Η επιμέλεια των παιδιών μπορεί να προκαλέσει μείωση στην οικονομική ενίσχυση που παρέχεται μέσω του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), σε νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr, το ζήτημα αναδεικνύει επιστολή προς την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Θεανώ Φωτίου, η οποία τονίζει ότι διαπίστωσε πως δεν είναι δικαιούται πλήρως το ΚΕΑ επειδή δεν έχει γονική μέριμνα. Είναι η ίδια μητέρα μονογονεϊκής οικογένειας και πολύτεκνη και έχει έξι παιδιά, τα τέσσερα από τα οποία είναι ανήλικα, ηλικίας 7 – 12 ετών. Τα τέσσερα ανήλικα είναι εκούσια αναγνωρισμένα από τον πάτερα τους με συμβολαιογραφική πράξη παραχωρώντας στη μητέρα την αποκλειστική επιμέλεια των παιδιών τους, όπως και την εξουσιοδότηση της αντί αυτού υπογραφής του. Ο πατέρας τους δεν πληρώνει διατροφή και δεν υπάρχει δικαστική απόφαση για αυτό. Επίσης έχει γίνει κοινωνική ερεύνα στο σπίτι της μητέρας τόσο από την υπηρεσία πρόνοιας για τα απροστάτευτα τέκνα όσο και από την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου και υπάρχουν γραπτά τα στοιχεία της έρευνας που λέει ότι ζει μόνη με τα ανήλικα και ότι φροντίζει να υπάρχουν κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης των παιδιών της. Μέχρι και σήμερα βάση της νομοθεσίας τα παιδιά αυτά θεωρούνται απροστάτευτα τέκνα πολύτεκνης και μονογονεϊκή οικογενείας.

Το γεγονός ότι η μητέρα δεν έχει τη γονική μέριμνα όμως, την εμποδίζει από το να λάβει το σύνολο του ΚΕΑ, που για αυτή την περίπτωση ανέρχεται στα 400 ευρώ το μήνα. Αντίθετα, δικαιούται να λάβει μόνο 79,33 ευρώ, αφού αφαιρούνται από την οικονομική ενίσχυση και τα όποια επιδόματα έλαβε η συγκεκριμένη μητέρα κατά το τελευταίο εξάμηνο. Ουσιαστικά, αφού η μητέρα δεν είναι χήρα, θα έπρεπε να ανήλικα τέκνα της να μην είχαν αναγνωριστεί από τον πατέρα τους, για να δικαιούται το σύνολο της παροχής. Μοναδική εξαίρεση είναι ο πατέρας να αποδειχτεί ότι είναι ή σχιζοφρενής παιδεραστής ή δολοφόνος επικίνδυνος για τα παιδιά του…

Η συγκεκριμένη μητέρα που διαβιεί στην Αλεξανδρούπολη στην επιστολή της ζητάει δικαίωση από την κυβέρνηση και απευθύνεται προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, επιδιώκοντας να λυθεί το πρόβλημά της.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος