Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Καρκίνος μαστού, συμπτώματα, έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση – αντιμετώπιση

Κοινοποίηση

ΚΕΙΜΕΝΟ: Παρασκευή Δημοπούλου, Νοσηλεύτρια, MSc στην Δημόσια Υγεία.

Ο καρκίνος του μαστού αναφέρεται σε καρκίνο που αναπτύσσεται στους γαλακτοπαραγωγούς αδένες του μαστού ή στους γαλακτοφόρους πόρους που μεταφέρουν το γάλα. Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να εμφανιστεί τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες, όμως είναι φυσικά συχνότερος στο γυναικείο πληθυσμό.

Παράγοντες κινδύνου για καρκίνο μαστού

Δύο πολύ γνωστοί παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον πολλαπλασιασμό του επιθηλίου του μαστού είναι η πρώϊμη έναρξη εμμηνορρυσίας και η μεγάλη ηλικία γέννησης του πρώτου παιδιού.

Ο κίνδυνος για καρκίνο μαστού είναι 2 – 3 αυξημένος σε γυναίκες με συγγενείς 1ου βαθμού με ιστορικό καρκίνου μαστού.

Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες με μεταλλάξεις των γονιδίων BRCA1 και ΒΡCA2.

Γυναίκες με ιστορικό καρκίνου στον έναν μαστό παρουσιάζουν αυξημένη πιθανότητα κινδύνου να αναπτύξουν πρωτοπαθή καρκίνο και στον άλλον μαστό (10 – 20%).

Η λήψη ορμονικής θεραπείας υποκατάστασης με οιστρογόνα και προγεσταγόνα για περισσότερα από 5 έτη.

Η παρατεταμένη λήψη αντισυλληπτικών δισκίων(για περισσότερα από 4 έτη).

Η ιονίζουσα ακτινοβολία. Βρέθηκε ότι γυναίκες που ακτινοβολήθηκαν σε παιδική ηλικία για όγκους ή άλλες καταστάσεις, έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο μαστού.

Ο κίνδυνος είναι μεγάλος σε γυναίκες που καταναλώνουν (σχετικά μεγάλη ποσότητα) αλκοόλ.

Οι γυναίκες που δεν έχουν ποτέ θηλάσει (ή δεν θήλασαν αρκετά) θεωρείται ότι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου μαστού, συγκριτικά με εκείνες που έχουν ιστορικό μακροχρόνιου θηλασμού.

Οι βασικές ενδείξεις που θα οδηγήσουν μία γυναίκα να «υποψιαστεί» για καρκίνο μαστού είναι οι κάτωθι:

  • εξόγκωμα / γρουμπούλι ή σκλήρυνση σε κάποιο σημείο του μαστού, η αίσθηση κατά την ψηλάφηση είναι διαφορετική στο σημείο αυτό σε σύγκριση με τον υπόλοιπο ιστό του μαστού.
  • έκκριση υγρών από τη θηλή, στα υγρά μπορεί να υπάρχουν ίχνη αίματος.
  • μεταβολή στο μέγεθος, το σχήμα ή την όψη του μαστού.
  • αλλαγές στην όψη της επιδερμίδας του μαστού, όπως π.χ. πτυχώσεις, όψη φλοιού πορτοκαλιού.
  • εσολκή θηλής, όταν δηλαδή η θηλή έλκεται προς το εσωτερικό του μαστού.
  • ξεφλούδισμα της σκουρόχρωμης επιδερμίδας γύρω από τη θηλή (άλως του στήθους) ή της επιδερμίδας του μαστού.
  • κοκκίνισμα ή κοίλωμα στην επιδερμίδα ακριβώς επάνω από το μαστό.

Για την πρώιμη ανίχνευση και έγκαιρη διάγνωση για τον καρκίνο μαστού πρέπει:
Όλες οι γυναίκες άνω των 20 ετών να αυτοεξετάζονται μια φορά το μήνα.
Όλες οι γυναίκες άνω των 40 ετών πρέπει να κάνουν εκτός από την κλινική εξέταση και μαστογραφία κάθε χρόνο. Γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό ή με ψηλαφητό όγκο μπορούν να κάνουν μαστογραφία σε μικρότερη ηλικία.

Αντιμετώπιση καρκίνου μαστού

Ανάλογα με το στάδιο και τον τύπο του καρκίνου μαστού, μπορεί να χρειαστεί είτε φαρμακευτική αγωγή ( ορμονοθεραπεία, χημειοθεραπεία, στοχευμένη θεραπεία), είτε χειρουργική αγωγή, είτε συνδυασμός και των δύο.
Για τους προχωρημένους τύπους καρκίνου μαστού, η χειρουργική επέμβαση αποτελεί το κύριο μέρος της θεραπείας.

Είναι σημαντικό να συζητήσετε όλες τις επιλογές της θεραπείας σας καθώς τις ενδεχόμενες ανεπιθύμητες παρενέργειες με τον γιατρό σας, προκειμένου να σας βοηθήσει να πάρετε την κατάλληλη απόφαση για εσάς και που να ταιριάζει καλύτερα στις δικές σας ανάγκες. Επίσης πολύ σημαντικό είναι να ζητάτε από τον γιατρό σας οποιαδήποτε πληροφορία θελήσετε, προκειμένου να σας λύσει όλους τους φόβους, ανησυχίες αλλά και απορίες σας. Επιπλέον, αν θελήσετε μπορείτε να λάβετε και μία δεύτερη γνώμη. Η επιλογή αυτή μπορεί να σας δώσει περισσότερες πληροφορίες και να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο σίγουρες για το σχέδιο της θεραπείας που θα επιλέξετε.

Τέλος, παράλληλα με την τακτική ιατρική φροντίδα σας μπορείτε να προβείτε και σε εναλλακτικές ή συμπληρωματικές μεθόδους για την θεραπεία του καρκίνου ή την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Αυτές οι μέθοδοι μπορεί να είναι βιταμίνες, βότανα και ειδικές δίαιτες, ή άλλες μέθοδοι όπως ο βελονισμός ή μασάζ.

«Μία μάχη δεν χάνεται αν δεν ξεκινήσει ένας αγώνας…έτσι λοιπόν, όσο δύσκολος και αν φαντάζει ένας αγώνας, μην τον παρατήσετε…αρχίστε τον…γιατί αν δεν τον ξεκινήσετε δεν θα μάθετε ποτέ αν θα μπορούσατε να τον έχετε κερδίσει..»

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: