Όσο μεγαλώνουμε και αποκτούμε περισσότερες υποχρεώσεις, εξελισσόμαστε και ζούμε νέες καταστάσεις στη ζωή μας (γάμος, γέννηση παιδιών, επαγγελματική σταδιοδρομία, θάνατοι συγγενών κ.α.), ξεχνάμε όλο και πιο εύκολα τον ρόλο των φίλων στη ζωή μας. Μας απορροφά η καθημερινότητά μας και μας «ρουφάνε» τα κάθε είδους προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, με αποτέλεσμα να κλεινόμαστε στο μικρόκοσμό μας, συχνά ξεχνώντας την παρουσία ή απουσία φίλων.

Οι φίλοι, ωστόσο, αποτελούν εξαιρετικής σημασίας πρόσωπα, με ιδιαίτερη επιρροή στη ζωή μας. Είτε πρόκειται για φίλους από παλιά, είτε για νέους, η «ανάσα» και η βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν και μόνο με την ύπαρξή τους είναι πολύτιμη.

«Έχω τη γυναίκα/ άνδρα και τα παιδιά μου, δεν χρειάζομαι φίλους» ακούμε συχνά να λένε γύρω μας. Πόσο πολύ χάνουμε όμως απομακρύνοντας αυτά τα πρόσωπα από τη ζωή μας.. Κανένας από εμάς δεν είναι μόνο σύζυγος, πατέρας/ μητέρα, συνάδελφος, γιός/κόρη, αδελφός/αδελφή. Οι ρόλοι στη ζωή μας είναι πολλοί και ένας από αυτούς είναι και ο ρόλος του φίλου που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Ως φίλοι χαλαρώνουμε, μοιραζόμαστε τα «βάρη» μας, παίρνουμε μια τρίτη γνώμη, στηριζόμαστε στη βοήθεια κάποιου εκτός οικογένειας.

Ας προσπαθούμε καθημερινά λοιπόν, να είμαστε όλο και πιο ολοκληρωμένοι σαν άνθρωποι στηρίζοντας λίγο-λίγο κάθε κομμάτι του εαυτού μας.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος