Photo-Right: gazzetta.gr

Ο Γ. Τσιρώνης γράφει για τη νέα νίκη του Παναιτωλικού και για την ανοδική του πορεία

Η νίκη επί της Κέρκυρας την Κυριακή, έβαλε ουσιαστικά τον Παναιτωλικό στο τιμ των ομάδων που μπορούν να διεκδικήσουν θέση στην πεντάδα και πιο συγκεκριμένα την πέμπτη θέση. Άλλο πράγμα όμως οι πιθανότητες και άλλο πράγμα το τι θα προκύψει στη λήξη του πρωταθλήματος. Σημασία έχει να γίνει προσπάθεια μέχρι τέλους για να τερματίσει όσο πιο ψηλά μπορεί.

Αποτελεί σύνηθες φαινόμενο, ειδικά στο Αγρίνιο, όταν τα πράγματα είναι δύσκολα πολλοί να φέρνουν την καταστροφή και όταν πάνε καλά ο ενθουσιασμός να είναι υπέρμετρος και οι απαιτήσεις μεγάλες. Η αλήθεια είναι ότι ούτε το ένα ούτε το άλλο είναι το σωστό. Στην περίπτωση του Παναιτωλικού και στην πορεία του στο φετινό πρωτάθλημα, έχουμε δει και τις δύο όψεις του νομίσματος, αναφορικά με την βαθμολογική του θέση και τις προσδοκίες που προέκυπταν από αυτή.

Πριν από ένα μήνα περίπου, ο στόχος που είχε προτεραιότητα στη σκέψη των περισσότερων φιλάθλων και όχι μόνο αυτών, ήταν η εξασφάλιση της άνετης παραμονής. Μετά το σερί των τελευταίων νικών και την αναρρίχηση στον βαθμολογικό πίνακα, άρχισε να αχνοφαίνεται η πιθανότητα διεκδίκησης της πέμπτης θέσης και μέσω αυτής η εκπλήρωση του ονείρου της συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Δηλαδή μέσα σε ένα μήνα ήρθαν τα πάνω κάτω και την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια διαδέχτηκε ο ενθουσιασμός και τα όνειρα. Οπωσδήποτε δεν είναι κακό να κάνει κανείς όνειρα, όμως είναι εξίσου φρόνιμο να υπάρχει αυτοσυγκράτηση, υπομονή και ρεαλισμός.

Είναι πασιφανές ότι η ομάδα μετά τον ερχομό του Δέλλα και τις προσθήκες του Ιανουαρίου στο ρόστερ, βρήκε έναν καλό εαυτό που φέρνει αποτέλεσμα και πείθει ότι μπορεί να κάνει πολύ καλύτερα πράγματα απ’ ότι μέχρι τότε. Αυτό της έχει δώσει ώθηση και αγωνιστικά και βαθμολογικά. Όντως δείχνει ότι έχει τις δυνατότητες να κάνει την υπέρβαση, όμως αυτό είναι κάτι που στην τελική δεν θα εξαρτηθεί μόνο από αυτή. Σε αυτή την διεκδίκηση υπάρχουν πολλοί μνηστήρες και όλοι έχουν τις δικές τους πιθανότητες και όπλα για να είναι αυτοί οι τελικοί νικητές.

Αυτό που προέχει στον Παναιτωλικό αυτή τη στιγμή, είναι να συνεχίσει την καλή δουλειά που γίνεται και την ανοδική του πορεία. Να «χτιστεί» ένα σύνολο προδιαγραφών που θα μπορεί να έχει διάρκεια και να έχει το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Να επενδύσει στο νεαρό της ηλικίας και στο ταλέντο των περισσότερων παικτών, ώστε ότι καλό επιτύχει να μην είναι παροδικό, μία επιτυχία της στιγμής, αλλά στο μέτρο του δυνατού να αποτελέσει σημείο αναφοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο για χρόνια. Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος ή θα πρέπει να είναι το ζητούμενο στον Παναιτωλικό. Έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα προόδου μέχρι τώρα, όχι μόνο στο αγωνιστικό σκέλος, βήματα που βοηθούν και οδηγούν σε αυτή την κατεύθυνση και θα ήταν κρίμα να μείνουν ανεκμετάλλευτα.

Συνεπώς οι στόχοι της ομάδας θα πρέπει κυρίως να είναι μακροπρόθεσμοι στην κατεύθυνση που έχει περιγραφεί. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως στην παρούσα φάση θα πρέπει να αγνοηθεί το ενδεχόμενο μιας διάκρισης που μπορεί να έχει πολλά οφέλη. Οφέλη μακροπρόθεσμα με την έννοια του ότι θα προσθέσει σε πρεστίζ και φήμη, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει σε οικονομικούς όρους και δεδομένα και προφανώς στο όνομα αυτού του συλλόγου που θα γίνει ευρύτερα γνωστός και θα υπολογίζεται διαφορετικά. Αλλά και άμεσα οφέλη που έχουν να κάνουν με την ψυχολογία και μέσα στην ομάδα και στον κόσμο, αλλά και την ικανοποίηση όλων όσων έχουν εργαστεί για την άνοδο αυτής της ομάδας στα επίπεδα που βρίσκεται σήμερα.

Για όλους αυτούς τους λόγους και για πολλούς ακόμη, έχει καθήκον η ομάδα να διεκδικήσει στο υπόλοιπο του πρωταθλήματος ό,τι περισσότερο μπορεί. Με ηρεμία σαφώς και χωρίς άγχος, αλλά με συνέπεια και συνέχιση της καλής δουλειάς. Σωστά ο προπονητής δεν πέφτει στην παγίδα να θέσει ξεκάθαρο στόχο και δηλώνει πως πάει παιχνίδι με το παιχνίδι για να διεκδικήσει κάτι καλό. Προέχει η ηρεμία στην ομάδα για να συνεχίσει την καλή πορεία που έχει τον τελευταίο καιρό.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος