Οι άνεργοι θα είναι ανάμεσα στους δικαιούχους που θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο θα δοθεί πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Φωτίου τόνισε ότι οι άνεργοι εμπεριέχονται στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να το πάρουν και οι φιλοξενούμενοι.

Διευκρίνισε δε ότι τα κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα δεν θα περιορίζονται στο επίπεδο της ακραίας φτώχειας, αλλά θα συμπεριληφθούν και φορολογούμενοι της μεσαίας τάξης, ενώ θα υπάρξει μέριμνα για όσους αδικήθηκαν λόγω ασφαλιστικών εισφορών. Το υπουργείο διασταυρώνει τα στοιχεία των δικαιούχων, προκειμένου να μην υπάρξουν οι περσινές αστοχίες, ενώ οι φορολογούμενοι θα χρειαστεί να κάνουν αποδεκτές προσυμπληρωμένες αιτήσεις, σύμφωνα με την κ. Φωτίου.

Οι λεπτομέρειες για το κοινωνικό μέρισμα θα καθοριστούν τις επόμενες ημέρες μέσω τηλεδιάσκεψης με τους εκπροσώπους των θεσμών, οι οποίοι έχουν διαμηνύσει ότι διαφωνούν με την απόδοσή του μόνο στα ασθενή στρώματα.

Πέραν της ενίσχυσης των μη εχόντων, το ποσό αναμένεται να κατευθυνθεί επίσης στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες αλλά και τη δημιουργία ταμειακού «μαξιλαριού» ασφαλείας πριν από τη λήξη του μνημονίου και την έξοδο στις αγορές. Το οικονομικό επιτελείο -και με σχετικές δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου- επιθυμεί να διαθέσει μεγαλύτερο ποσό από το περσινό που θα ξεπεράσει το 1 δις ευρώ με εισοδηματικά και άλλα κριτήρια, όπως ο αριθμός των παιδιών, ώστε το «μέρισμα» να συμπεριλάβει πολλές ευάλωτες κατηγορίες, όπως συνταξιούχους και ανέργους, αλλά και κομμάτι της μεσαίας τάξης. Ωστόσο οι θεσμοί δεν επιθυμούν την άμεση ενίσχυση.

Πηγή: dikaiologitika.gr
Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος