Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η πρωτότυπη παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ στις Καπναποθήκες Παπαστράτου

«Οι Κακοί του Σαίξπηρ»: Η παράσταση ξεκινάει από την ώρα που κόβεται το εισιτήριο!

Κοινοποίηση

Το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου παίρνει τα ρίσκα του και, στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Σαίξπηρ, παρουσιάζει την παράσταση «Οι κακοί του Σαίξπηρ» με έναν πρωτότυπο και μαγικό τρόπο, στις Νέες Καπναποθήκες Παπαστράτου, στον 4ο όροφο. Οι θεατές θα κάνουν «ταξίδι μες τη νύχτα» σύμφωνα με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ και σκηνοθέτη της παράστασης Νίκο Καραγεώργο, ο οποίος καλεί το κοινό «να παρακολουθήσει την παράσταση, για να κάνει τις δικές του προσωπικές σκέψεις». Ο σκηνογράφος Δημήτρης Δήμας κάνει λόγο για ένα υψηλού επιπέδου θεατρικό δρώμενο και καλεί τον κόσμο να… αξιοποιήσει την περιέργειά του για τον χώρο και για το θέατρο.

Οι κ.κ. Καραγεώργος και Δήμας μιλούν στον Κωνσταντίνο Φλωρόπουλο και το agriniovoice.gr για την πρωτοτυπία της παράστασης και το «στίγμα» του σημερινού ΔΗΠΕΘΕ…

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Νίκος Καραγεώργος

Η νέα λογική του ΔΗΠΕΘΕ και το αφιέρωμα στον Σαίξπηρ

Αναλύοντας την λογική με την οποία κινείται πλέον το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Νίκος Καραγεώργος τονίζει: «Λειτουργούμε με θεματικές. Αυτό με βοηθάει κι εμένα να βρίσκω παραστάσεις, συντελεστές και έργα. Την προηγούμενη χρονιά δουλέψαμε στη δύναμη του μικρού. Κάναμε δηλαδή μικρά πράγματα με μεγάλο εκτόπισμα, όπως το ‘Αγαπητέ Θεέ’, όπου πρωταγωνιστούσε ένας 10χρονος και η ‘Εκάβη’, η οποία ήταν αποσπάσματα από μία τραγωδία που πρωταγωνιστούσε η μεγάλη Μπεμπεδέλη».

Αξίζει εδώ να θυμίσουμε ότι η «Εκάβη» παρουσιάστηκε και στο Αρχαίο Θέατρο της Δήλου, σε μία ιστορική στιγμή, αφού το θέατρο «άνοιξε» τις πύλες του μετά από 2100 χρόνια. Και συνεχίζει ο κ. Καραγεώργος: «Φέτος η θεματική μας δεν θα μπορούσε να μην είναι αφιερωμένη στα 400 χρόνια από τον θάνατο του Σαίξπηρ. Το γεγονός αυτό ήταν κάτι το οποίο δεν θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε και λειτουργήσαμε πάνω σε αυτό το πλαίσιο για όλη τη φετινή χρονιά. Σκέφτηκα λοιπόν να είναι ‘όλος ο κόσμος μια σκηνή’, που είναι ένας στίχος από το τελευταίο του έργο και να παιχτούν διάφορες παραστάσεις σε διάφορα σημεία της πόλης. Με βάση αυτό το σκεπτικό, ως πειραματική σκηνή, θα κάνουμε τους ‘Κακούς του Σαίξπηρ’ στο βεστιάριο, το οποίο βρίσκεται από το καλοκαίρι στις Νέες Καπναποθήκες Παπαστράτου, στον 4ο όροφο. Θέλαμε να γίνει μία παράσταση εκτός θεάτρου, σε έναν χώρο γεμάτο μνήμες από τα καπνά και τα κοστούμια όλων των παραγωγών του θεάτρου της πόλης μας από την ίδρυσή του».

Η παράσταση «Κακοί του Σαίξπηρ»

Πρόκειται για μία ξεχωριστή παράσταση, όπου οι θεατές θα παρακολουθήσουν 10 διαφορετικούς μονολόγους. «Ο Σαίξπηρ κάνει πολύ ωραία τις εκδοχές των κακών και ο κόσμος θα δει 10 συμπλεγματικές εκδοχές» σημειώνει ο Νίκος Καραγεώργος.

Η παράσταση ξεκινάει από τον… δρόμο, από την ώρα που κόβεται το εισιτήριο στο ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου και καταλήγει στον 4ο όροφο των Καπναποθηκών, όπου περιμένουν τους θεατές ιδιαίτερες θεατρικές εκπλήξεις! Μιλώντας για την παράσταση, ο κ. Καραγεώργος εξηγεί με έμφαση: «ο θεατής είναι σα να μπαίνει σε ένα μουσείο, αλλά αντί να βλέπει πίνακες, βλέπει ηθοποιούς να παίζουν σε μία λογική σειρά που ορίζει το σκηνικό», ενώ ο Δημήτρης Δήμας συμπληρώνει: «Οι σκηνές είναι προσαρμοσμένες στο ίδιο επίπεδο και ύψος με τον θεατή, κάτι που δημιουργεί μία άλλη εντύπωση και θα δώσει την ευκαιρία σε αρκετό κόσμο να δει μία παράσταση από άλλη ματιά».

Η πρωτοτυπία της παράστασης συνίσταται στην περιπατητική των 30 θεατών από σκηνή σε σκηνή, σε ένα κτήριο κατασκευής του ΄69, το οποίο βγάζει στην επιφάνεια πολλές και συγκινητικές μνήμες για τους Αγρινιώτες. «Είναι ένα κτήριο με πολλούς συμβολισμούς, το οποίο βρίσκεται στον κεντρικό αστικό ιστό της πόλης, αλλά για τον πολύ κόσμο είναι άγνωστο και άβατο» αναφέρει σχετικά ο Δημήτρης Δήμας. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται θεατρική παράσταση στον χώρο αυτό, ο οποίος «σου προκαλεί δέος», τονίζει εμφατικά ο σκηνογράφος! Η επιλογή του χώρου «ξεκίνησε από την εντύπωση που δημιούργησε ο ερχομός του Νίκου (σ.σ. Καραγεώργου) στο κτήριο και στον συγκεκριμένο όροφο, ο οποίος είναι ο πιο ψηλοτάβανος. Ξεκίνησε δηλαδή από όλο αυτό το αίσθημα που σου προκαλείται όταν μπαίνεις στον χώρο και με το φως που μπαίνει από τα παράθυρα», εξηγεί με νόημα ο κ. Δήμας και υπογραμμίζει: «Σαν κίνηση, αυτή καθεαυτή η επιλογή του χώρου είναι κάτι το μαγικό, αφού περιθάλπει εκατοντάδες αξεσουάρ θεάτρου, κοστούμια και περιουσία του ΔΗΠΕΘΕ. Δημιουργεί δε μία θεατράλε ατμόσφαιρα από μόνο του».

Η συνεισφορά του Δημήτρη Δήμα στην παράσταση είναι πολύ μεγάλη σύμφωνα με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ, ο οποίος τονίζει: «δεν είναι ότι έφτιαξε μόνο τα σκηνικά και τα κοστούμια», συμπληρώνοντας: «Κάναμε μαζί όλη την παράσταση. Έφτιαξε τα δέκα σκηνικά, αλλά και όλο τον υπόλοιπο χώρο. Είναι ένας συνεργάτης που προσωπικά έψαχνα καιρό, όχι μόνο στο Αγρίνιο, αλλά και στην Αθήνα!» Ο κ. Καραγεώργος με εμφανή χαρά απηύθυνε ευχαριστίες και στους υπόλοιπους συντελεστές, σημειώνοντας: «Είναι εδώ οχτώ τυπάκια, τα οποία τα ευχαριστώ πάρα πολύ. Εκτός του Δημήτρη, ο Γιάννης Τσάμπος που κάνει τα φώτα, η Κάτια Ζαρκάδα, ο Πάνος Νάκος, η Ανδριάννα Καλαντζή, ο Στάθης Σκοτίδας, ο Γιώργος Σάλλας και ο Γιώργος Καραβούλιας. Όλα παιδιά της περιοχής, που δούλεψαν πολύ και πήγαν το όλο πράγμα ένα βήμα παραπέρα»!

Ο Δημήτρης Δήμας

Ο Δημήτρης Δήμας για τον Νίκο Καραγεώργο

Ο σκηνογράφος της παράστασης Δημήτρης Δήμας στάθηκε στο κίνητρο που έδωσε ο Νίκος Καραγεώργος με τον ερχομό του στο Αγρίνιο, σημειώνοντας: «Ο Νίκος έδωσε το καλύτερο βήμα σε πολλούς ανθρώπους, νέους και παλιούς, να παρουσιάσουν την δουλειά τους. Ευχαριστώ τόσο τον Νίκο Καραγεώργο για τη συνεργασία μας, όσο και όλους τους υπόλοιπους συντελεστές, αφού ρίξαμε όλοι μαζί πολύ δουλειά σε αυτόν τον χώρο των 1.500 τ.μ. για σφουγγάρισμα-καθάρισμα, ενώ αντιμετωπίστηκαν από κοινού με αγάπη και ανιδιοτέλεια πολλές -τεχνικές- δυσκολίες του χώρου».

Το θεατρόφιλο κοινό του Αγρινίου

Μιλώντας για το κοινό της πόλης, ο κ. Καραγεώργος υποστηρίζει ότι στο Αγρίνιο υπάρχει φοβερά γόνιμο έδαφος για πολλά πράγματα. «Θεωρώ ότι ο θεατής έρχεται πάντα εκεί που είναι κάτι αυθεντικό» λέει αρχικά και συνεχίζει: «Πάντα το κοινό έρχεται κάπου όταν καταλαβαίνει ότι συμβαίνει κάτι καλό και συμβαίνει με έναν αυθεντικό τρόπο. Και το κοινό στο Αγρίνιο ξέρει τι θέλει να δει».

Το κοινό της πόλης μάλιστα συγκίνησε τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ με την παρουσία του τόσο στον Άμλετ, όσο και στην Εκάβη, όπου «2.500 κόσμος ήρθε στο θέατρο με ελεύθερη είσοδο και έκατσε ήσυχα να παρακολουθήσει την παράσταση». «Ακόμη και τα μικρά παιδάκια δεν φώναζαν!» λέει ο κ. Καραγεώργος, ο οποίος υποστήριξε ότι «εισπρακτικά θα ήθελα να πάμε κάπως καλύτερα στον Άμλετ, αλλά ήταν κακή συγκυρία οι απόκριες».

Η μελλοντικά δεύτερη σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ

Ο κ. Καραγεώργος αποκάλυψε τέλος ότι αποτελεί σκέψη και μελλοντική επιθυμία του ίδιου να γίνει ο 4ος όροφος των καπναποθηκών μία δεύτερη σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ. Να έχει δηλαδή μία στο Δημοτικό Θέατρο και μία στις Καπναποθήκες, όπου θα στεγαστεί η Πειραματική σκηνή. «Αυτό είναι επιθυμία και του προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ και Δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου» σημειώνει σχετικά ο κ. Καραγεώργος. Μιλώντας δε για την επόμενη χρονιά, τονίζει ότι και του χρόνου το ΔΗΠΕΘΕ θα βασιστεί στο ίδιο πλάνο λειτουργίας και σε μία ακόμη θεματική επιλογή για τις παραστάσεις του.

Πρεμιέρα στις 20 Μαρτίου

Η παράσταση κάνει πρεμιέρα την Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017 και ώρα 21:00. Θα διαρκέσει δε έως τις 9 Απριλίου 2017 με καθημερινές παραστάσεις στις 21:00.

Τιμή εισιτηρίου: Γενική είσοδος 10€. Διάρκεια παράστασης: 60’. Κρατήσεις εισιτηρίων στο γραφείο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. τις εργάσιμες ημέρες στο τηλέφωνο 26410 21158 (9:00-13:00). Πώληση εισιτηρίων καθημερινά στο ταμείο του Θεάτρου (11:00-12:00 και 20:00-21:00).

Φωτογραφίες για την Παράσταση: Λεωνίδας Φραγκούλης

Κωνσταντίνος Φλωρόπουλος
Κωνσταντίνος Φλωρόπουλοςhttps://agriniovoice.gr
Γεννήθηκα στο Αγρίνιο στις 29 Νοεμβρίου 1989. Επέλεξα να σπουδάσω σε Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών, στο ΚΑΡ του Sport-fm. Το 2011 ίδρυσα το agriniovoice.gr. Από το 2005 υπήρξα εργαζόμενος στην Εφημερίδα «Αναγγελία» μέχρι τον Ιούλιο του 2017. Έκτοτε έγινα ο Εκδότης της Εφημερίδας. Είμαι επίσης διαχειριστής στο croc.gr.
spot_img

Διαβάστε επίσης: