Ο Παναιτωλικός ολοκλήρωσε την χρονιά στην 6η θέση της Σούπερ Λιγκ στην βαθμολογία των εισιτηρίων. Όχι και άσχημα σε γενικές γραμμές, αφού μπροστά του είναι μόνον οι τέσσερις «μεγάλοι» και ο Ηρακλής. Με μέσο όρο μόλις 2.344 εισιτήρια όμως, στο Αγρίνιο οφείλουν να κοιτάξουν την σταδιακή πτώση των πωλήσεων και να την εξηγήσουν, ώστε να βρεθεί μία λύση και να μπει ένα stop. Στην τελική, είναι κρίμα για ένα τέτοιο γήπεδο να μην γεμίζει κάθε βδομάδα.

Αν γυρίσει κανείς στο 2004 θα δει πολύ διαφορετικά πράγματα στον Παναιτωλικό και ειδικά στο γήπεδο της ομάδας. Χρειάζεται όμως προσπάθεια για να γεμίσει ξανά το «στολίδι» αυτό που έχει φτιάξει τα τελευταία χρόνια η ΠΑΕ, αφού ειδικά φέτος η παρουσία του κόσμου ήταν πολύ μικρή.

Ένα μεγάλο μειονέκτημα που είχε φέτος ο Παναιτωλικός ήταν ο κόσμος του. Στο Αγρίνιο κατάφεραν να μετατρέψουν το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της ομάδας σε μειονέκτημα. Κι αυτό γιατί ο Τίτορμος δεν πήρε την βοήθεια που πήρε άλλες χρονιές από τους φίλους του. Δεν είναι μακριά τα χρόνια που το γήπεδο γέμιζε κάθε βδομάδα, ακόμη και με ομάδες χαμηλού επιπέδου της Β Εθνικής… Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά και ο κόσμος για πολλούς λόγους έχει χάσει το ενδιαφέρον του. Πρέπει λοιπόν η ΠΑΕ (να ενδιαφερθεί και) να βρει μία λύση, ώστε να δώσει τα αντίστοιχα κίνητρα στον κόσμο και αυτός να επιστρέψει στο γήπεδο.

Οι αριθμοί πολλές φορές μιλούν από μόνοι τους και γι’ αυτό θα παραθέσουμε εδώ τους μέσους όρους των εισιτηρίων που έδινε ο Παναιτωλικός τα προηγούμενα χρόνια στην Σούπερ Λιγκ, αφού δεν υπάρχει σχετική επίσημη καταγραφή για την Β Εθνική.

Την περίοδο 2011-2012, λοιπόν, ο Τίτορμος είχε 4.719 εισιτήρια μέσο όρο ανά αγώνα. Ήταν βέβαια η πρώτη συμμετοχή στην πρώτη κατηγορία της χώρας μετά από 34 ολόκληρα χρόνια! Η επόμενη παρουσία στη Σούπερ Λιγκ (2013-2014), όχι μόνο δεν συνοδεύτηκε με αύξηση, αλλά έφερε δραστική μείωση στη ζήτηση των εισιτηρίων φτάνοντας στα 2.806 μέσο όρο ανά παιχνίδι. Σταδιακή μείωση παρατηρείται και τις επόμενες χρονιές αφού τα εισιτήρια έφτασαν στα 2.597 το 2014-2015 και στα 2.344 το 2015-2016. Σε σχέση με το 2011-2012 σημειώνεται μία μείωση άνω του 50%. Σε λιγότερο από 5 χρόνια δηλαδή ο Τίτορμος έχει χάσει τον μισό του κόσμο από το γήπεδο και αυτό πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο των προβληματισμών ενόψει της νέας χρονιάς.

Σίγουρα η οικονομική κατάσταση της χώρας και η αδυναμία του κόσμου να πληρώσει τα διαρκείας, πόσο μάλλον τα 15 και τα 25 ευρώ κάθε βδομάδα, είναι ένας βασικός λόγος της πτώσης αυτής. Ωστόσο υπάρχουν και άλλα ζητήματα που πρέπει να λυθούν, τα οποία τα ξέρει η ΠΑΕ, τα ξέρει ο κόσμος και δεν χρειάζεται να τα αναλύσουμε αυτή τη στιγμή. Σημασία έχει να δοθεί μία λύση στο πρόβλημα, γιατί η δύναμη του Παναιτωλικού είναι ο κόσμος του. Και δεν θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερη τεκμηρίωση αυτού του ισχυρισμού μετά την 7η επέτειο της ανόδου στον αγώνα μπαράζ της Νέας Σμύρνης (23/5/2009). Εκεί ο κόσμος του Παναιτωλικού έδειξε τη δίψα του και την αγάπη του για την ομάδα.

Συμπερασματικά, ο Παναιτωλικός πρέπει να βρει λύση για το ζήτημα αυτό που παρατηρείται έντονα το τελευταίο διάστημα. Είναι ένα από τα βασικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του, ώστε να φτάσει ένα βήμα πιο ψηλά και να βγει κάποια στιγμή στην Ευρώπη.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος