«Τα ίχνη» από την ομάδα Ακορντεόν της ΚΕΔΑ

Υπάρχουν στιγμές που αναζητάμε κάτι «μικρό» και όμορφο στη ζωή μας. Κάτι που θα μας αλλάξει την καθημερινότητα και θα μας κάνει να νιώθουμε πιο όμορφα με τον εαυτό μας. Όλοι, λίγο ή πολύ, ψάχνουμε να βρούμε τέτοια «μικρά» πραγματάκια που ισορροπούν όλον εκείνο τον αρνητισμό που βλέπουμε γύρω μας και μας χαρακτηρίζουν ως ανθρώπους. Μας κάνουν μοναδικούς. Προσωπικότητες. Και πρωταγωνιστές.

Κάτι τέτοιο βρήκαν μέσω της παράστασης «Τα Ίχνη» τα παιδιά της ομάδας Ακορντεόν της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αγρινίου. Η όλη προετοιμασία της παράστασης, η γνωριμία με τη σκηνή, η παράσταση, η μουσική, το τραγούδι, το χειροκρότημα του κόσμου και η μετέπειτα αναγνώριση είναι μερικά από τα διαφορετικά στοιχεία που βρήκαν τα εννέα παιδιά της ομάδας, τα οποία απολαμβάνουν την επιτυχία τους και μιλούν στην “Αναγγελία” γι’ αυτήν…

ΚΕΙΜΕΝΟ: Κωνσταντίνος Φλωρόπουλος
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Πάνος Καλτσάς

Η Ερμιόνη, η Μαριλένα, η Ευθυμία, ο Ανδρέας, ο Βασίλης, ο Ταξιάρχης, ο Κωστής και οι δύο Δημήτρηδες έδωσαν χαρά κι ελπίδα στο κοινό που κατέκλυσε την αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου εκείνο το βράδυ της Τετάρτης (12/9/18). Παρήγαγαν αέρα αισιοδοξίας, με τον ίδιο τρόπο που το ακορντεόν… παράγει αέρα με τη φυσούνα του! Μιλάμε για μία πραγματικά «καλοκουρδισμένη» παρέα μαθητών, η οποία έκανε πολλούς θεατρόφιλους να πουν «τέτοια παράσταση δεν ξανάγινε»… Μιλάμε για μία παράσταση που σημείωσε απροσδόκητη επιτυχία. Παράσταση που, πολλές φορές, δεν βλέπεις ούτε από επαγγελματίες!

Οι… σπαστές πρόβες

Όταν βλέπεις ένα τόσο καλό αποτέλεσμα, υποθέτεις ότι όλα ήταν εύκολα και ότι όλα κυλούσαν… ρόδινα στις πρόβες. Η αλήθεια είναι πως η επικεφαλής της ομάδας και σκηνοθέτης του έργου, η Μαίρη Τσιρώνη, έπρεπε να υπερπηδήσει πολλά (αναπόφευκτα) εμπόδια. Όταν μία ομάδα αποτελείται από παιδιά διαφορετικών ηλικιών προκύπτουν προβλήματα χρόνου και συντονισμού. Οι πρόβες έγιναν… σπαστές! Σε μικρά-μικρά κομμάτια, τα οποία εν τέλει ενώθηκαν. Η ομάδα είχε απόντες στις πρόβες, δεδομένου των δυσκολιών που επιφέρει το καλοκαίρι, αλλά και οι μαθητικές υποχρεώσεις της άνοιξης (σχολείο, φροντιστήριο, εξετάσεις κ.λπ.).

Δουλεύτηκαν ξεχωριστά τα ακορντεόν (!), «μπήκαν» το μπουζούκι και τα κρουστά κι εν τέλει προστέθηκε το κείμενο και τα τραγούδια, δημιουργώντας ένα υπέροχο μουσικοθεατρικό παζλ, το οποίο καταχειροκροτήθηκε από το κοινό του Αγρινίου, που ζητούσε και ζητά να επαναληφθεί η παράσταση! Η συγκίνηση στο κοινό ήταν έκδηλη μετά το τέλος της παράστασης, ενώ και οι πρωταγωνιστές αυτής της βραδιάς, τα παιδιά, δεν μπορούσαν να κρύψουν την χαρά τους.

«Η παράσταση», βέβαια, «δεν θα μπορούσε ποτέ να έχει γίνει χωρίς την κυρία Μαίρη Τσιρώνη» λένε οι μαθητές της και ξεκαθαρίζουν: «Χωρίς την κυρία Μαίρη η παράσταση δεν θα είχε τέτοια επιτυχία. Δεν θα παιζόταν καν»…

Το «εγώ» και το «εμείς»

Μέσα σε μία ομάδα, όλοι διατηρούν το «εγώ» τους. Αυτό όμως που είχε σημασία στην ομάδα Ακορντεόν είναι ότι όλοι προέταξαν το «εμείς», έστω κι αν κάποιοι χρειάστηκαν λίγη παραπάνω… πειθώ για να πειστούν για το όλο εγχείρημα.

«Η παράσταση μπήκε πάνω απ’ όλα» αναφέρουν από κοινού οι μαθητές της ομάδας. Οι εγωισμοί βγήκαν εκτός συνάρτησης, το κλίμα ήταν πολύ καλό στις πρόβες και η παρέα είχε γίνει πια μία οικογένεια. Ως τέτοια ανέβηκε στη σκηνή του ΔηΠεΘε.

Μικροί και… μικρότεροι «τα βρήκαν» σχεδόν σε όλα και ο ένας πείραζε τον άλλον με πρωτεργάτη το μεγάλο πειραχτήρι της παρέας Ανδρέα Φούκα! Στο… αντίθετο άκρο, φέρνοντας τις ισορροπίες, ήταν η Μαριλένα Ευστρατίου, η οποία, όπως την χαρακτηρίζει η κα. Τσιρώνη, ήταν η «ήρεμη δύναμη» της ομάδας… Η περίσσια ωριμότητα που επέδειξαν οι μικροί της ομάδας (Κωστής Κατσακιώρης, Δημήτρης Σκόνδρας, Δημήτρης Λανόπουλος) βοήθησε να γνωρίσουν και να δέσουν γρήγορα με τους μεγαλύτερους, οι οποίοι λίγο – πολύ γνωρίζονταν από πριν. Τα δύο αδέρφια, η Ευθυμία και ο Ταξιάρχης Μηλιώνης, παρ’ όλες τις διαφορές τους και τις… αδερφικές τους διαφωνίες, ήταν ένα ακόμη όμορφο και ιδιαίτερο κομμάτι του παζλ. Οι εκπληκτικές φωνές της Ερμιόνης Μπάδα και του Ανδρέα Φούκα απογείωσαν την παράσταση, ενώ ο συντονισμός των οργάνων από τον – ελαφρώς – πιο έμπειρο Βασίλη Χαμαλέτσο έφεραν ένα μοναδικό και συγκινητικό αποτέλεσμα. Ο καθένας από τα παιδιά «έβαλε το λιθαράκι του», που λέμε, ώστε το κοινό ν’ απολαύσει μία μοναδική παράσταση, η οποία πιθανώς θα συμμετάσχει και σε Φεστιβάλ θεάτρου στην Τουλούζ της Γαλλίας! «Εννοείται ότι θα πάμε όλοι μαζί στη Γαλλία. Δεν θα λείψει κανείς μας» λένε με χαμόγελο τα παιδιά, που… ήδη ονειρεύονται την συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ.

Η πίστη στην παράσταση και το μεράκι που άλλαξε τις ισορροπίες

Όσο περνούσαν οι μέρες στις πρόβες, όλα τα παιδιά πίστευαν όλο και περισσότερο στις δυνάμεις τους, αλλά και στην ίδια την παράσταση. Ψάχνοντας… τα βήματά τους στις πρόβες, βρήκαν και την απαραίτητη πίστη που χρειαζόταν το δύσκολο εγχείρημα της Μαίρης Τσιρώνη. Τα παιδιά, με τον καιρό, πίστεψαν όσο τίποτα στην παράσταση. Υπήρχε δε μία μεγάλη σιγουριά στις δυνάμεις τους, η οποία, όπως λένε, έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την επιτυχία. Η ομαδικότητα βοήθησε επίσης, αλλά «εκείνο που έκανε τη μεγάλη διαφορά ήταν το μεράκι για δουλειά» λένε αποφασιστικά τα παιδιά! Κανένας δεν υστέρησε σε αυτό το κομμάτι και όλοι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, ώστε να βγει το ιδανικό αποτέλεσμα πάνω στη σκηνή.

Το άγχος ήταν ο μοναδικός ανασταλτικός παράγοντας στην όλη προσπάθεια. Καθένα από τα παιδιά είχε το δικό του άγχος για την σκηνή. Άγχος που, όπως λένε, ξεπεράστηκε γρήγορα και «όλα κύλησαν όμορφα»…

Το μέλλον

Τα παιδιά «άφησαν τα ίχνη τους» πάνω στη σκηνή του ΔηΠεΘε. Και θα έχουν να θυμούνται: Την εμπειρία της οικογένειας αυτής, της παράστασης και την «ανατριχίλα που ένιωσαν όταν άκουσαν το θερμότατο χειροκρότημα του κόσμου» στο τέλος της παράστασης. «Το κοινό ήθελε να συνεχίσουμε να παίζουμε, γι’ αυτό και επαναλάβαμε “Τα Ίχνη” ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκ των πρωταγωνιστών της παράστασης Ανδρέας Φούκας. Όλο εκείνο το βράδυ έχει χαραχτεί ανεξίτηλα μέσα σε αυτά τα παιδιά, που, με το όλο πρότζεκτ, το διασκέδασαν και το χάρηκαν.

Αυτά τα παιδιά, κοιτώντας το μέλλον, δεν μπορούν να δουν τον εαυτό τους χωρίς τη μουσική. «Είναι κομμάτι της ζωής μας» προτάσσουν και υποστηρίζουν ότι, έστω και ερασιτεχνικά, επιθυμούν να συνεχίσουν την ενασχόλησή τους με αυτήν: «Με τη μουσική δημιουργείς. Η μουσική σε κάνει να νιώθεις όμορφα»…

Τα πρόσωπα της παράστασης

Σκηνοθεσία, μουσική σύνθεση του τραγουδιού ‘Τα Ίχνη’ και καλλιτεχνική επιμέλεια της παράστασης έκανε η Μαίρη Τσιρώνη. Στο τραγούδι ήταν η Ερμιόνη Μπάδα και ο Ανδρέας Φούκας. Ακορντεόν έπαιξαν οι Βασίλης Χαμαλέτσος, Κωστής Κατσακιώρης, Δημήτρης Σκόνδρας, Δημήτρης Λανόπουλος, Ευθυμία Μηλιώνη. Την Ομάδα συνόδευσαν και οι μαθητές Ταξιάρχης Μηλιώνης (μπουζούκι) και Μαριλένα Ευστρατίου (κρουστά).

Τα κείμενα της παράστασης (όπως και οι στίχοι του τραγουδιού ‘Τα Ίχνη’) ήταν του Παντελή Φλωρόπουλου.


ΣΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:
Από αριστερά προς τα δεξιά: Ανδρέας Φούκας, Βασίλης Χαμαλέτσος, Κωστής Κατσακιώρης, Δημήτρης Σκόνδρας, Μαίρη Τσιρώνη, Ευθυμία Μηλιώνη, Ταξιάρχης Μηλιώνης, Δημήτρης Λανόπουλος, Μαριλένα Ευστρατίου και Ερμιόνη Μπάδα.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος