Οι 486 παραλίες της Ελλάδας που πήραν Γαλάζια Σημαία – Ποιες οι ακτές στη Δυτική Ελλάδα

Με 486 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει τη 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες από άποψη ποιότητας θαλάσσιων υδάτων και προσφοράς υπηρεσιών στους λουόμενους, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), εθνικός χειριστής του διεθνούς προγράμματος «Γαλάζια Σημαία».

Μάλιστα, φέτος, στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 25% των νέων βραβευμένων ακτών. Πρώτος στην Ελλάδα αναδείχθηκε φέτος, με 71 σημαίες, ο νομός Χαλκιδικής. Η διεθνής επιτροπή βράβευσε φέτος 3.574 ακτές, 662 μαρίνες και 50 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλο τον κόσμο.

Σημειώνεται ότι φέτος η «Γαλάζια Σημαία», το πλέον αναγνωρίσιμο οικολογικό σήμα ποιότητας για ακτές, μαρίνες και σκάφη αειφόρου τουρισμού, συμπληρώνει 30 χρόνια εφαρμογής στον κόσμο και στην Ελλάδα.

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987 σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σ’ αυτήν να είναι «εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Επιπλέον, πρέπει να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (25 για τις μαρίνες), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, δήμοι, ξενοδοχεία και κάμπινγκ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εθελοντικά.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ιδρυτής και διεθνής συντονιστής του προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ).

Στη Δυτική Ελλάδα με «Γαλάζια Σημαία» βραβεύτηκαν οι εξής ακτές και μαρίνες:

Ακτές:

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ [3]
Δήμος Ναυπάκτου: Ψανή, Κρυονέρι, Κάτω Βασιλική.

ΠΡΕΒΕΖΑ [8]
Δήμος Πρέβεζας: Κυανή, Μονολίθι, Τσούκες, Πλατάνια, Μέγα Άμμος.
Δήμος Πάργας: Λούτσα, Βάλτος/Parga Beach Resort, Αμμουδιά.

ΛΕΥΚΑΔΑ [8]
Δήμος Λευκάδας: Άη Γιάννης, Λευκάδα/Γύρα, Άγ. Νικήτας-Πευκούλια, Κάθισμα 1, Πόρτο Κατσίκι, Νυδρί, Μικρός Γιαλός / Πόρος, Πόντι.

ΗΛΕΙΑ [8]
Δήμος Πύργου: Σκαφιδιά/Aldemar.
Δήμος Ήλιδας: Κουρούτα.
Δήμος Πηνειού: Αρκούδι, Βαρθολομιό, Γλύφα.
Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης: Κάστρο – Χρυσή Ακτή 2/Robinson Club Kyllini Beach, Λουτρά Κυλλήνης 1/Grecotel Olympia Riviera Oasis, Λουτρά Κυλλήνης 2/Grecotel Olympia Riviera Thalasso.

ΑΧΑΙΑ [7]
Δήμος Δυτικής Αχαΐας: Καλογριά/Kalogria Beach, Νιφορέικα, Λακκόπετρα/Lakopetra Beach, Τηγάνια.
Δήμος Αιγιαλείας: Αλυκή, Διγελιώτικα, Πούντα.

Μαρίνες:

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ [1]
Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας: Μαρίνα Κλεοπάτρα

ΛΕΥΚΑΔΑ [1]
Δήμος Λευκάδας: Μαρίνα Λευκάδας

Δείτε αναλυτικά τις ακτές και τις μαρίνες σε όλη τη χώρα ΕΔΩ.

Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος