Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο μονοδιάστατος άνθρωπος

Κοινοποίηση

yellowstone

Από την ειδησεογραφία: “Οι υπηρεσίες που προσφέρουν τα αρπακτικά έγιναν εμφανείς στην περίπτωση του Εθνικού Πάρκου Γέλοουστοουν στις ΗΠΑ, όπου οι λύκοι είχαν αρχικά εκλείψει λόγω του ανελέητου κυνηγιού.

Η μείωση των λύκων οδήγησε σε δραματική αύξηση των ελαφιών, τα οποία όμως κατέστρεψαν τα νεαρά δενδρύλλια καθώς βοσκούσαν και μείωσαν έτσι τις πολύτιμες συστάδες δέντρων. Η βλάστηση στο πάρκο άλλαξε φυσιογνωμία και οι κάστορες δεν είχαν πια δέντρα για να φτιάξουν τις φωλιές τους. Η επαναφορά των λύκων στο Γέλοουστοουν ήταν ένα σπάνιο παράδειγμα επιτυχίας στις προσπάθειες διαχείρισης των οικοσυστημάτων”.

Πού και πού διαβάζεις τέτοιες ειδήσεις για την ισορροπία που η Φύση απαιτεί και κατακλύζεσαι από δέος. Αντιλαμβάνεσαι πόσο λεπτεπίλεπτο και πόσο ευάλωτο είναι αυτό το άγριο θηρίο που μοιάζει απρόσβλητο και ανίκητο.

Κοιτάς γύρω σου τη συμπεριφορά που επιφυλάσσει ο άνθρωπος στη Φύση και, λες, «μα…αυτό οδηγεί την ανθρωπότητα στον αφανισμό».

Επ’ αυτού όμως κανείς δεν διανοείται για να κάνει κάτι. Αντίθετα, οι άνθρωποι κάνουν όλα εκείνα που πλήττουν τη Φύση. Κι αναρωτιούνται μονοδιάστατα: «Τι θα κάνουμε στις εκλογές;». Τα μόνα θέματα που απασχολούν τους πολίτες, είναι ο μισθός, η σύνταξη, το επίδομα, η φορολογία… Λογικό μεν, λειψό δε. Λειψό, επειδή αφήνει έξω από κάθε φροντίδα όλα εκείνα τα θέματα που απειλούν τη ζωή στον πλανήτη.

«Και τι να κάνουμε;», θα πεις! Τι να κάνουμε ως πολίτες, αφού ο λόγος μας δεν περνάει πουθενά, δεν υπολογίζεται από κανέναν, δεν φτάνει ποτέ στην πολιτική ηγεσία;

Δεν είναι λογικό να πούμε εδώ τι πρέπει να κάνει ο καθένας γι’ αυτό… Θα επισημάνουμε μόνο ότι: Ο άνθρωπος που αρνείται να στοχαστεί για το συλλογικό συμφέρον, ο πολίτης που ιδιωτεύει κι ενδιαφέρεται αποκλειστικά για το άτομό του, δεν ανήκει στο ανθρώπινο γένος, αλλά στο ζωικό. Και, ως… ζώον, είναι άξιο της τύχης του. Η οποία δε μπορεί ν’ αποσοβηθεί ούτε από τον ίδιο το Θεό. Όχι γιατί ο Θεός δε μπορεί, αλλά γιατί ο Θεϊκός Νόμος… δεν προβλέπει επέμβαση στ’ ανθρώπινα ή στα ζωικά. Το έργο Του τελείωσε με τη Δημιουργία… Η διαχείριση είναι δική ΜΑΣ.

Παντολέων Φλωρόπουλος
Παντολέων Φλωρόπουλοςhttps://pantoleon.gr
... γεννήθηκε στη Μυρτιά της Αιτωλίας το 1955. Ζει στο Αγρίνιο από το 1984. Εργάστηκε στο τοπικό ραδιόφωνο (1990 – 1992) και ξανά την περίοδο 1994 - 1996. Ιδρυτής και συντάκτης του σατιρικού “αραμπά” του Αγρινίου (1991 – 1997). Εκδότης και δημοσιογράφος της εβδομαδιαίας τοπικής εφημερίδας “Αναγγελία” (2000) μέχρι τον Ιούλιο του 2017, έκτοτε δε, τακτικός συνεργάτης της. Έχει γράψει ποίηση, 168 παραμύθια και 1.111 χρονογραφήματα, κατέγραψε εκατοντάδες λαϊκούς μύθους και θρύλους, ενώ δημοσίευσε πολλές χιλιάδες πολιτικά και πολιτιστικά άρθρα. Το πρώτο του βιβλίο, “η πολιτεία των λουλουδιών” (παραμύθι) κυκλοφόρησε το 1980. Τα βιβλία του κυκλοφορούν σε συλλεκτικές εκδόσεις λίγων αντιτύπων.
spot_img

Διαβάστε επίσης: