brazil-children

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την έναρξη του μουντιάλ της Βραζιλίας και πλέον σιγά σιγά το ενδιαφέρον των ποδοσφαιρόφιλων επικεντρώνεται εκεί.

Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη και τα μεταγραφικά των ομάδων που επίσης ενδιαφέρουν, όμως το παγκόσμιο κύπελλο περνάει πια στο προσκήνιο. Μία διοργάνωση κορυφαία που θα την παρακολουθήσουν δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, η πιο σημαντική σε ότι αφορά το ποδόσφαιρο.

Όσοι παρακολουθούν τα δελτία ειδήσεων των καναλιών ή τις ιστοσελίδες με ειδησεογραφικό περιεχόμενο, θα έχουν διαπιστώσει πως πίσω από την βιτρίνα και όλο αυτό το χλιδάτο και εντυπωσιακό «περιτύλιγμα» με το οποίο σερβίρουν οι διοργανωτές και η FIFA επιμελώς το «πακέτο», κρύβεται μια θλιβερή μα και τραγικά αληθινή πραγματικότητα. Στη Βραζιλία καθημερινά βρίσκονται στους δρόμους χιλιάδες άνθρωποι και διεκδικούν αυτά που η απάνθρωπη οικονομική πραγματικότητα τους έχει στερήσει, τα αυτονόητα.

Από τη μία λοιπόν αντικρίζουμε το γεγονός της τετραετίας με όλο αυτό το «παραμύθι» που το συνοδεύει και από την άλλη την πραγματικότητα (που δεν αφορά μόνο τους Βραζιλιάνους) και που αναπόφευκτα όλη αυτή η μαγεία και η προσμονή για το «μεγάλο πανηγύρι» δεν μπορεί να συγκαλύψει.

Αδύνατον μέσα σε αυτό τον καταιγισμό πληροφοριών και συναισθημάτων να μην αναρωτηθεί κανείς αν αξίζει τον κόπο. Αν χρησιμοποιείται τελικά το πιο δημοφιλές σπορ και το μεγαλύτερο ραντεβού του ως «παραβάν» στα προβλήματα του κόσμου. Προβλήματα που βιώνουμε κι εμείς στην Ελλάδα σε μεγάλο βαθμό. Αν το ποδόσφαιρο παίρνει τελικά το ρόλο του οπίου των λαών και χρησιμοποιείται ως κατευναστικός παράγοντας στις ανησυχίες των ανθρώπων. Κάποιος ίσως ακόμη και να καταλήξει στο συμπέρασμα πως ίσως είναι χρήσιμη μια τέτοια πρακτική.

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που ο αθλητισμός χρησιμοποιείται στην πολιτική και τα παραδείγματα πάρα πολλά και σε εθνικό και σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό όμως δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρεωθεί στον αθλητισμό και στην περίπτωσή μας στο ποδόσφαιρο. Άλλος ο ρόλος που του αρμόζει και βέβαια δεν γίνεται να είναι ξεχωριστός από το ευ ζην των ανθρώπων.

Μέχρι όμως να γίνουν (αν γίνουν ποτέ) τα πράγματα όπως πρέπει σε αυτόν τον κόσμο, θα συνεχίζουμε δυστυχώς να είμαστε αποδέκτες τέτοιων εικόνων και να κάνουμε αυτούς τους συνειρμούς. Θα συνεχίσουν να υπάρχουν οι φαβέλες, στις οποίες χιλιάδες ξυπόλητα παιδιά θα κλωτσάνε το ξεφούσκωτο ή πάνινο τόπι, με όνειρο κάποια στιγμή να γίνουν οι πρωταγωνιστές στα φουτουριστικά σύγχρονα στάδια, όπως αυτά που διεξάγονται αγώνες διοργανώσεων σαν το μουντιάλ. Θα συνεχίσει να υπάρχει αυτή η υπέρμετρη ανισότητα και αδικία.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
SHARE
Προηγούμενο άρθροΗ «mission impossible» του Αντρέ Άλβες
Επόμενο άρθροΟι 23 νέοι διαιτητές της ΕΠΣΝΑ
Ασχολείται αρκετά χρόνια με το αθλητικό ρεπορτάζ και έχει συνεργαστεί με όλες σχεδόν τις αθλητικές εφημερίδες στο νομό Αιτωλ/νίας καθώς και με άλλα τοπικά μέσα (πολιτικές εφημερίδες - ραδιόφωνα - ιστοσελίδες). Επίσης έχει διατελέσει ανταποκριτής σε πολλές αθηναϊκές αθλητικές εφημερίδες και ιστοσελίδες.