Έκρυψαν τους νεκρούς για τουλάχιστον 4,5 ώρες – Η κυβέρνηση παίζει πλέον το χαρτί των «ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών»

Νέο αφήγημα για να δικαιολογήσει το φιάσκο της σύσκεψης στο Κέντρο Επιχειρήσεων, τις δραματικές ώρες της περασμένης Δευτέρας, έστησε από τη Δευτέρα (30/7) το επικοινωνιακό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου.

Η εντολή που δόθηκε σε όλους τους υπουργούς και τα στελέχη που βγαίνουν στα κανάλια και τα ραδιόφωνα είναι να λένε ότι οι πληροφορίες για νεκρούς τα μεσάνυχτα εκείνης της ημέρας ήταν ανεπιβεβαίωτες. Ως εκ τούτου, λένε από την κυβέρνηση, ούτε ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να μιλήσει για νεκρούς στη σύσκεψη αυτή, ούτε οι άλλοι υπουργοί, γιατί έτσι θα έσπερναν τον τρόμο στους κατοίκους της περιοχής.

Πρόκειται για σαφή μετακίνηση της κυβερνητικής θέσης, έπειτα από την κατακραυγή των τελευταίων ημερών. Υπενθυμίζεται ότι από την περασμένη Τρίτη και μέχρι χθες τα κυβερνητικά στελέχη επέμεναν ότι δεν ήξεραν τίποτε για νεκρούς.

Το αφήγημα χάλασε πριν από μερικά 24ωρα ο «μαρτυριάρης» Παναγιώτης Κουρουμπλής ο οποίος είχε πει ότι υπήρχαν πληροφορίες για έναν νεκρό.

Άλλαξε τροπάριο

Από χθες, ο Χρ. Σπίρτζης και ο Π. Σκουρλέτης, μίλησαν κι αυτοί για πληροφορίες για θύματα τις οποίες πήραν αφού είχαν φύγει οι κάμερες για να έρθει ο Παύλος Πολάκης σήμερα και να ομολογήσει κι αυτός με τη σειρά του ότι υπήρχαν πληροφορίες αλλά ανεπιβεβαίωτες. Φυσικά ο υπουργός συνέχισε τον καινοφανή συλλογισμό του λέγοντας ότι «ο νεκρός επιβεβαιώνεται όταν ο ιατροδικαστής ή γιατρός βάλει τη σφραγίδα». Κάτι που σημαίνει για τον Πολάκη ότι αν οι πυροσβέστες έβλεπαν πτώματα στη σειρά δεν θα έπρεπε να ενημερώνουν για νεκρούς αλλά να περιμένουν τον ιατροδικαστή.

Το αφήγημα αυτό, ή καλύτερα η προσπάθεια απόδρασης από το φιάσκο που φέρει τη σφραγίδα και του πρωθυπουργού, «καίγεται» ωστόσο από καθημερινές αποκαλύψεις και μαρτυρίες.

Ο κ. Πολάκης, για παράδειγμα, δεν μπορεί να μην γνώριζε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ότι στις 23:20 το βράδυ της περασμένης Δευτέρας το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας επικοινώνησε με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ζητώντας μεγάλο αριθμό σάκων περισυλλογής νεκρών. Το ΕΚΕΠΥ απάντησε ότι «πράγματι ζητήθηκαν σάκοι περισυλλογής νεκρών τη Δευτέρα. Δε θυμάμαι να σας πω την ακριβή, πριν ή μετά την επιχειρησιακή σύσκεψη στο αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος. Ωστόσο, να διευκρινίσουμε ότι το αίτημα για σάκους περισυλλογής νεκρών τίθεται σε κάθε έκτακτο γεγονός. Πρόκειται για μέρος της επιχειρησιακής διαδικασίας και στόχο έχει να είμαστε έτοιμοι για την περίπτωση που υπάρξουν νεκροί. Σε αυτό το πλαίσιο ζητήθηκαν και οι σάκοι στην περίπτωση της φωτιάς στην Ανατολική Αττική».

Ακόμη κι έτσι, όμως, δεν δικαιολογείται η στάση όλων εκείνη τη στιγμή.

Επίσης, κομάντος του λιμενικού και πυροσβέστες έχουν επανειλημμένα αναφέρει ότι οι ίδιοι γνώριζαν ή είχαν δει με τα μάτια τους νεκρούς στο Μάτι και είχαν ειδοποιήσει τις αρμόδιες αρχές.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ ανάφερε ότι ασθενοφόρο παρέλαβε στις 21.40 τον πρώτο νεκρό. Δηλαδή δύο ώρες πριν από τη σύσκεψη υπήρχε νεκρός, εκτός κι αν αυτός είναι σύμφωνα με τη λογική Πολάκη ανεπιβεβαίωτος διότι δεν είχε σφραγίδα ιατρού.

Πριν από 4,5 ώρες!

Ερχεται τέλος το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου που αναφέρει ότι γνώριζαν για τους νεκρούς 4,5 ώρες πριν από τη σύσκεψη.

Συγκεκριμένα, από τις 19:08 το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, είχε στείλει σήμα το κεντρικό λιμεναρχείο Ραφήνας προς το θάλαμο επιχειρήσεων του Λιμενικού για συνεχείς ροές διασωθέντων και σορών.

Στο σήμα αναφέρεται ότι τη συγκεκριμένη ώρα «πραγματοποιήθηκαν συνεχείς ροές διασωθέντων στο λιμένα Ραφήνας καθώς και ανευρεθέντων σορών ατόμων από την περιοχή έξωθεν λιμένα Ραφήνας και Ν.Ο. Μάτι Αττικής καθώς και της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής».

Από το ίδιο «ημερολόγιο» αποκαλύπτεται ότι στις 22:30 της Δευτέρας … είδαν ή άκουσαν για τις σορούς των θυμάτων ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, ο γενικός γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Χρήστος Λαμπρίδης, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Σταμάτης Ράπτηυς και ο Β΄ υπαρχηγός Αθανάσιος Ντούνης.

Τα γεγονότα διαψεύδουν τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι δεν γνώριζαν και δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Είτε δεν είχαν ενημερώσει τον πρωθυπουργό όταν έμπαινε στη σύσκεψη είτε και ο Αλέξης Τσίπρας ήξερε για νεκρούς αλλά απέφυγε να μιλήσει. Από τη ΝΔ λένε, μάλιστα, ότι ο πρωθυπουργός ενδεχομένως να είχε ενημερωθεί για θύματα από την πυρκαγιά ενόσω ήταν ακόμη στη Βοσνία και γι’ αυτό πήρε την απόφαση, και ορθώς, της επιστροφής στην Αθήνα.

Όμως, πώς μπορεί να δικαιολογηθεί εκείνη η θλιβερή σύσκεψη στο Συντονιστικό; Πώς μπορεί να δικαιολογηθεί το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας ρωτούσε για το αν έχουμε δώσει βοήθεια στη Σουηδία ή πόσα αεροπλάνα και πότε θα πετάξουν το πρωί, όταν τα μεσάνυχτα ήταν σε ύφεση η πυρκαγιά στο Μάτι που έτσι κι αλλιώς είχε κάψει τα πάντα;

Πώς δικαιολογείται η ενημέρωση που του έκαναν ότι «λίγοι εγκλωβισμένοι» είναι στο Κόκκινο Λιμανάκι και παρελήφθησαν από τα πλωτά σκάφη;

Δεν τους ενημέρωσε κανείς ότι ήταν εκατοντάδες οι εγκλωβισμένοι;

Γιατί κανείς από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, προεξέχοντος του πρωθυπουργού δεν έκαναν την πιο κρίσιμη ερώτηση δηλαδή «είναι όλοι καλά;» αλλά πέρασε η ώρα και πολύ αργότερα βγήκε ο Δ. Τζανακόπουλος και παραδέχθηκε την ύπαρξη νεκρών;

Πηγή: in.gr
Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος