Η ζωή είναι ένα λουλούδι και ο έρωτας το μέλι του, είχε πει ο Βίκτωρ Ουγκό και αυτόν τον έρωτα γιορτάζουν εδώ και χρόνια κάθε 14 Φλεβάρη. Υπάρχουν διχωγνωμίες γύρω απο την συγκεκριμένη μέρα. Μια καθαρά εμπορική γιορτή ή ευκαιρία να εκφράσει ο καθένας τον ερωτά του για τον αγαπημένο του;

Δεν θα μπορούσε να μην γίνει έρευνα πάνω στο θέμα για να ρίξει φως. Η έρευνα για την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του www.cosmo.gr . Συμμετείχαν 2270 άτομα, όλοι χρήστες του Internet, Άνδρες και Γυναίκες, ηλικίας από 18 ετών και πάνω.

Το 55% των ερωτωμένων πιστεύει ότι πρέπει να γιορτάζεται ο Άγιος Βαλεντίνος, είναι μια καλή αφορμή να κάνει κανείς κάτι διαφορετικό και να ξεφύγει για λίγο απο τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Ένα 20% δηλώνει ότι γιορτάζει τον έρωτα κάθε μέρα. Υπάρχει φυσικά και ένα 23% που πιστεύει ότι είναι μια εμπορική γιορτή και μόνο.

Το 79% των ερωτώμενων έχουν γιορτάσει τον Άγιο Βαλεντίνο στο Παρελθόν και φέτος ένα 61% προτίθεται να γιορτάσει. Στην ερώτηση γιατί γιορτάζουν την ημέρα αυτή το 40% απάντησε ότι γιορτάζει γιατί το θέλουν και οι δύο στο ζευγάρι, ενώ 13% το κάνει για χάρη του συντρόφου του. Ενώ ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 5% παρόλου που θα προτιμούσε να μην υπάρχει εξακολουθεί και το γιορτάζει!

Τα δώρα ποικίλουν για τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Στις πρώτες θέσεις είναι ενα ρομαντικό δείπνο ή μια καλοστημένη έκπληξη. Το 12% απάντησε ότι ονειρεύεται ένα ταξίδι στο εξωτερικό για τον Άγιο Βαλεντίνο και ένα άλλο 11% το οποίο ικανοποιείται και επιθυμεί ένα απλό Σ’αγαπώ, ειδικά στις νεότερες ηλικίες.

Το 39% λόγω οικονομικής κρίσης επιλέγει κάτι συμβολικό για δώρο. Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό, 36% δεν θα αγοράσει τίποτα και θα φτιάξουν κάτι μόνοι τους για να προσφέρουν στον σύντροφό τους. Μόνο ένα 5% θα πάρει κάτι ακριβό για να εντυπωσιάσει. Πιο συγκεκριμένα το 19% θα ξοδέψει μηδέν ευρώ για χάρη του Άγιου Βαλεντίνου. Το 41% θα ξοδέψει έως 50 Ευρώ, ενώ 28% θα ξοδέψει πάνω από 51 Ευρώ. Κατά μέσο όρο δηλαδή 49 Ευρώ.

Τι πρέπει να κάνουν όμως εκείνοι που δεν έχουν σχέση εκείνη τη μέρα; Να βγουν ή να μείνουν μέσα; Το 32% μας δηλώνει ότι πρεπει μα την αντιμετωπίσουν σαν μια μέρα όπως οι άλλες. Για το 19% η θέα μόνο ερωτευμένων ζευγαριών παντού θα είναι εκνευριστικό και για αυτο θα μείνουν μέσα. Υπάρχει όμως και ένα 23%, εκείνοι που την αντιμετωπίζουν σαν μια ευκαιρία για νέες γνωριμίες.

Μια απο τις ερωτήσεις είχε να κάνει με την κάτάργηση του Αγίου Βαλεντίνου. Το 60% δηλώσε ότι του είναι αδιάφορο, 8% θέλει να τον καταργήσει και 32% θέλει να τον διατηρήσει. Οι γυναίκες είναι εκείνες που θέλουν να τον διατηρήσουν περισσότερο όπως και όσοι είναι απο 45 ετών και πάνω.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος