Warning: chmod(): Operation not permitted in /home/545817.cloudwaysapps.com/bqgtemsqzq/public_html/wp-admin/includes/class-wp-filesystem-direct.php on line 173
ΛΟΓΟτεχνήματα... 8 - AgrinioVOICE.gr

ΛΟΓΟτεχνήματα… 8

j.k.rowling

*** Η Μαλάλα Γιουσαφζάι από το Πακιστάν υπεράσπιζε στα 14 της το δικαίωμα όλων των παιδιών (και τον κοριτσιών) στην εκπαίδευση. Οι Ταλιμπάν ανέβηκαν στο λεωφορείο της και την πυροβόλησαν στο κεφάλι. Ευτυχώς σώθηκε. Μιλώντας στη συνέλευση των Νέων στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, τόνισε ότι: «Ένα παιδί, ένας δάσκαλος κι ένα βιβλίο μπορούν ν’ αλλάξουν τον κόσμο»… Η 16 χρονη πια Μαλάλα που είναι υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης παρέδωσε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν μία επιστολή που συγκέντρωσε 3 εκατομμύρια υπογραφές στο Διαδίκτυο με αίτημα να χρηματοδοτηθούν από τις 193 χώρες – μέλη του Οργανισμού Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

*** Η Margarita Larriera είναι διευθύντρια του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» που ιδρύθηκε το 1978 από τον καπετάν Παναγιώτη Ν. Τσάκο στην Ουρουγουάη με σκοπό τη διάδοση της Ελληνικής γλώσσας και του Ελληνικού πολιτισμού. Μιλάει άπταιστα Ελληνικά. Και εξηγεί: «Χιλιάδες Ουρουγουανοί ανάμεσά τους εγώ, μάθαμε να μιλάμε την Ελληνική γλώσσα. Μάθαμε να λατρεύουμε την Ελλάδα και τον Ελληνικό πολιτισμό. Είχαμε την τύχη να νοιώσουμε την ουσία του. Πιστεύω αυτό που είπε ο Νίτσε ότι ο κόσμος μπορεί να είναι όσο θέλει σκοτεινός, όμως αρκεί να παρεμβάλουμε σε αυτόν ένα κομμάτι Ελληνικής ζωής για να φωτιστεί αμέσως άπλετα».

*** Ο Sergio William Carzolio είναι βέρος Ουρουγουανός. Έμαθε Ελληνικά γιατί δούλευε στα Ελληνικά καράβια. Λέει: «Σιγά – σιγά όταν ήμουν στα βαπόρια άρχισα να καταλαβαίνω τα Ελληνικά τραγούδια. Ενδιαφέρθηκα για την Ελληνική ποίηση. Ήθελα να μιλώ σωστά Ελληνικά. Στα πλοία η γλώσσα των Ελλήνων ήταν φτωχή. Ήθελα περισσότερα. Έμαθα περισσότερα.Αυτές τις μέρες ξανάπιασα το Μαραμπού του Νίκου Καββαδία. Μία φορά την εβδομάδα είμαστε μια παρέα Ουρουγουανών που συναντιόμαστε και μιλάμε Ελληνικά για να κάνουμε πρακτική».

*** Η Τζόαν Ρόουλινγκ, η διάσημη συγγραφέας του θρυλικού Χάρι Πότερ έγραψε ένα αστυνομικό μυθιστόρημα και το τύπωσε με το αντρικό ψευδώνυμο Ρόμπερτ Γκαλμπρέιθ. Οι κριτικοί το σνομπάρισαν. Όταν αποκαλύφθηκε αργότερα ποιος (ή, μάλλον, ποια) βρισκόταν πίσω από το μυθιστόρημα, οι κριτικοί είχαν ήδη εκτεθεί ανεπανόρθωτα. Προσπάθησαν να μπαλώσουν τα πράγματα, όμως το θέμα για μιαν ακόμα φορά είχε τεθεί: Πόσο δίκαιη είναι η κριτική για έναν νεοεμφανιζόμενο συγγραφέα; Και το κυριότερο: «Πόσο μπορεί ν’ αντέξει ένα καλό βιβλίο αν δεν υποστηρίζεται από το σύστημα μάρκετινγκ που έχει εξασφαλίσει ένας ήδη διάσημος συγγραφέας;».

*** «Στον τόπο μας τη ζημιά την έχει κάνει σε μεγάλο βαθμό το σχολείο με τη διδασκαλία της Ιλιάδας που αυτή τη στιγμή μάλιστα εντάσσεται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με την εντελώς ξεπερασμένη μετάφραση του Πολυλά. Επομένως και το σχολείο, το γυμνάσιο, κάνει ό,τι μπορεί για ν’ απομακρύνει μάλλον τα νεαρά παιδιά από το έπος αυτό, παρά για να τα προσελκύσει». Αυτά λέει σε συνέντευξή του ο κορυφαίος φιλόλογος Δημήτρης Μαρωνίτης. Κι αυτό σημαίνει δύο τινά: Ή ο Ιάκωβος Πολυλάς (1825 – 1896) δεν ξεπεράστηκε ποτέ ή, από τότε, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για ν’ αποκτήσουμε (στο σχολείο έστω) μία μετάφραση της Ιλιάδας συμβατή με την καθομιλούμενη γλώσσα μας….

*** Τι είναι Λογοτεχνία; Λογοτεχνία είναι να βλέπεις ως συγγραφέας αυτό που δεν βλέπουν οι άλλοι, να το συλλαμβάνεις και να τους το δίνεις. Μήπως όμως συμβαίνει το ίδιο και με την επιστήμη; Τουλάχιστον αυτό απέδειξε ο Τσίνταν Σαχ, ένας Ολλανδός φοιτητής, όταν, ταξιδεύοντας στο εξωτερικό, άρχισε να παρατηρεί ότι πως οι λάμπες των πόλεων φώτιζαν όλο το βράδυ, ενώ κανείς δεν περπατούσε στους έρημους δρόμους. Μόνο η Ευρώπη ξοδεύει 10 δις ευρώ το χρόνο για φωτισμό των δρόμων, περίπου το 40% των κυβερνήσεων για την ενέργεια. Η χρήση όμως των λαμπτήρων συνεπάγεται και εκπομπές 40 εκ. τόνων διοξειδίων του άνθρακα ετησίως που ισοδυναμεί με την λειτουργία 20 εκ. αυτοκινήτων στο ίδιο διάστημα. Ο νεαρός σκέφτηκε λοιπόν ένα έξυπνο σύστημα φωτισμού που χρησιμοποιεί ασύρματους αισθητήρες. Έτσι η λάμπα ανάβει μόνο όταν περάσει άνθρωπος, ποδήλατο ή αυτοκίνητο και παραμένει σβηστή την υπόλοιπη ώρα. Φρόντισε μάλιστα να γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα σε ανθρώπους και μικρά ζώα, όπως γάτες και ποντίκια, για να μην ανάβουν οι λάμπες επί ματαίω. Με την ιδέα του αυτή κέρδισε έναν διαγωνισμό και το Πανεπιστήμιο του έδωσε τα μέσα να την εφαρμόσει. Με το σύστημα αυτό μειώνονται 80% οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και πέφτει στο 50% το κόστος συντήρησης…

*** Με το ξέσπασμα του Αμερικανικού Εμφυλίου Βορρά – Νότου, η Χάριετ Μπίτσερ – Στόου, η συγγραφέας της «Καλύβας του μπάρμπα – Θωμά», προσκαλείται στην Ουάσιγκτον από τον Πρόεδρο Αβραάμ Λίνκολν (25 Νοεμβρίου 1862) ο οποίος την καλωσόρισε λέγοντας: «Εσύ είσαι λοιπόν η γυναίκα που έγραψε το βιβλίο που ξεκίνησε αυτόν τον μεγάλο πέλεμο, ε;»! Διότι, όντως το μυθιστόρημα της Χάριετ, που κάνει ακόμα σήμερα πωλήσεις παγκοσμίως, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην συνειδητοποίηση της δουλείας των μαύρων και στον αγώνα για την απελευθέρωσή τους, αφού οι Βόρειοι πολεμούσαν εναντίον των Νοτίων συγκινημένοι από το βιβλίο της. Έτσι δηλαδή, για να θυμίζει αυτό σε όλους τι μπορεί να κάνει η λογοτεχνία, κι ας λένε μερικοί ότι δεν μπορεί ν’ αλλάξει τον κόσμο…

*** Τα έπη του Νόννου δεν διδάχτηκαν ποτέ στο Ελληνικό Σχολείο, γι’ αυτό και τα γνωρίζουν μόνο οι λίγοι. Κι όμως. Ο Νόννος (5ος αιών μ.Χ.) υπήρξε Έλληνας επικός ποιητής. Γεννήθηκε στην Πανόπολη της Αιγύπτου, το όνομά του είναι Αιγυπτιακό και σημαίνει καθαρός, άγιος. Έγραψε το μεγαλύτερο έπος της αρχαιότητας, τα «Διονυσιακά», το οποίο αποτελείται από 21.000 στίχους που περιλαμβάνονται σε 48 βιβλία που θυμίζουν τις ισάριθμες ραψωδίες της Ιλιάδας και της Οδύσσειας μαζί. Στο έπος αυτό ο Νόννος διηγείται την εκστρατεία των Ελλήνων στην Ινδία, κατά την τρίτη περίπου χιλιετηρίδα π.Χ. Είχαν αρχηγό τους τον Διόνυσο και έγινε για την αντιμετώπιση των ερυθρομέλανων Υξώς. Να σημειωθεί ότι ο Διόνυσος, όταν έφτασε στην Ινδία και κατέσφαξε τους βαρβάρους, απελευθέρωσε Ελληνικές πόλεις που ήταν από παλαιότερα εκεί!

*** Ο Νορμπέρτο Μπόμπιο (1904 – 2004) ήταν Ιταλός φιλόσοφος, πολιτειολόγος και πολιτικός. Τον θυμήθηκε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Σταύρος Τσακιράκης σχολιάζοντας αιρετικά τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μανώλη Γλέζο, λέγοντας ότι «οι επιφανείς αυτοί γέροντες δεν εξέφρασαν καμία άξια λόγου πολιτική ιδέα τα τελευταία 60 χρόνια». Γράφει για τον Μπόμπιο: “Κάλεσα τον Μπόμπιο το 1995 για μια ομιλία στην Αθήνα με θέμα το μέλλον της αριστεράς. Αρνήθηκε την πρόσκληση λέγοντας ότι βρίσκεται προς το τέλος της ζωής του και δεν είχε τίποτα να πει για το μέλλον. Ήταν 86 χρονών και έζησε άλλα 8 χρόνια. «Κάνω τον απολογισμό της ζωής μου, δεν βλέπω πια μπροστά, αλλά πίσω», είπε”.

*** Ελευθέριος Αργυρόπουλος. Αυτός ο καταπληκτικός Έλληνας μαθηματικός, οι απίστευτες ικανότητες του οποίου τον καταχωρούν στην κατηγορία των γραφικών, όπως συμβαίνει σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις. Στην Ελλάδα τουλάχιστον. Λέει: «Ο Θεός δεν υπάρχει. Διότι ο Θεός άρχει. Ο άνθρωπος υπάρχει. Διότι ο άνθρωπος είναι υπό τον Θεόν, αφού είναι υποκάτω της Αρχής (δηλαδή της εξουσίας) του Θεού».

Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος