Φωνάζουν οι κάτοικοι στις Φυτείες: «ΟΧΙ στα βιορευστά!»

Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων των Φυτειών για τα βιορευστά πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Ιουνίου στο Δημαρχείο Φυτειών, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα. Στη Συνέλευση εκφράστηκε γι’ ακόμη μία φορά η εναντίωσή τους στην εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιορευστών.

Το θέμα εισηγήθηκε το μέλος της επιτροπής Γιώργος Παληγεώργος.

Στη συνέλευση παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Ξηρομέρου Ερωτόκριτος Γαλούνης και δήλωσε αρωγός στον αγώνα των κατοίκων, δεσμευόμενος ότι ο Δήμος θα καλύψει το κόστος για την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικράτειας (ΣτΕ) ενάντια στην αδειοδότηση για την εγκατάσταση των τριών μονάδων στις Φυτείες.

Ο δικηγόρος Ηλίας Μπέτσης μίλησε για όλες τις νομικές πλευρές του θέματος, για το τι έγινε και το τι μέλλει γενέσθαι με την προσφυγή στο ΣτΕ.

Ο χημικός Μιχάλης Χατζής ανέλυσε ως προς το γνωστικό του αντικείμενο το πρόβλημα και μετέφερε την εμπειρία του από τη συμμετοχή του στη συλλογικότητα «Λιμνοθάλλαζα» ενάντια στην εγκατάσταση των βιορευστών στην περιοχή του Ευηνοχωρίου Μεσολογγίου.

Η Αργυρώ Μπεκατώρου έστειλε γραπτή ομιλία, στην οποία μιλούσε γιατις δυσμενείς επιπτώσεις από τη μεταφορά και καύση βιορευστών στην περιοχή. Το κείμενο διάβασε το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Βάγια Πατσιά.

Ο γεωπόνος και αναπληρωτής Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Αιτωλοακαρνανίας Σάββας Βλάχος διαχώρισε εμφατικά τα βιορευστά από την όποια βιομάζα υπάρχει στην περιοχή.

Παρεμβάσεις και από πολιτικούς

Την στήριξή τους στους κατοίκους και στην Επιτροπή εξέφρασαν διάφοροι πολιτικοί. Μίλησαν ο Βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος της «Αντίστασης Πολιτών Δυτικής Ελλάδας» Κώστας Κούστας, ο πρώην Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης και ο πρώην Δήμαρχος Φυτειών και Δημοτικός Σύμβουλος Παναγιώτης Τζαχρήστας, ο οποίος μίλησε (κι) εκ μέρους του νεοεκλεγέντα Δημάρχου Ξηρομέρου Γιάννη Τριανταφυλλάκη.

Παρέμβαση έκανε επίσης ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ανδρέας Κελεπούρης, ενώ το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων η Ηρώ Ζαβογιάννη (υπ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ) και ο Αθανάσιος Τορουνίδης (υπ. Βουλευτής ΚΙΝΑΛ).

Τη συζήτηση συντόνισε το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Δημήτρης Κουτσομπίνας.

Οι αποφάσεις

Η συνέλευση αποφάσισε διαρκή λειτουργία Επιτροπής Αγώνα, η οποία θα είναι ανοιχτή σε διεύρυνση για όποιον πολίτη επιθυμεί να συμμετάσχει. Θα συνεδριάζει δε ανοιχτή προς το κοινό.

Στόχος είναι η ενεργοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών για την αποτελεσματικότητα του Αγώνα ενάντια στα βιορευστά, αλλά και γενικότερα της προστασίας του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων στην περιοχή.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος