Ο Γ. Τσιρώνης γράφει για τη βελτίωση που παρουσιάζει ο Παναιτωλικός και δη ο Τάσος Τσοκάνης

Με την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Τραϊανό Δέλλα, ο Παναιτωλικός δείχνει ένα άλλο σαφώς πιο βελτιωμένο πρόσωπο και αυτό αντικατοπτρίζεται και βαθμολογικά. Η ομάδα παίζει καλύτερο και πιο αποτελεσματικό ποδόσφαιρο, που είναι πιο κοντά στις πραγματικές της δυνατότητες. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ίσως αυτής της βελτίωσης αποτελεί ο Τάσος Τσοκάνης, ο οποίος πραγματικά σε αυτό το διάστημα έχει μεταμορφωθεί θεαματικά προς το καλύτερο.

Τείνει να φτάσει το επίπεδο των πολύ καλών εμφανίσεων στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος ο Παναιτωλικός, από τη στιγμή που ο Τραϊανός Δέλλας ανέλαβε την ευθύνη της τεχνικής ηγεσίας στην ομάδα. Η αλλαγή προπονητή σαφώς και είχε ευεργετική επίδραση και αυτό φαίνεται όχι μόνο στα αποτελέσματα, αλλά κυρίως στην ποιότητα του ποδοσφαίρου που παίζει από ένα σημείο και μετά. Πειστική και με σαφείς προσανατολισμούς στον αγωνιστικό χώρο, όχι μόνο επιτρέπει στους παίκτες να δείξουν και να αξιοποιήσουν μεγάλο μέρος της γκάμας των δυνατοτήτων τους (και έχουν μεγάλες δυνατότητες πολλοί από αυτούς), αλλά με σύμμαχο την καλή ψυχολογία έχει αποκτήσει ουσία την οποία είχε απολέσει σε μεγάλο μέρος της φετινής σεζόν, πλην ίσως του ξεκινήματος στο πρωτάθλημα.

Ο Δέλλας έδωσε στην ομάδα αυτοπεποίθηση που της έλειψε από ένα σημείο και μετά και συνέβαλε (απ’ ότι φαίνεται) στην βελτίωση του κλίματος και στην απαραίτητη συνοχή μεταξύ των παικτών. Πλέον οι φίλαθλοι ευχαριστιούνται και θέαμα, μαζί με την ουσία και η ομάδα βρίσκει τον εαυτό της και μεγάλο μέρος των αρετών που διαθέτει. Ίσως αυτό το καλό ξεκίνημα του προπονητή να σημάνει μία μακρόχρονη και εποικοδομητική συνεργασία, επ’ ωφελεία και των δύο πλευρών. Γιατί όχι άλλωστε αφού φιλοδοξίες υπάρχουν εκατέρωθεν και η πρόκληση βρίσκεται μπροστά τους, τη στιγμή που οι συνθήκες επιτρέπουν να μην την αγνοήσουν και να ανταπεξέλθουν σε αυτή.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα πάντως στην θεαματική βελτίωση αυτή τη στιγμή, στο κομμάτι των παικτών, δεν υπάρχει από αυτό του Τάσου Τσοκάνη. Ενός αν μη τι άλλο φιλότιμου ποδοσφαιριστή, ο οποίος υπολογίζονταν μέχρι πρότινος ως δεύτερη επιλογή και δεν θεωρούνταν από τους παίκτες που θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ομάδα. Κυριολεκτικά μιλάμε για άλλον ποδοσφαιριστή τις τελευταίες αγωνιστικές, που και ουσιαστικός έχει γίνει αλλά και εντυπωσιάζει με την απόδοσή του και τα όσα δείχνει μέσα στο γήπεδο αυτό τον καιρό. Ένας από τους παίκτες που πρέπει άμεσα να ανανεωθεί η συνεργασία μαζί του, γιατί μπορεί να αποτελέσει πολύ σημαντικό «γρανάζι» στην «μηχανή» του Παναιτωλικού από εδώ και μπρος.

Στα ενθαρρυντικά, τα εξαιρετικά πρώτα δείγματα γραφής του νεοαποκτηθέντα βραζιλιάνου Γουίλιαν, ο οποίος επίσης εντυπωσιάζει στο ξεκίνημά του στον Παναιτωλικό. Αν αποδειχτούν εξίσου καλές και οι άλλες δύο προσθήκες που έχουν γίνει, τότε οι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να αισιοδοξούν οι φίλοι των «καναρινιών» από εδώ και πέρα θα είναι βάσιμοι και αρκετοί. Αρκεί να κρατηθούν και κάποιοι σημαντικοί παίκτες για την ομάδα στο ρόστερ με τη λήξη της σεζόν και να μη φύγουν χωρίς τουλάχιστον αντίκρισμα για αυτή. Ο λόγος για παίκτες που λήγουν τα συμβόλαιά τους και είναι χρήσιμοι και απαραίτητοι για το «χτίσιμο» ενός συνόλου αξιώσεων, που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τόσο του κόσμου όσο και της διοίκησης της ομάδας. Αν χρειαστεί ας γίνει και μια οικονομική υπέρβαση για να διατηρηθούν στο ρόστερ κάποιοι από αυτούς.

Εκείνο που απομένει να γίνει, αν συνεχιστεί η ανοδική πορεία της ομάδας, είναι και η μαζική επιστροφή του κόσμου στο γήπεδο. Κόσμος που αποτελεί την πρόσθετη αξία για τον Παναιτωλικό κάτι που δεν διαθέτουν όλες οι ομάδες. Αν γίνει και αυτό τότε όλα θα πάνε σίγουρα καλά. Άλλωστε άλλη αξία έχει να ζει κανείς την ατμόσφαιρα του γηπέδου και να συμμετέχει ενεργά σε όλο αυτό. Αυτή η αίσθηση και ικανοποίηση μόνο στο γήπεδο μπορεί να εισπραχθεί και σε καμία περίπτωση στον καναπέ και από την τηλεόραση.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος