ΚΕΑ: Απλούστερη η υπαγωγή των δικαιούχων στο επίδομα

Τι ανακοίνωσε η Φωτίου

Την καινοτομία της υπαγωγής στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) με απλή δήλωση των εισοδημάτων για τους τελευταίους έξι μήνες, δίχως προσφυγή στα στοιχεία φορολογίας που αναφέρονται σε 1,5 χρόνο πριν, υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου στη διήμερη συνάντηση ανάμεσα σε διοικητικούς εκπροσώπους 23 χωρών–μελών της Ε.Ε. που εφαρμόζουν προγράμματα ελάχιστου εισοδήματος.

Καινοτομία που, όπως είπε, η κα Φωτίου, στηρίχθηκε στην άμεση (on-line) διασταύρωση επτά διαφορετικών δημόσιων δεδομένων και ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα επιβεβαίωσης των στοιχείων του δικαιούχου του ΚΕΑ.

Η κ. Φωτίου αναφέρθηκε στη συνέχιση της καινοτομίας που είχε εισαχθεί με την προπληρωμένη, τραπεζική Κάρτα Αλληλεγγύης στο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης (2015-2016). «Δηλαδή, την πίστωση του 50% του χρηματικού επιδόματος σε προπληρωμένη τραπεζική κάρτα για αγορές προϊόντων και υπηρεσιών στα θεσμοθετημένα κανάλια της αγοράς, τη μείωση της φοροδιαφυγής και την παράλληλη τόνωση του ηλεκτρονικού εμπορίου».

Επίσης, μίλησε για τα αποτελέσματα του εξαιρετικού σχεδιασμού του προγράμματος που στόχευσε σωστά τα νοικοκυριά σε ανάγκη, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους. Όπως σημείωσε, «από τους 700.000 (προϋπολογισμένους) δικαιούχους, σήμερα οι συμμετέχοντες στο ΚΕΑ είναι περίπου 470.000. Ταυτόχρονα, ενεργοποιήθηκαν και άλλα ωφελήματα, όπως η δωρεάν συμμετοχή των παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς ή σε κοινωνικά τιμολόγια νερού και ρεύματος, η προώθηση του 10% των ανέργων σε προγράμματα απασχόλησης, η σταθερή προσπάθεια για ένταξη σε κοινωνικούς συνεταιρισμούς, καθώς και τα μέτρα εργασιακής ασφάλειας (αύξηση κατώτατου μισθού, συλλογικές συμβάσεις, προστασία από αυθαίρετες απολύσεις, μείωση της αδήλωτης εργασίας), που αποτυπώθηκαν στη μείωση της ανεργίας στο 18% το 2018 και στη μείωση των ποσοστών φτώχειας σε 18,5% το 2017 (από 21,4% το 2014) και της παιδικής φτώχειας στο 22,7% (από 26,6% το 2014 και 23,0% το 2009)».

Η κ. Φωτίου εξέφρασε την απορία της για την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του ΚΕΑ σε 1 δισ. ευρώ και των δικαιούχων του σε 800.000. «Αυτή είναι ακριβώς η πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που ζητούσε να ενταχθούν όλα τα επιδόματα, όπως το επίδομα παιδιού και το επίδομα αναπηρίας στο ΚΕΑ, να δίνονται, δηλαδή, μόνο σε ανθρώπους που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.

ΠΗΓΗ

Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος