Ο Παναιτωλικός ηττήθηκε στη Λάρισα, ναι. Παρότι το κίνητρό του δεν έχει πλέον βαθμολογική έννοια, οι παίκτες του Χάβου πάλεψαν το παιχνίδι μέχρι τέλους και θα μπορούσαν να φύγουν με τον βαθμό της ισοπαλίας από το AEL FC Arena. Οι «κυανοκίτρινοι» έχουν λίγο-πολύ εξασφαλίσει την παραμονή τους στην κατηγορία, αφού για να αλλάξει η κατάσταση πρέπει Ηρακλής και Βέροια να κάνουν πορεία πρωταθλητισμού στις τελευταίες πέντε αγωνιστικές. Ποιο το κίνητρο όμως για τον Παναιτωλικό στα τελευταία 5 ματς;

Το πρωτάθλημα έχει μπει στην τελική του ευθεία και ο Παναιτωλικός έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στην επόμενη Λίγκα. Έχει ακόμη πέντε -διαδικαστικά- παιχνίδια, για να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του πριν τις διακοπές του καλοκαιριού και την ανασύνταξη για την επόμενη χρονιά. Οι Αγρινιώτες πρέπει ν’ αντιμετωπίσουν, κατά σειρά, Αστέρα Τρίπολης (εντός), Ξάνθη (εκτός), Βέροια (εντός), Ηρακλή (εκτός) και Ολυμπιακό (εντός). Σε αυτά τα παιχνίδια ο Τίτορμος οφείλει ν’ αποδείξει τη νοοτροπία με την οποία θέλει να κινηθεί στο άμεσο μέλλον. Και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εφησυχάσει, επειδή έχει μείνει χωρίς στόχους. Ειδικά στα παιχνίδια με Τρίπολη, Βέροια και Ηρακλή, ο Τίτορμος πρέπει να δικαιολογήσει τη βαθμολογική διαφορά που τον χωρίζει από τις ομάδες αυτές και… να μην μείνει πικρή η γεύση της χρονιάς στα τελειώματά της.

Από εκεί και πέρα το βασικό κίνητρο που απομένει στον Παναιτωλικό είναι να παρουσιάσει όμορφο ποδόσφαιρο στους φιλάθλους του, με στόχο φυσικά να φέρει τον κόσμο του πίσω στο γήπεδο και να «στρώσει» χαλί για την επόμενη χρονιά. Η παρουσία του κόσμου στο ΓΦΣ Παναιτωλικός έχει επηρεαστεί αναμφίβολα από το κακό θέαμα των τελευταίων δύο ετών και ο Χάβος μπορεί με τους παίκτες του να αλλάξει την διάθεση αυτή στα τελευταία πέντε παιχνίδια.
Σε ό,τι αφορά τους παίκτες τώρα, αρκετοί έχουν κίνητρο να δείξουν την αξία τους, ώστε να κερδίσουν ένα νέο συμβόλαιο, κάτι που «συμφέρει» τον Παναιτωλικό, γιατί δεν θα πάει αδιάφορος στα παιχνίδια. Τεχνικό τιμ και φίλοι του Συλλόγου βλέπουν ως τεστ για την επόμενη χρονιά τα εναπομείναντα παιχνίδια του πρωταθλήματος. Ως τεστ αντοχής, ικανοτήτων και δυνατοτήτων του υπάρχοντος ρόστερ. Σύντομα άλλωστε το τεχνικό τιμ θα κρίνει ποιοι από τους παίκτες των οποίων τα συμβόλαια λήγουντο καλοκαίρι θα κληθούν για ανανέωση. Κι εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η ΠΑΕ θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα προς αυτήν την κατεύθυνση, ώστε να κρατήσει έναν βασικό κορμό για την επόμενη χρονιά, πάνω στον οποίο θα μπορέσει ο Χάβος να δουλέψει το καλοκαίρι.

ΥΓ: Κρίσιμο στοιχείο για την επόμενη χρονιά είναι η ολοκλήρωση του στεγάστρου και τα οικονομικότερα εισιτήρια διαρκείας. Η ΠΑΕ πρέπει να κατανοήσει την -ακόμη μεγαλύτερη πλέον- οικονομική δυσκολία που υπάρχει στον κόσμο της πόλης και να στοχεύσει σε οικονομικές λύσεις για τα εισιτήρια. Εάν βέβαια σε όλα αυτά προστεθεί και μία ικανοποιητική μεταγραφική κίνηση το καλοκαίρι, τότε ο Παναιτωλικός μπορεί να ελπίζει σε αύξηση πωλήσεων στα εισιτήρια διαρκείας. Αυτό από τη μία θα φέρει μεγαλύτερα οικονομικά κέρδη για την ΠΑΕ, αλλά και μεγαλύτερη στήριξη της ομάδας την επόμενη χρονιά στο Αγρίνιο. Το ιδανικό βέβαια θα ήταν να υπάρξει και υποχώρηση -από κάθε πλευρά- στο ζήτημα των οργανωμένων, ώστε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η έδρα του Συλλόγου…

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος