gatakia

Βρήκαμε την φωτογραφία στο χρονολόγιό μας στο facebook. Μία συμπολίτισσα από το Αγρίνιο που είναι ιδιοκτήτρια της μαμάς γάτας φωτογράφισε την γάτα της να θηλάζει 8 (!) μικρά γατάκια, εκ των οποίων κάποια (δεν διευκρινίζει πόσα) είναι αδέσποτα.

Η «ηρωίδα» μαμά γάτα δείχνει να… χαροπαλεύει από τα μικρά που πεινάνε και τα οποία δύσκολα μπορούν να κάνουν όλα μαζί το… φαγοπότι τους.

Η φωτογραφία αυτή μας έφερε πολλές συνειρμικές σκέψεις. Τόσο για το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με τα αδέσποτα (σκυλιά και γάτες) στο Αγρίνιο, όσο και για την ευαισθησία αρκετών Αγρινιωτών, η οποία – δυστυχώς – ποτέ δεν αποτέλεσε είδηση. Κάτι που προσπαθούμε από την πλευρά μας να ανατρέψουμε, γράφοντας το θέμα αυτό.

Δυστυχώς είδηση υπήρξε μόνον αυτός ή αυτή που σκότωσε ή χτύπησε τον σκύλο ή την γάτα. Η πραγματική είδηση όμως είναι ότι στο Αγρίνιο υπάρχουν πάρα πολλοί φιλόζωοι.

Η ευαισθησία των δημοτών του Δήμου Αγρινίου που ταΐζει και πολλές φορές περιθάλπει τα αδέσποτα ζώα σε καμία περίπτωση ωστόσο δεν πρέπει να μειώσει τις ευθύνες της Δημοτικής (αλλά και Αστυνομικής) Αρχής, που δεν τηρεί τον ισχύοντα Νόμο…

Ο Νόμος 4235/2014, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α 32 στις 11 Φεβρουαρίου 2014, λέει μεταξύ άλλων ότι:

  1. «Υπό την εποπτεία των Δήμων, μπορούν να ιδρυθούν και να λειτουργούν καταφύγια ή και κτηνιατρεία αδέσποτων ζώων συντροφιάς και από φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις, που διαθέτουν το κατάλληλο κτηνιατρικό προσωπικό, τουλάχιστον έναν κτηνίατρο ανά 50 ζώα»
  2. «Για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, συγκροτούνται συνεργεία από άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα και έμπειρα στην αιχμαλωσία ζώων συντροφιάς. Η εποπτεία και ο έλεγχος πραγματοποιείται βάσει ανάλυσης κινδύνου. Τη μέριμνα για την εκπαίδευση των ατόμων αυτών έχει ο οικείος Δήμος»
  3. «Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που περισυλλέγονται, οδηγούνται τμηματικά στα υπάρχοντα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στα δημοτικά κτηνιατρεία ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και σε ιδιωτικά κτηνιατρεία, που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά και για εύλογο χρονικό διάστημα τα προς περίθαλψη ζώα, μέχρι την αποθεραπεία τους, υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση ως αδέσποτα και καταγράφονται στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση»
  4. «Για την επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων ζώων συντροφιάς λαμβάνεται υπόψη η πυκνότητα του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που επαναφέρονται. Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν, από κοινού, οι Δήμοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις. Δεν απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής»
Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος