Warning: chmod(): Operation not permitted in /home/545817.cloudwaysapps.com/bqgtemsqzq/public_html/wp-admin/includes/class-wp-filesystem-direct.php on line 173
Καπνιστής ή ατμιστής; - AgrinioVOICE.gr

Καπνιστής ή ατμιστής;

Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία! Μια από τις προειδοποιήσεις που «κοσμούν» τα πακέτα τσιγάρων τα τελευταία χρόνια, για να υπενθυμίσει στους καπνιστές τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους. Το 2008, το ηλεκτρονικό τσιγάρο έκανε την εμφάνισή του από την μακρινή Κίνα, προσφέροντας μια εναλλακτική λύση, που υπόσχεται λιγότερους κινδύνους ή ακόμα και σημαντική βοήθεια σε όσους προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα.

Κερδίζοντας ολοένα και περισσότερο έδαφος, το ηλεκτρικό τσιγάρο, κατάφερε να μετατρέψει φανατικούς καπνιστές σε «ατμιστές». Όπως είναι φυσικό, συνεχώς διεξάγονται έρευνες που αναλύουν ποιο από τα δυο, παραδοσιακό ή ηλεκτρονικό τσιγάρο, είναι πιο ασφαλές για τον άνθρωπο.

Το γεγονός όμως ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν έχουν κλείσει ακόμα ούτε δεκαετία ζωής δυσκολεύει το έργο των ερευνητών, καθώς δεν μπορούν να πουν με σαφήνεια τις επιπτώσεις στον οργανισμό μετά από χρόνια χρήση. Αποτέλεσμα αυτού είναι να πραγματοποιούνται έρευνες με αντιφατικά αποτελέσματα μπερδεύοντας και πανικοβάλλοντας τους χρήστες. Υπάρχουν πάνω από 7000 ποικιλίες ηλεκτρονικών τσιγάρων και υγρών άτμισης καθιστώντας αδύνατη την διερεύνηση όλων.

Σύμφωνα με έρευνες όμως που έχουν γίνει σε πολλά ηλεκτρονικά τσιγάρα 3ης γενιάς όντας ρυθμισμένα στη μέγιστη ισχύ και μετά από ένα μεγάλης διάρκειας «χτύπημα» απελευθερώνουν ποσότητα φορμαλδεΰδης που σε συνεχή χρήση τέτοιου τύπου είναι επικίνδυνο για την υγεία. Αυτό που δεν διασαφηνίζεται είναι ότι οι ατμιστές δεν θα κάνουν τέτοια χρήση λόγω της «καμένης» γεύσης που θα τους είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη. Υπό κανονική χρήση το ποσοστό αλδεϋδών είναι μικρότερο από αυτό των συμβατικών τσιγάρων.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσιαλινός, καρδιολόγος -ερευνητής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και ένας από τους κορυφαίους ερευνητές στο χώρο του ηλεκτρονικού τσιγάρου υποστήριξε ότι: «… Το ερευνητικό περιβάλλον δοκιμών που χρησιμοποιήθηκε, απέχει πολύ από την κανονική χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Οι ειδικές συσκευές ατμίσματος που χρησιμοποιούνται στα πειράματα, δεν έχουν την δυνατότητα να “διαβάσουν” σωστά τις ακραίες αυτές συνθήκες. Οι ατμιστές όμως, ως ανθρώπινα όντα, με πλήρη αίσθηση της γεύσης, μπορούν να τις εντοπίσουν και να τις αποφύγουν».

Εκεί που συγκλίνουν οι περισσότεροι ερευνητές είναι ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι λιγότερο επικίνδυνα από τα παραδοσιακά, δεν είναι όμως ακίνδυνα. Περιέχουν από 10 έως 1000 φορές λιγότερα τοξικά σε σχέση με τα συμβατικά τσιγάρα. Ενώ ακόμα και το χειρότερο δείγμα ηλεκτρονικού τσιγάρου είχε 6 φορές λιγότερη φορμαλδεΰδη ή και καθόλου συγκριτικά με τα παραδοσιακά τσιγάρα. Ο καπνός των παραδοσιακών τσιγάρων περιέχει 60 διαφορετικές καρκινογόνες ουσίες και 4000 ακόμα επικίνδυνες τοξικές ουσίες.

Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος