έχει σαφές αποτέλεσμα, γιατί δεν στηρίζεσαι σε «έτοιμους» παίκτες…

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος