Τρία νέα προγράμματα για φέτος – Αιτήσεις μέσα στον Οκτώβριο

Τρία νέα προγράμματα ανακοίνωσε το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Αιτωλοακαρνανίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» – Ο.ΚΑ.ΝΑ.

«Ιστορίες για… εφήβους»

Το Κέντρο, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, θα υλοποιήσει μέσα στην τρέχουσα σχολική χρονιά 2019-2020. Το Πρόγραμμα Προαγωγής της Ψυχικής Υγείας για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου «Ιστορίες για… εφήβους».

Το Πρόγραμμα είναι διαμορφωμένο με βάση τις ανάγκες των εφήβων κι έχει στόχο την ανάπτυξη των προσωπικών και κοινωνικών τους δεξιοτήτων, την αναγνώριση και έκφραση των ικανοτήτων και των δυσκολιών τους, τη διάκριση και αποδοχή των διαφορετικών εκδοχών της ταυτότητας.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται σε 6 δίωρες συναντήσεις (1 συνάντηση/15 ημέρες). Κάθε σχολική μονάδα μπορεί να αποφασίσει ποιο τμήμα θα συμμετέχει.

Υπεύθυνη Προγράμματος: Αρετή Μπαζάκα, Ψυχολόγος, Msc – Επιστημονικό Στέλεχος ΚΠ

Αιτήσεις μπορείτε να αποστέλλετε ηλεκτρονικά (κατεβάστε την αίτηση κάνοντας κλικ εδώ) στη διεύθυνση [email protected] από 7/10 έως και 16/10 (τηλέφωνα επικοινωνίας: 2641055275 και 2641028770).

«Σινε-αφηγήσεις»

Το Κέντρο θα υλοποιήσει μέσα στην τρέχουσα σχολική χρονιά 2019-2020, το Πρόγραμμα «Σινε-αφηγήσεις».

Στόχος του προγράμματος είναι η κάλυψη επίκαιρων κοινωνικών θεμάτων: εφηβεία, σχέσεις με γονείς, εκπαιδευτικούς & συνομηλίκους, διαφορετικότητα, προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, βία. Μέσω της προβολής των ταινιών οι μαθητές/μαθήτριες θα κινητοποιηθούν με μη κατευθυντήριο και διδακτικό τρόπο. Με αφορμή την προβολή της ταινίας τα παιδιά θα εξοικειωθούν με την τέχνη του κινηματογράφου ως μέσο περιγραφής του κόσμου. Παράλληλα, οι μαθητές και οι μαθήτριες θα έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν για το πώς επεξεργάζονται τα ζητήματα της ταινίας με εκκίνηση τις δικές τους θέσεις και βιώματα.

Η ομάδα θα γίνεται 1 φορά ανά μήνα. Η διάρκειά της θα είναι 3 ώρες και θα γίνεται σε ένα τμήμα της Β΄ Λυκείου. Συνολικά θα γίνουν 7 συναντήσεις (Νοέμβριος 2019 – Μάιος 2020).

Υπεύθυνες Προγράμματος:
-Λαμπρινή Τραυλού, Ψυχολόγος MSc – Επιστημονικό Στέλεχος ΚΠ
-Κωστούλα Μάκη, Ψυχολόγος, M.Α, Ph.D – Επιστημονικό Στέλεχος ΚΠ

Αιτήσεις μπορείτε να αποστέλλετε ηλεκτρονικά (κατεβάστε την αίτηση κάνοντας κλικ εδώ) στη διεύθυνση [email protected] από 7/10 έως και 18/10 (τηλέφωνα επικοινωνίας: 2641055275 και 2641028770).

 «Μεταβάσεις: το πραγματικό και οι επιθυμίες»

Το Κέντρο διοργανώνει το βιωματικό πρόγραμμα «Μεταβάσεις: το πραγματικό και οι επιθυμίες».

Το πρόγραμμα εστιάζει στις διαδικασίες αλλαγών που συμβαίνουν ατομικά και συλλογικά, καθώς και στα διλήμματα διαχείρισης της πραγματικότητας. Στόχος του βιωματικού προγράμματος είναι η αποδοχή των αλλαγών και η ανάληψη ευθύνης ως προς τις επιλογές του ατόμου. Παράλληλα, προτάσσεται η διεκδίκηση της ποιότητας ζωής μέσα από τη σύνδεση παρόντος, παρελθόντος και μέλλοντος. Η σύζευξη πραγματικότητας και επιθυμιών αποτελεί βασικό κορμό της βιωματικής ομάδας.

Συνολικά θα γίνουν έξι (6) συναντήσεις. Οι τρεις πρώτες θεματικές της ομάδας θα είναι:

  • Το μετέωρο βήμα της επιθυμίας: ορίζοντας την επιθυμία και τις σχέσεις.
  • Θυμός: αφορμή για μετατοπίσεις.
  • Διαχείριση της πραγματικότητας.

Η θεματολογία των άλλων τριών συναντήσεων θα οριστεί από τα μέλη της ομάδας που θα συμμετέχουν στην πρώτη συνάντηση.

Η ομάδα θα είναι κλειστή. Μέγιστη συμμετοχή: 20 άτομα. Διάρκεια κάθε συνάντησης τρεις ώρες (3) κάθε μήνα. Η ομάδα θα διαρκέσει από τον Νοέμβριο μέχρι και τον Απρίλιο (έξι συναντήσεις συνολικά). Οι συναντήσεις θα γίνονται μία Κυριακή τον μήνα από τις 17:00 μέχρι τις 20:00.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στο «ΙΘΑΚΕΣ» (Αγίου Χριστοφόρου 35, 30131, Αγρίνιο).
Συντονίστρια ομάδας: Κωστούλα Μάκη, Ψυχολόγος, ΜΑ, Ph.D.

Αιτήσεις μπορείτε να αποστείλετε ΜΟΝΟ ηλεκτρονικά (συμπληρώνοντας την επισυναπτόμενη φόρμα) στη διεύθυνση [email protected] από 4/10/2019 έως και 14/10/2019. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (έως 20 άτομα).

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος