Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η ζήλια στο μικροσκόπιο των ερευνητών

Κοινοποίηση

Θα είναι ψέματα αν κάποιος πει ότι δεν έχει νιώσει έστω σ’ ένα μικρό βαθμό το αίσθημα της ζήλιας ή δεν έχει γίνει αποδέκτης αυτής. Η ζήλια είναι από τα πιο κοινά συναισθήματα και από τα πρώτα που συνειδητοποιεί ο άνθρωπος. Εμφανίζεται στις φιλικές, στις επαγγελματικές σχέσεις, ανάμεσα σε μέλη της οικογένειας και φυσικά στις ερωτικές σχέσεις, τις οποίες και απασχολεί περισσότερο.

«Δεν υπάρχει ζήλια όπου δεν υπάρχει δυνατός θαυμασμός» είχε πει ο Washington Irving αλλά ο τρόπος εκδήλωσης της είναι εκείνο που αποτελεί θέμα έρευνας. Μπορεί στην πιο απλή του μορφή να μην αποτελεί πρόβλημα ενώ μπορεί ακόμα να προκαλέσει ακραίες ή και βίαιες συμπεριφορές, η λεγόμενη παθολογική ζήλια. Σε τέτοιες περιπτώσεις έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου το ένα τρίτο όσων έχουν εμφανίσει παθολογική ζήλια μπορούν να παρουσιάσουν βελτίωση, ακολουθώντας φαρμακευτική αγωγή ή γνωστική-συμπεριφοριστική θεραπεία. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η ανασφάλεια είναι κάποιες από τις κύριες αιτίες για τη ζήλια.

Μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, έδειξε ότι οι άνδρες δεν ζηλεύουν μόνο σε ερωτικό επίπεδο, αλλά ζηλεύουν και την επαγγελματική εξέλιξη της συντρόφου τους ή το γεγονός ότι βγάζουν περισσότερα χρήματα από τους ίδιους. Κάτι που λειτουργεί αρνητικά για τον εγωισμό τους και απειλεί το μέλλον της σχέσης τους. Οι άνδρες που συμμετείχαν στην έρευνα κάθε φορά που η σύντροφός τους έκανε βήματα προόδου, αποδεικνύοντας και επιδεικνύοντας δημόσια την ευστροφία και τις ικανότητές της, αντί να χαίρονται και να καμαρώνουν, ένιωθαν ότι λειτουργούσε αρνητικά στη αυτοεκτίμησή τους. Αν και δεν το εξέφραζαν, η γλώσσα του σώματος και διάφορα τεστ στα οποία υποβλήθηκαν το έδειχναν ξεκάθαρα, όπως δηλώνουν οι ερευνητές.

Η ζήλια διαφέρει ανάλογα το φύλλο. Οι γυναίκες μπορεί να συγχωρέσουν μια σεξουαλική απιστία του συντρόφου τους, την συναισθηματική προδοσία όμως δύσκολα. Σε αντίθεση με τους άνδρες στους οποίους συμβαίνει το αντίθετο.

Οι ψυχολόγοι- επιστήμονες Kenneth Levy και Kristen Kelly εξέτασαν τις διαφορές ανδρικής και γυναικείας ζήλιας. Έθεσαν σε εκπροσώπους και των δύο φύλων το ερώτημα ποια εμπειρία θεωρούν πιο οδυνηρή: τη σεξουαλική ή τη συναισθηματική απιστία. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα πρόσθετο ερωτηματολόγιο για να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό έχουν την τάση να «δένονται» με τον ερωτικό τους σύντροφο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι είχαν πιο στενό συναισθηματικό δέσιμο στη σχέση τους, όπως συμβαίνει συνήθως με τις γυναίκες, θεωρούν τη συναισθηματική προδοσία πιο οδυνηρή. Όσοι όμως απέρριπταν το πολύ συναισθηματικό δέσιμο και έβαζαν τον εαυτό τους πιο πάνω, πιο συχνό φαινόμενο στους άνδρες, δεν δέχονταν την σεξουαλική απιστία.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τη μεριά τους έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο και αυτά στη ζήλια καθώς οι χρήστες έχουν αναφέρει αυξημένα επίπεδα ζήλιας όπως και ότι ελέγχουν συχνότερα το προφίλ του συντρόφου τους. Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες ζηλεύουν περισσότερο από τους άνδρες αναφορικά με τις αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι ειδικοί ζήτησαν από μια ομάδα εθελοντών και των δυο φύλων να φανταστούν ότι ανακάλυπταν μια φωτογραφία στην οποία εμφανιζόταν ο σύντροφός τους με ένα άτομο του αντίθετου φύλου.

Οι συμμετέχοντες είχαν πρόσβαση στο λογαριασμό του άλλου και συνεπώς μπορούσαν να διαπιστώσουν αν η εικόνα ήταν ορατή από διάφορους φίλους του κοινωνικού δικτύου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες ανέφεραν πως αισθάνονταν μεγαλύτερη ζήλια απ’ ότι οι άντρες στην ιδέα και μόνο της φωτογραφίας. Συγκεκριμένα, εκείνες βαθμολόγησαν τα επίπεδα του αρνητικού συναισθήματος που βίωναν κατά μέσο όρο με 6, σε μια κλίμακα από το 1 έως το 9, ενώ οι άντρες μόλις με 4.

Έρση Βλάχου
Έρση Βλάχου
Γεννήθηκε στο Αγρίνιο και σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Τελειόφοιτη Δ.Ι.Ε.Κ. Αγρινίου του τμήματος Δημοσιογραφίας, Συντακτών και Ρεπόρτερ.
spot_img

Διαβάστε επίσης: