Στην κατάμεστη αίθουσα του Παπαστρατείου Μεγάρου της ΓΕΑ πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017 το απόγευμα, η εορταστική εκδήλωση προς τιμήν των Αγίων Τριών Ιεραρχών προστατών των Ελληνικών Γραμμάτων, που συνδιοργάνωσαν η Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και το τοπικό παράρτημα Νομού Αιτωλοακαρνανίας της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων (Π.Ε.Θ.).

Ομιλητής ήταν ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου πανοσιολογιώτατος αρχιμ. Εφραίμ, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Οι Τρείς Ιεράρχες ως νηπτικοί πατέρες και προστάτες της παιδείας».

Στην έναρξη της εκδηλώσεως, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του τοπικού παρατήματος Ν. Αιτωλοακαρνανίας της Π.Ε.Θ. κ. Σπυρίδων Παπαθανασίου, ο οποίος αναφέρθηκε στην καθιέρωση της εορτής των Τριών Ιεραρχών ως προστατών της παιδείας και εστίασε στον λόγο για τον οποίο καθιερώθηκε η εορτή αυτή των γραμμάτων. Δεν παρέλειψε δε να ευχαριστήσει τον σεβαστό Καθηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ για την παρουσία του και την ομιλία του στην εορταστική εκδήλωση.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο σχολικός σύμβουλος Μαθηματικών κ. Κωνσταντίνος Νάκος αναφέρθηκε ξεχωριστά στους Αγίους Τρείς Ιεράρχες της Εκκλησίας.

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και τον βίο των Αγίων Τριών Ιεραρχών, στην καταγωγή τους και στις πλούσιες σπουδές τους, υπογραμμίζοντας την βαθύτερη αναζήτησή τους για ησυχία και άσκηση.

Στο δεύτερο μέρος της εκδηλώσεως η παιδική χορωδία των ενοριών Αγίου Δημητρίου και Αγίου Νικολάου Καινουργίου, υπό την διεύθυνση του δασκάλου και ιεροψάλτη κ. Κωνσταντίνου Καμζέλα, παρουσίασε μουσικό πρόγραμμα ερμηνεύοντας ύμνους από την εορτή των Τριών Ιεραρχών και παραδοσιακά τραγούδια.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ο οποίος ευχαρίστησε τον σεβαστό Καθηγούμενο π. Εφραίμ για την ομιλία του. Νωρίτερα, το πρωί της Δευτέρας, ο Μητροπολίτης χοροστάτησε κατά την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος Αγρινίου, όπου εκκλησιάστηκαν οι μαθητές και οι μαθήτριες των Σχολείων, ενώ ιερούργησε ο Γέροντας Εφραίμ, ο οποίος μίλησε στα παιδιά για τη σημασία που έχει η καθιέρωση της εορτής των Τριών Ιεραρχών ως Προστατών της Παιδείας.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος