Ηρεμία, πείσμα και πειθαρχία

melissas-apollon-panai
Photo-Right: paravatos.eu

Με την ολοκλήρωση της 8ης Αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ, μπορούν να βγουν ορισμένα συμπεράσματα για τις ομάδες του πρωταθλήματος. Επί της παρούσης θα ασχοληθούμε μόνο με τον Παναιτωλικό. Όπως είπε και ο Θεοδωρίδης, «ο Παναιτωλικός κοιτάει να κάνει το παιχνίδι του και δεν θέλει να ασχολείται με τους αντιπάλους». Λογική σαφώς παρεξηγήσιμη, αν δεν γίνουν οι απαραίτητες διευκρινίσεις. Ο Παναιτωλικός όμως έχει τη δυνατότητα να το κάνει αυτό, γιατί πραγματικά μπορεί τουλάχιστον τις μισές ομάδες του πρωταθλήματος να τις κοιτάξει στα ίσια και να επιβάλλει αυτός το παιχνίδι του.

Στους πρώτους 8 φετινούς αγώνες μπορεί να γίνει ένας μινι-απολογισμός για την δουλειά που έχει πέσει στην ομάδα από τον Χάβο, αλλά και να γίνουν αναπόφευκτες συγκρίσεις με την προ διετίας ομάδα του Παναιτωλικού στην Σούπερ Λιγκ.

Η ισοπαλία με τον Απόλλωνα Σμύρνης για πολλούς ήταν «τυχερή». Δεν ήταν και λίγοι εκείνοι που άρχισαν τις μουρμούρες ότι «δεν κερδίζονται έτσι τα ματς» και άλλα τέτοια. Η αλήθεια είναι ότι ο Παναιτωλικός αντιμετωπίζει ένα επιθετικό πρόβλημα, κυρίως στα τελειώματα των φάσεων. Και η αλήθεια είναι επίσης ότι δεν αξιοποιεί ακόμη τις στημένες φάσεις που του παρουσιάζονται. Παρόλα αυτά η βαθμολογική του συγκομιδή είναι υπέρ του δέοντως ικανοποιητική μέχρι στιγμής, έχοντας μάλιστα αντιμετωπίσει Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό…

Όμως, «το ποδόσφαιρο ορισμένες φορές χρειάζεται και τύχη» όπως τόνισε και ο Πασχάλης Μελισσάς μετά τον αγώνα σε δηλώσεις του στην κάμερα του novasports. Και όντως έτσι είναι. Αν η Θεά Τύχη δεν ήθελε να… ισορροπήσει τον αγώνα, τότε αυτοί που είπαν ότι «δεν κερδίζονται έτσι τα ματς» θα είχαν βγει ψεύτες. Γιατί και ο Απόλλων προηγούταν από το πουθενά. Χωρίς να έχει μία τελική στην εστία του Ράφαελ! Χωρίς να έχει απειλήσει τον Παναιτωλικό.

Πάντως, το θετικό είναι ότι μέσα στην ατυχία του, ο Παναιτωλικός βρήκε την ηρεμία και το πείσμα που χρειαζόταν για να ισοφαρίσει (έστω) το παιχνίδι και να μην πάνε χαμένοι οι κόποι του. Και αν το δει κανείς ρεαλιστικά, αυτά τα δύο στοιχεία έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε όλα τα φετινά παιχνίδια του Τίτορμου, με εξαίρεση τον Πανθρακικό, όπου εμφανίστηκαν μόλις για ένα δεκάλεπτο (της ισοφάρισης). Ακόμη και στον Παναθηναϊκό στο παιχνίδι της πρεμιέρας, ο Παναιτωλικός είχε τις δυνάμεις να επανέλθει στον αγώνα, αλλά τα τελειώματά του δεν ήταν σωστά. Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι ο Παναιτωλικός πριν δύο χρόνια όταν βρισκόταν πίσω στο σκορ δεν είχε τις δυνάμεις να επιστρέψει και να διεκδικήσει κάτι θετικό από το παιχνίδι. Άλλωστε πολλά παιχνίδια του είχαν λήξει με 1-0 εις βάρος του…

Εκείνο που πρέπει να προσεχθεί όμως είναι ότι τα 4 από τα 5 φετινά γκολ που έχει δεχτεί ο Παναιτωλικός είναι πολύ νωρίς (ή πολύ αργά) στο πρώτο ημίχρονο. Δείτε και μόνοι σας:
Παναθηναϊκός – Παναιτωλικός 2-0 (3′ Γκονζάλες, πέναλτι)
Πανθρακικός – Παναιτωλικός 2-1 (13′ Τζάνης, 45+3′ Ιγκόρ)
Απόλλων Σμύρνης – Παναιτωλικός 1-1 (7′ Μπόγιοβιτς, αυτογκολ)

Θα μπορούσε εύκολα κάποιος να πει ότι τα «καναρίνια» στα εκτός έδρας παιχνίδια τους χάνουν την συγκέντρωσή τους στους χρόνους αυτούς και κυρίως στο πρώτο 15λεπτο. Κάτι αντίστοιχο έγινε και στον Άρη μάλιστα, όταν με 10 παίκτες έκανε τριπλή ευκαιρία στο 90+, που τελικά δεν στοίχισε στους Αγρινιώτες.

Υπάρχει ακόμη ένα θετικό στοιχείο που μπορεί κάποιος να σημειώσει. Αυτό είναι η πειθαρχία των ποδοσφαιριστών του Χάβου. Τα «καναρίνια» προσέχουν πολύ τα μαρκαρίσματά τους να είναι εντός αθλητικών πλαισίων, ενώ καμία φορά μέχρι στιγμής δεν έχουν χάσει τον «έλεγχο» κατά τη διάρκεια του αγώνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στους 8 αγώνες αυτούς, ο Παναιτωλικός έχει συνολικά 19 κίτρινες κάρτες (δηλαδή 2.4 μέσο όρο ανά αγώνα) και 1 κόκκινη, ενώ κανείς από τους παίκτες δεν φαίνεται διατεθειμένος να γίνει… Ρότσα! Επιφυλάξεις χρειάζονται για τον Μπικέι, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει προκαλέσει προβλήματα, αλλά στο παρελθόν στην καριέρα του έχει υπάρξει προβληματικός.

Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος