Κεράσια: η θρεπτική τους αξία!

Νέο άρθρο διατροφής από την Ελένη Νικολάου

Τα κεράσια καταναλώνονται φρέσκα (είναι η εποχή τους) από Μάιο μέχρι Ιούλιο και είναι οι καρποί του δένδρου της κερασιάς (Prunus), που μπορεί να φτάσει και τα 15 μέτρα ύψος. Η λαϊκή παροιμία: «Ο κηπουρός κέρασε κεράσια τα κορίτσια κι εκείνα τα κρεμάσανε στ’ αυτιά για σκουλαρίκια» υποδηλώνει πόσο αγαπημένο και ζηλευτό φρούτο είναι. Έχουν σχήμα σφαιρικό και ο φλοιός τους είναι λείος και γυαλιστερός. Είναι μικρά σε μέγεθος και το χρώμα τους ποικίλλει ανάλογα με την ποικιλία. Υπάρχουν δύο τύποι κερασιών και εκατοντάδες ποικιλίες: το γλυκό κεράσι, γνωστό και ως Prunus avium στους βοτανολόγους και το ξινό κεράσι, γνωστό ως βύσσινο (επιστημονική ονομασία Prunus cerasus). Από τις γλυκές ποικιλίες ιδιαίτερες προτιμήσεις συγκεντρώνει αυτή με τους μεγάλους, βαθυκόκκινους και χυμώδεις καρπούς. Όσο για τον τόπο καταγωγής του φρούτου κανείς δεν ξέρει να πει με σιγουριά. Ωστόσο, οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι προερχόταν από τη Μικρά Ασία και συγκεκριμένα από την πόλη της Κερασούντας (εξ’ ου και το όνομα), κοντά στον Εύξεινο Πόντο. Ο Ρωμαίος στρατηγός Λούκουλλος τα ανακάλυψε και τα έφερε στην Ιταλία. Στην Ελλάδα παράγονται στον Κολινδρό Πιερίας, στην Έδεσσα, στα Γρεβενά, στη Βόρεια Χίο και σε αρκετές άλλες περιοχές της, κυρίως της βόρειας Ελλάδας.

Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται η θρεπτική ανάλυση των κερασιών στα 100 γραμμάρια, αλλά και στο 1 κεράσι. Για να έχουμε καλύψει 1 φρούτο ως προς τα κεράσια, η ποσότητα είναι 12 κεράσια. Είναι μια αρκετά ικανοποιητική ποσότητα ώστε να μας χορτάσει, δίνοντας μας λίγες θερμίδες.

Τα κεράσια είναι πλούσια σε νερό (το 82% του φρούτου), οπότε συμβάλλουν στην ημερήσια ενυδάτωση μας. Είναι καλή πηγή ενέργειας διότι περιέχουν υδατάνθρακες, όπως όλα τα φρούτα. Μας παρέχουν φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και στην πρόληψη εμφάνισης δυσκοιλιότητας και καρκίνου του εντέρου. Είναι πλούσια πηγή σε κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Κ. Λόγω του καλίου συμβάλλουν στη ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης. Το φώσφορο, ασβέστιο και μαγνήσιο προάγουν υγιή οστά και δόντια. Οι βιταμίνες Α και C είναι αντιοξειδωτικές και συμβάλλουν στην πρόληψη εμφάνισης γήρανσης, καρκίνων, άνοιας. Ειδικά η βιταμίνη Α συνεισφέρει στην καλή όραση και στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Από την άλλη η βιταμίνη C αυξάνει το ποσοστό απορρόφησης του σιδήρου στο έντερο και είναι απαραίτητη για την ικανοποιητική λειτουργία των ανοσοποιητικών μηχανισμών. Επιπλέον, το φυλλικό οξύ βοηθάει στη σύλληψη μιας εγκυμοσύνης και στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του βρέφους, ειδικά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης και η βιταμίνη Κ συμμετέχει στην πήξη του αίματος. Τέλος, είναι πλούσια σε φυτοστερόλες, που βοηθούν στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και σε ανθοκυανίνες, που τους προσδίδουν το κόκκινο χρώμα και συμβάλλουν στην πρόληψη εμφάνισης καρκίνων αλλά και σακχαρώδη διαβήτη.

Εντάξετε τα κεράσια στη διατροφή σας για όλα τα παραπάνω οφέλη στην υγεία και επιλέξετε να τα καταναλώσετε φρέσκα ως το δεκατιανό ή απογευματινό σας γεύμα ή να τα προσθέσετε στο γιαούρτι σας ή στο smoothie σας. Πριν τα καταναλώσετε πλύνετε τα καλά με χλιαρό νερό. Επίσης, μπορείτε να τα φτιάξετε γλυκό του κουταλιού, ηδύποτο ή/ και σιρόπι για το παγωτό. Απολαύστε τα!

Κεράσια (θρεπτικά συστατικά) 100 γρ. 1 κεράσι (8,2 γρ.)
Ενέργεια (θερμίδες) 63 5
Νερό (γρ.) 82,25 6,74
Πρωτεΐνη (γρ.) 1,06 0,09
Λιπαρά οξέα (γρ.) 0,20 0,02
Υδατάνθρακες (γρ.) 16,01 1,31
Σάκχαρα (γρ.) 12,82 1,05
Φυτικές ίνες (γρ.) 2,1 0,2
Ασβέστιο (mg) 13 1
Σίδηρος (mg) 0,36 0,03
Μαγνήσιο (mg) 11 1
Φώσφορος (mg) 21 2
Κάλιο (mg) 222 18
Νάτριο (mg) 0 0
Ψευδάργυρος (mg) 0,07 0,01
Βιταμίνη C (mg) 7 0,6
Φυλλικό οξύ (μg) 4 0
Βιταμίνη Α (IU) 64 5
Βιταμίνη Ε (mg) 0,07 0,01
Βιταμίνη Κ g) 2,1 0,2

Πηγή: National Nutrient Database for Standard Reference Legacy Release April, 2018. 

Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος