Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Μόρο ή σαγκουίνι;

Κοινοποίηση

Με το όνομα «σαγκουίνι» πωλούνται στην αγορά όλα τα αιματόχρωμα πορτοκάλια. Δεν είναι όμως έτσι. Παραθέτουμε δύο φωτογραφίες. Η μία φωτογραφία (αριστερά) δείχνει το κατακόκκινο πορτοκάλι ποικιλίας μόρο. Η άλλη φωτογραφία (δεξιά) δείχνει το κλασσικό σαγκουίνι, ελαφρά κόκκινο. Μέχρι τις πρώτες ζέστες της άνοιξης το ελαφρό κόκκινο θα γίνει κάπως πιο διακριτό, δεν θα φτάσει όμως ποτέ το σχεδόν «μαύρο κόκκινο» του μόρο.

Οι διαφορές είναι πολλές και σημαντικές με πρώτη και καλύτερη την διαφορά γεύσης. Καμία σύγκριση του ενός πορτοκαλιού με το άλλο, ούτε στην ποσότητα και την πυκνότητα του χυμού, ούτε στη γεύση του.

Η φωτογραφία σαγκουινιού που παραθέτουμε δίπλα σ’ εκείνη του μόρο, ανήκει στην διάσημη ποικιλία «σαγκουίνι Γουρίτσης». Είναι η ποικιλία που διδάσκεται σε όλα τα Γεωπονικά Πανεπιστήμια του κόσμου, ως η μοναδική και αυθεντική. Όλες οι φυτείες που καλλιεργούνται στην Ισπανία ιδίως και την Ιταλία, αναγνωρίζονται επιστημονικά ως «τύπου Γουρίτσης».

Η απουσία όμως κάθε αυτοεκτίμησης και μέριμνας, όπως συνήθως συμβαίνει με τα Ελληνικά αγαθά, εξομοίωσε αυτή τη μοναδική στον κόσμο ποικιλία με όλα τ’ άλλα πορτοκάλια και ιδίως μ’ εκείνη του μόρο, η οποία καλλιεργείται πληθωριστικά θα έλεγε κανείς, αλλά, ως ποικιλία, ως προϊόν, δεν είναι άξιο να σταθεί δίπλα στο σαγκουίνι Γουρίτσης σε καμία περίπτωση!

Τα περιβόλια της Μυρτιάς (παλιό όνομα «Γουρίτσα», εξ ου και η ονομασία προέλευσης του διάσημου σαγκουινιού) έχουν γεμίσει βάτους. Το ονομαστό σαγκουίνι της Γουρίτσας έχει περιέλθει σε ολοκληρωτική απαξίωση, η παραγωγή του απειλείται με ολική εξαφάνιση. Το ίδιο εκείνο σαγκουίνι που στις δεκαετίες του ’50 και του ’60, είχε στη λαχαναγορά της Αθήνας διπλάσια τιμή από το διπλό έως τριπλό σε μέγεθος πορτοκάλι Κρήτης!

Σ’ αυτό το σημείωμα περιοριζόμαστε να δείξουμε την διαφορά εικόνας ανάμεσα στο σαγκουίνι Γουρίτσης και στο μόρο. Για ένα λόγο: Πολλοί παραγωγοί στις λαϊκές, αλλά και στα μανάβικα πουλάνε το πορτοκάλι ποικιλίας μόρο για σαγκουίνι. Κι αυτό, ε, είναι μία μικρή απάτη! Διότι, αν μη τι άλλο, αυτή ήταν η αιτία που απαξιώθηκε πλήρως ένα μοναδικό στον κόσμο γεωργικό προϊόν! Η έλλειψη ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού σε συνδυασμό με την πονηριά κάποιων παραγωγών μόρο, απειλεί πλέον ευθέως την ύπαρξή του, αφού εγκαταλειμμένο πλέον σαπίζει στα περιβόλια… Η τιμή του στο χωράφι (0,18 ευρώ το κιλό) δεν φτάνει ούτε για τα εργατικά της συγκομιδής και της μεταφοράς… Παραμένει όμως σε γεύση ο βασιλιάς. Αρκεί να το ξέρει ο καταναλωτής, αρκεί να μπορεί να διακρίνει το μόρο από το σαγκουίνι με κριτήριο αγοράς τις αποχρώσεις του κόκκινου…

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: