Είχες λάθος στη δήλωσή σου από το 2009, είτε λόγω της Ένωσης είτε από δική σου ευθύνη; Ακόμα θα περιμένεις να πάρεις την επιδότηση που δικαιούσαι. Τι κι αν είναι 5.000 ή 1.000 ευρώ και το ΟΣΔΕ έχει δεχτεί τη διόρθωση εδώ και δύο χρόνια.

Η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ προβάλλει ως ανεπίσημη διακαιολογία ότι δεν βρίσκει τα χρήματα, γιατί πρέπει να βγάλει ξεχωριστές αποφάσεις για κάθε χρονιά.

Κι εκεί ρίχνει πάντα το «μπαλάκι» της ευθύνης στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Εν τω μεταξύ, οι πιο πολλές από αυτές τις περιπτώσεις με τα «λάθη» έχουν προβλήματα και τις επόμενες χρονιές. Οπότε ο κάθε δικαιούχος σε μία τέτοια περίπτωση είτε θα δανειστεί για να καλύψει τα έξοδά του περιμένοντας την ενίσχυση, είτε θα εγκαταλείψει.

Η ανακολουθία και η ασυνέπεια της δημόσιας διοίκησης στις πληρωμές είναι γνωστή. Εδώ όμως πρόκειται για κοινοτικά χρήματα. Το μόνο πράγμα που τρέμει ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι να πάει κάποιος δικαιούχος, που καθυστέρησαν τα χρήματά του τόσα χρόνια, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ελεγκτικό Συνέδριο, γιατί τότε θα φανεί ότι δεν έχει αποθεματικό από τις κοινοτικές επιδοτήσεις, ώστε να το μοιράζει κάθε χρόνο σε όσους καταθέτουν ενστάσεις και δικαιώνονται. Βέβαια, η δημόσια διοίκηση γνωρίζει πόσο δύσκολο είναι ένας απλός πολίτης να φτάσει σε ευρωπαϊκό δικαστήριο με δικά του έξοδα, οπότε κάνει την… πάπια.

Πολλές φορές η προηγούμενη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ είχε διαβεβαιώσει ότι θα λυθεί το θέμα τον Μάρτιο. Έκτοτε δεν έχει γίνει τίποτα και η νέα διοίκηση δεν φαίνεται να έχει ενημερωθεί ακόμα για το πρόβλημα, που δεν ξεπερνά το ποσό των 10-20 εκατ. ευρώ (κανείς δεν ξέρει πόσο είναι ακριβώς). Μιλάμε για επιδοτήσεις κάθε είδους, που χρωστά το κράτος και που έχουν δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ανθρώπους οι οποίοι δικαιώθηκαν στην πορεία και πλέον τα στοιχεία τους στο ΟΣΔΕ έχουν διορθωθεί. Αλλά δεν έχουν δει καθόλου χρήματα για τις χρονιές 2009-2011.

Πηγή: agronews.gr

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος