Και φέτος θα δοθεί το επίδομα θέρμανσης, όμως, τόσο τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων, όσο και το ποσό που θα λάβουν θα είναι «κουρεμένα», καθώς η ετήσια δαπάνη μειώνεται στο μισό λόγω μνημονίου.

Σύμφωνα με το Euro2day, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο το επίδομα να είναι χαμηλότερο και από τα 35 λεπτά ανά λίτρο. Τα απόλυτα νούμερα θα ξεκαθαρίσουν αφότου τρέξουν διάφορα σενάρια, για να καθοριστούν τα νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ώστε τα 105 εκατ. ευρώ τα οποία έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό να μοιραστούν με όσο το δυνατό πιο δίκαιο τρόπο και όσο το δυνατό πιο στοχευμένα σε αυτούς που έχουν πραγματικά το επίδομα ανάγκη.

«Ενδεχομένως να είναι φέτος λίγο μικρότερο», αναφέρει αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς να μπορεί να ξεκαθαρίσει στην παρούσα φάση αν ο περιορισμός της ετήσιας δαπάνης στο μισό (105 εκατ. ευρώ από 210 εκατ. ευρώ πέρυσι) θα σημάνει και μαχαίρι στο ετήσιο εισόδημα των 30.000 ευρώ για τον άγαμο πέρυσι, στις 15.000 ευρώ.

Πέρυσι, για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης ίσχυαν τα εξής κριτήρια:

  1. Εισόδημα 30.000 ευρώ για τον άγαμο.
  2. Εισόδημα 40.000 ευρώ για τον έγγαμο προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί (δηλαδή 43.000 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί και 46.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά).
  3. Περιουσιακά: Οι άγαμοι χάνουν το επίδομα αν έχουν περιουσία άνω των 200.000 ευρώ, ενώ οι έγγαμοι αν το άθροισμα των ακινήτων τους ξεπερνά τις 300.000 ευρώ. Η μέγιστη επιφάνεια ακινήτου για τη θέρμανση του οποίου μπορεί να επιδοτηθεί κάποιος ανέρχεται στα 120 τετραγωνικά μέτρα.
  4. Επίσης δεν δικαιούται επίδομα θέρμανσης όποιος έχει αυτοκίνητο με κινητήρα άνω των 3.000 κυβικών εκατοστών.
  5. Ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή διαμονής, ίσχυαν ανώτατα όρια επιδότησης θέρμανσης. Για παράδειγμα, στην Κρήτη ήταν 600 λίτρα, ενώ στην Κοζάνη και τη Φλώρινα 3.000 λίτρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στις τελικές αποφάσεις θα βαρύνει και ο ανεξόφλητος λογαριασμός της περασμένης σεζόν, καθώς υπάρχουν ακόμα δικαιούχοι επιδόματος θέρμανσης οι οποίοι δεν έχουν λάβει την τελευταία δόση από τον περασμένο χειμώνα, ενώ η σχετική απόφαση αναμένεται το αργότερο τις πρώτες μέρες του Νοέμβρη.

kammenos6

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος