Το remake του γνωστού θρίλερ «It» του Στήβεν Κινγκ βγαίνει σε λίγο καιρό στις κινηματογραφικές αίθουσες και οι λάτρεις αυτών των ταινιών ανυπομονούν για τη πρεμιέρα.
Με αφορμή τη ταινία έχει γίνει θέμα συζήτησης γιατί η φιγούρα ενός κλόουν είναι τόσο τρομακτική για μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων, ανεξαρτήτου ηλικίας. Είναι τόσο διαδεδομένη φοβία που έχει και το δικό της όνομα, κουλροφοβία, από την αρχαία ελληνική λέξη κωλόβαθρον που ήταν τα ξυλοπόδαρα. Έχει δημιουργηθεί ακόμα και site όπου οι απανταχού κλοουνοφοβικοί ανταλλάσσουν τις εμπειρίες τους, τις σκέψεις τους.

Αν και οι επιστήμονες δεν έχουν μελετήσει σε βάθος τα αίτια της φοβίας αυτής υπάρχουν κάποιες γενικές εξηγήσεις γιατί προκαλεί αρνητικά συναισθήματα σε τόσους ανθρώπους.

Αρχικά είναι οι ταινίες τρόμου που συχνά χρησιμοποιείται η φιγούρα του κλόουν έστω και σαν κούκλα στο φόντο. Παρουσιάζονται συχνά ως υπερφυσικά, τρομακτικά όντα που θέλουν να προκαλέσουν κακό.

Το μακιγιάζ τους επίσης δρα καταλυτικά στην δημιουργία της φοβίας αφού με το υπερβολικό βάψιμο κρύβονται τα αληθινά χαρακτηριστικά, αφαιρώντας την ικανότητα του άλλου να μπορεί να «διαβάσει» τις προθέσεις του κλόουν, είτε καλές είτε κακές. Το μόνιμο χαμόγελο ή η θλιμμένη έκφραση τους δίνει μπερδεμένα μηνύματα κυρίως με τη σκανταλιάρικη φύση τους (να πετάνε νερό, να βάζουν τρικλοποδιές και άλλα). Η έλλειψη αυτής της ικανότητας δημιουργεί ανασφάλεια και αυτή με τη σειρά της φόβο.

Πανεπιστημιακή έρευνα που έγινε για βρετανικό νοσοκομείου έδειξε ότι από τα 250 παιδιά ηλικίας 4 έως 16 ετών σχεδόν τα μισά παιδιά ένιωσαν φοβία για τους κλόουν που εκδηλώθηκαν και με σωματικά συμπτώματα, όπως με κλάμα, ιδρώτα, ναυτία, ταχυκαρδία και θυμό.

Άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2008 και πάλι στην Αγγλία έδειξε ότι ελάχιστα παιδιά συμπαθούν τους κλόουν και ότι τα δωμάτια που είναι διακοσμημένα με φιγούρες κλόουν κάθε άλλο παρά την ηρεμία και την ευχάριστη διάθεση των παιδιών διασφαλίζουν.

Το γεγονός ότι ένας από τους πιο διάσημους serial killer ήταν κλόουν δρα επιπρόσθετα στην διατήρηση της αποστροφής πολλών προς το κλάδο αυτό. Το 1970 ο “Pogo ο Κλόουν”, κατά κόσμον John Wayne Gacy, συνελήφθη με τη κατηγορία ότι δολοφόνησε τουλάχιστον 33 νέους. Εκτελέστηκε το 1994.

Επειδή η φοβία αυτή ξεκινά κυρίως σε μικρότερες ηλικίες οι ειδικοί προτείνουν στους γονείς να δείξουν φωτογραφίες ή και βίντεο με την μετάβαση από τη κανονική εμφάνιση των ανθρώπων στο κλόουν χαρακτήρα τους. Αυτό θα τους βοηθήσει να καταλάβουν ότι είναι απλά μια φορεσιά. Πρέπει να εξηγήσουν ότι είναι ένα φυσιολογικό άτομο που έχει βάψει το πρόσωπο του για να διασκεδάσει τους ανθρώπους. Το να παρακολουθήσουν μαζί κλόουν στην τηλεόραση,θα βοηθήσει καθώς το παιδί αισθάνεται ασφαλές από απόσταση.

Όπως και να έχει η αποδοχή πρέπει να γίνει- και αν γίνει- ομαλά.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος