Του Σπύρου Συμεών για την Romfea.gr


Πλήθος κόσμου κατέκλυσε για μια ακόμη χρονιά την ιστορική Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Βομβοκούς στην Ναύπακτο ενόψει της μνήμης της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.

Των ιερών ακολουθιών προεξέχει ο λογιότατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεος.

Το μοναστήρι με την αμφιθεατρική θέα του Πατραϊκού κόλπου είναι λίαν αγαπητό από τους Ναυπάκτιους αλλά και από όλη την Αιτωλοακαρνανία και δέχεται καθημερινά επισκέπτες και προσκυνητές από κάθε περιοχή.

Στην μονή εγκαταβιώνει γυναικεία αδελφότητα η οποία είναι ιδιαιτέρως αγαπητή στους οικιστές των γύρω περιοχών καθώς έχουν συνεχίσει την παράδοση της φιλοξενίας που είχε πάντοτε το μοναστήρι αλλά και συνεχίζει να αποτελεί φάρο πνευματικότητας και καύχημα της Ναυπάκτου.

Μετά το πέρας του εσπερινού ακολούθησε λιτάνευση της Ιεράς εικόνας του Τιμίου Προδρόμου παρουσία του Δημάρχου Ναυπάκτου καθώς επίσης και εκπροσώπων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Της λιτανευτικής πομπής προεξείχε ο Σεβασμιώτατος επιχώριος ποιμενάρχης κ. Ιερόθεος πλαισιωμένος από: τον Πρωτοσύγκελο της Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτη Καλλίνικο , ιερέων και ιεροδιακόνων της μητροπόλεως, των μοναζουσών της μονής και πλήθους κόσμου.

Λίγο πριν την απόλυση ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα του αναφέρθηκε στον Τίμιο Πρόδρομο, το πρόσωπο που ο Χριστός μακάρισε όσο κανενός άλλου αν εξαιρέσουμε την Θεοτόκο. Αναφέρθηκε επίσης στην κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο παιδαγωγία η οποία δεν πρέπει να μένει μόνο στα λόγια αλλά θα πρέπει να γίνεται και με πράξεις. Με το ίδιον παράδειγμα του παιδαγωγού.

Η παιδαγωγία του παιδιού είναι πολύ σημαντική. Βλέποντας το παράδειγμα της Ηρωδιάδας, μιας γυναίκας που παράτησε τον σύζυγο της και πήγε να συζήσει με τον αδελφό του νόμιμου αντρός της , η κόρη της η Σαλώμη, που το όνομά της μας το σώζει η παράδοση, μπορεί κανείς εύκολα να αντιληφθεί την ανατροφή που πήρε μέσα από τον πρώτο της παιδαγωγό, την μητέρας της.

Από τον τρόπο που κινούνταν μέσα στο παλάτι θα μπορούμε να διακρίνουμε την ασυδοσία της ελευθερίας που της είχε δοθεί, δηλαδή μιας ελευθερίας που δεν είχε όρια και πλαίσια κανόνων.

Την βλέπουμε να εισέρχεται μες την γιορτή χορεύοντας χορούς που σαγήνευσαν τον βασιλιά Ηρώδη. Εκείνη την εποχή τους χορούς αυτούς μόνο άτομα που είχαν πενιχρή ηθική περιβολή τους πραγματοποιούσαν.

Αναφέρετε ότι τόσο σαγήνευσε τον Ηρώδη που ο ίδιος δίνοντάς της υπόσχεση έθεσε στην κρίση της να ζητήσει ότι ποθεί, έως και το μισό του βασίλειο.

Εκεί η Σαλώμη προστρέχει στην Ηρωδιάδα στην οποία προφανώς είχε μεγάλη προσκόλληση και την συμβουλεύεται στο ως προς τι να ζητήσει από τον Βασιλιά και σύντροφο της μητέρας της.

Η Ηρωδιάδα, η μητέρα της Σαλώμης διακατεχόμενη από αυτό που την ήλεγχε στο ελάχιστο ίχνος της συνείδησης της που της είχε απομείνει παρότρυνε την κόρη της να ζητήσει την κεφαλή του Ιωάννη του Βαπτιστή βάζοντας την ουσιαστικά να συμμετάσχει σε μια εγκληματική αδικία για να καλύψει στην ουσία τα πάθη της μητρός της.

Η Σαλώμη το ζήτησε από τον Ηρώδη και αυτός μη μπορώντας να κάνει κάτι άλλο αφού της είχε υποσχεθεί ότι θα πράξει ότι του ζητήσει, της παρέδωσε την κεφαλή του Τιμίου Προδρόμου και αυτή αμέσως την μετέφερε στην μητέρα της.

Φανταζόμαστε σε τι περιβάλλον παιδαγωγήθηκε ώστε να ζητήσει χωρίς δεύτερη σκέψη αυτό που την παρότρυνε η μητέρα της γίνοντας συνένοχη σε ένα τέτοιο φρικώδες έγκλημα.

Μα το ίδιο δεν γίνεται και σήμερα μέσα στις οικογένειες και όχι μόνο; Μια μητέρα που ζει μες την αμαρτία για να σταματήσει να την ελέγχει η συνείδησή της, η μάλλον για να προσπαθήσει να ξεγελάσει την συνείδηση της ή ότι της έχει απομείνει από αυτήν, βάζει και τα παιδιά της στο ίδιο πρότυπο ζωής.

Κλείνοντας ο Σεβασμιότατος προέτρεψε όλους να μην βλέπουν τα παιδιά τους ως εκμεταλλεύσιμο »υλικό» αλλά να προσπαθούμε όλοι με νουθεσίες αλλά και πράξεις να τα παιδαγωγήσουμε σωστά αποτρέποντας τις κακοτοπιές της ζωής τους. Ευχήθηκε δε, ο Τίμιος Πρόδρομος ο οποίος ήταν το θύμα ενός εγκλήματος μιας μητέρας που έκανε συνένοχη την ίδια της την κόρη να πρεσβεύει για κάθε παιδί, για κάθε παιδαγωγούμενο και να αποτρέπει κάθε αδικία…

Μετά το πέρας του εσπερινού δόθηκαν κεράσματα σε όλους τους προσκυνητές οι οποίοι έδωσαν »ραντεβού» για την κυριώνυμο ημέρα στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

bombokou 1

bombokou 1

bombokou 1

bombokou 1

bombokou 1

bombokou 1

bombokou 1

bombokou 1

bombokou 1

bombokou 1

bombokou 1

bombokou 1

bombokou 1

bombokou 1

bombokou 1

bombokou 1

bombokou 1

bombokou 1

bombokou 1

bombokou 1

bombokou 1

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος